LTJ Bukem presents Earth (Good Looking)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

LTJ Bukem presents Earth (Good Looking)

Een nieuwe, zesde editie van Earth ligt reeds in de winkel. Het is een sfeervolle plaat geworden, gevuld met hiphop, soul, jazz, funk en drum & bass. De Earth albums zijn de meest succesvolle verzamelaars van Good Looking Records. Dit vanwege de muzikale diversiteit en creativiteit van de betrokken artiesten. Internetshop Plato maakt het mogelijk om alsnog aan de overige albums te komen. Vandaar het overzicht van zes jaar Earth. Ook hebben wij op de redactie vijf boxen liggen om weg te geven.

Tekst: Marcel

In '96 verscheen het verzamelalbum LTJ Bukem Presents Logical Progression Volume 1. Een baanbrekend album, waarmee Bukem zijn Good Looking label (met medewerking van Londen Records) definitief op de melodieuze en jazzy drum & bass-kaart zette. Ondanks het succes kreeg het label vervolgens een zware tijd te verduren. Engeland werd overspoeld door andere elektronische muziekstijlen, waaronder de grootste nieuweling: trance. Dit heeft veel onafhankelijke, alternatieve danslabels de das omgedaan. Ook Good Looking Records kwam in een diep dal terecht. De vinylreleases verkochten niet goed, waardoor Bukem zijn artiesten niet meer kon betalen en zelfs bijna failliet ging. Maar hij liet het er niet bij zitten en verzond een oplossing. Een nieuwe, veelzijdige verzamelserie: Earth! Dit bleek uiteindelijk de redding en het succesverhaal van Good Looking Records. Via de online platenshop Plato kun jij in het bezit komen van de gehele Earth-collectie: zes prachtig vormgegeven boxen!


Earth Volume 1 (Augustus '96)
Hoewel Bukem voor het eerst hiphop, jazz en soulvolle muziek op zijn nieuwe verzamelalbum compileert, is drum & bass nog wel overheersend. Toch zijn het de meest melodieuze en jazzy jungletracks die de revue passeren. Indrukwekkend zijn de bijdragen van oudgediende Doc Scott en talenten als Pablo en Pho & The Funky Technicians. De nadruk wordt gelegd op de warme sfeer. Atmosferische muziek kan uit verschillende genres komen. Vandaar dat ook de hiphop jazz en funk van Poets Of Thought (hoofdleverancier op dit album) er in gaat als koek. Natuurlijk ontbreekt de meester zelf, LTJ Bukem, niet. De titel van zijn track 'Moodswings' dekt de lading van de muziek perfect. Niet alleen van het nummer trouwens, maar het hele album.


Earth Volume 2 (September '97)
Na het immense succes van deel 1, weet Bukem het zeker: het hoeft niet grotendeels drum & bass-muziek zijn wat de klok slaat. Het ultieme bewijs levert hij met zijn eigen bijdrage 'Cosmic Interlude', misschien wel het beste nummer dat hij ooit gemaakt heeft. Een supervette hiphopgroove wordt omringd door soul, funk en jazz. Een nummer dat je raakt, een track die in je hoofd blijft spoken. Uiteraard biedt deze editie meer goeds. Artiesten als Artemis, Intens en Blu Mar Ten schitteren met hun mengelmoes van ambient, triphop en breakbeats. Dit alles, tezamen met een drietal jungletracks, maakt het tweede deel een nog betere editie dan het eerste. Misschien zelfs de beste editie tot nu toe.


Earth Volume 3 (November '98)
Misschien heeft het met zijn gesteldheid te maken, het moment dat Bukem in de studio duikt om de nummers voor de Earth-cd's te compileren. Want in tegenstelling tot de meer swingende eerste twee delen, is het geluid op dit derde exemplaar veel rustiger. Misschien heeft Bukem zich laten inspireren door de hype van destijds? Tijdens deze release is loungen nog vernieuwende muziek en boeken artiesten als Sven van Hees (Gemini), Kruder & Dorfmeister (K&D Sessions) en St. Germain (Tourist) grote successen met hun albums. Wellicht heeft de sound op dit derde deel nog de meeste affiniteit met de Belg Sven van Hees. Dit betekent veel kabbelende golfjes, waaiende palmboompjes en jazzy invloeden. Mooie, intense nummers van Tayla, Bjorn en Big Bud. Opvallend is het geweldige nummer 'Jammin' In My Head' van Intens en Molly Duncan. Geweldige big-band'achtige jazz, soul en funk, verpakt in een swingende groove.


Earth Volume 4 (Juli '00)
'Als het maar sfeervol is, dan mag alles', dat is het thema van dit vierde deel. Voor het eerst komen er ook housebeats aan te pas (op maar liefst vier tracks!). Dit gecombineerd met veel vocale nummers, maakte van deel vier de soundtrack van de zomer van 2000. Voor het eerst levert Bukem geen bijdrage. Aan de ene kant erg jammer, maar aan de andere kant het bewijs dat er steeds meer goede muzikanten verbonden zijn aan het Good Looking-label die zijn plaats in kunnen nemen. Artiesten als Makoto, Big Bud en Artemis bijvoorbeeld. Zij ontwikkelen zich optimaal en maken veel verschillende muziek. Het album opent met jazz en funk-georienteerde breakbeats, waarna het een housy wending krijgt. De meest dansbare aflevering van Earth, zover is zeker!


Earth Volume 5 (Juli '01)
Misschien kwam de samenstelling van het voorlaatste deel van Earth voor Bukem op een slecht moment. Terwijl hij zijn succesvolle debuutalbum Journey Inwards over de wereld aan het promoten was, hield hij zich verantwoordelijk voor een editie van Progression Sessions (mixalbum samen met MC Conrad), stelde hij zijn eigen favoriete jungle tracks samen op het zogenaamde Producers-album en belastte hij zichzelf met een nieuwe Earth-cd. Een album dat misschien wel het minst succesvol is geworden. Is het niet vanwege een enorme stroom verschillende albums die destijds in rap tempo achter elkaar verschenen, dan wel zijn tijdgebrek. Zodoende heeft de verzamelfan een afgeraffelde editie te horen gekregen, welke enerzijds niet de variatie had als op eerdere cd's en anderzijds teveel leunde op eentonige hiphop.


Earth Volume 6 (Augustus '02)
Met alle respect voor de 'creator', maar misschien is het goed om de samenstelling uit handen te geven aan andere getalenteerde artiesten uit de Good Looking-stal. Jongens als K Scope, Sian, Makoto en Marcel bijvoorbeeld. Zij zitten barstensvol talent, getuige hun indrukwekkende bijdragen aan deze nieuwe editie van Earth. Natuurlijk verliest de serie bij een zogenaamde machtsovername zijn vader, de schepper. Maar het draait natuurlijk om de muziek. Net of Earth haar status verliest wanneer Bukem niet meer bij de samenstelling betrokken is. Desondanks is ook dit exemplaar er weer eentje om van te smullen! Of het nu hiphop, soul, funk of drum & bass is, de warme, intense atmosfeer is nadrukkelijk aanwezig. Nu de herfst er weer aan zit te komen, biedt het album uitkomst voor als je toch het zonnetje in huis wilt halen. En voor elk wat wils, het is vooral de veelzijdigheid die het album en de hele serie zo aantrekkelijk maken!

Win de nieuwe Earth via Love2Party!
Enfin, genoeg gepraat over de inhoud van de muziek. Je moet het toch zelf ervaren. Via de Plato Shop kun je alle edities nog bestellen en je verzameling compleet maken. En probeer die laatste editie te winnen via Love2Party, door Marcel het juiste antwoord op de volgende vraag te geven: "Hoe heet het officiele debuutalbum van LTJ Bukem dat in 2000 het levenslicht zag?" Alle antwoorden moeten vermeld zijn van complete naam- en adresgegevens!

Good Looking
Fount Music
Bestel Earth hier!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws