Sonar Kollektiv Update (Lowlands)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Smooth dubbed beats and some freestyle nu-jazz for your listening pleasure!

Onder de paraplu van de Duitse verzamelplaats Sonar Kollektiv, thuisbasis van het producers- en dj-collectief Jazzanova, verschijnen weer enkele fraaie dingen. Het Engelse Best Seven Records leverde het debuutalbum Studio Don van Lightning Head aan, terwijl het mixalbum In Session van Dj Rogall via No Zession Recordings onder die paraplu van Sonar Kollektiv terechtkwam. Zoals altijd bij Sonar Kollektiv vervagen grenzen en stijlen en is freestyle de gemeenschappelijke noemer. Zelfs bij deze twee ogenschijnlijk compleet verschillende albums!


Tekst: Nico

In 1998 richtte het Duitse producers- en dj-collectief Jazzanova, Sonar Kollektiv op. Een soort paraplu waaronder labels als Dialog, Airdrops, No Zession, Recreation, Mermaid, Best Seven, Hot Drops en Aspekte Schallplatten vallen en waarvoor Sonar Kollektiv de administratieve en technische kanten van de muziekindustrie behandelt en afhandelt. Het biedt de artiesten op deze labels alle vrijheid en mogelijkheden om zich bezig te houden met de dingen waar ze het beste in zijn, namelijk het maken van muziek. De zakelijke beslommeringen neemt Sonar Kollektiv voor zijn rekening met als uitgangspunt de creativiteit van alle betrokken artiesten, producers en dj's te stimuleren. De afgelopen weken kwamen er weer een paar fraaie releases onder die paraplu vandaan, waarvan we je er twee zeker niet willen onthouden.

Lightning Head - Studio Don (Best Seven/Lowlands)

"Some smooth dubbed beats, blended with some ragga vocals, stirred with Latin groove inflicted landscapes and finally shaken with some dance-hall electronics and you're on your way to appreciating a fine selection from Lightning Head's album Studio Don." Het is haast misdadig om je te wagen aan een vertaling van deze fantastische en allesomvattende beschrijving van het debuutalbum Studio Don van Lightning Head.


Eerder was Glyn Bush, voor insiders beter bekend als Bigga Bush, lid van de Engelse formatie Rockers Hi-Fi. De uit Birmingham afkomstige Glyn Bush doet het nu solo en verrast op zijn debuutalbum met een opmerkelijke mix van zwaar berookte dubreggae, dancehall ritmes en invloeden die net zo makkelijk uit Zuid-Amerika als van de dansvloeren komen. Een vleugje house, wat big beats en sensuele maar opzwepende latin grooves, de mambo en percussie en Lightning Head lijkt zich soms zelfs even gevaarlijk dicht bij de dansvloer te wagen. Maar geen nood, de even vaak loom rollende baslijnen, typische Jamaicaanse klanken en sferen en de dubby geluidseffecten trekken Studio Don met gemak terug naar de sofa. Samba ritmes, dubby baslijnen, latin melodieen, ragga-dub-dancehall, en dat allemaal op even wonderbaarlijke als aanstekelijke wijze gemixt. Een smokers delight!

Various - In Session: Rogall (No Zession Recordings/Lowlands)

Van een heel andere orde is het mixalbum In Session, waarop Stefan Rogall zijn voorliefde voor fusion, nu-jazz en de zogenaamde broken beats, nog eens uitgebreid mag etaleren. Al vanaf 19987 staat Rogall achter de internationale decks, met nog immer een spannend en eclectisch geluid waarin hiphop, jazz, funk, soul maar net zo makkelijk drum 'n bass, house, latin beats of Jamaicaanse ragga dancehall om de aandacht schreeuwen. Rogall heeft een missie en die heet overduidelijk freestyle. Geen grenzen, geen genres, geen stijlen.


Zijn mixalbum is een perfecte weergave van zijn wekelijkse radioshow In Session op dj-sets.com. Met gemak gaat het van de broken beats van de uit Londen afkomstige producer/dj Seji, die een exclusieve remix maakte van Micatone's Run, naar de zuidelijke georienteerde folk pop van Sonia Brex. Daar vandaan gaat het even gemakkelijk naar de sixties jazz van de Italiaan Nicole Conte, die zich op zijn beurt weer laat remixen door Micatone. Rogall grijpt deze gelegenheid gretig aan om een aantal exclusieve remixen van zijn eigen producties onder de aandacht te brengen, waaronder die van zijn pseudoniemen Atomhockey en Micatone. Nogal ondoorzichtig allemaal en voor de leek een ondoorgrondelijke brij van namen en labels. Houd het er maar op dat Rogall met liefde, respect en vooral uitstekende mixing skills het neusje van de zalm voorschotelt op het gebied van funky en soulvolle nu-jazz en broken beats. Even stijlvol als opzwepend, even hip als dansbaar, en vooral even relaxt als aanstekelijk. Funky grooves, jazzy stuff en trendy beats. Een van de betere mixen op dit vlak en absoluut om van te smullen!

Veel info en luisterlinks van Sonar Kollektive

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws