Tom Middleton - The Sound Of The Cosmos (Hooj Choons)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Meesterwerk!



Luisteren naar The Sound Of The Cosmos

Een terugblik naar het Drum Rhythm Festival van 2001. Het evenement bestaat tien jaar en er staan een aantal grote bands en acts op het programma. De 1 over het algemeen wat populairder dan de ander. Wat de geboekte artiesten echter allen gemeen hebben, is een soort aangeboren talent om te kunnen improviseren. En als er vanavond 1 act aanwezig is die het louter van pure improvisatie moet hebben, is het The Bays wel. Een project dat is opgericht door Simon Smugg (Smugg Recordings), Jamie O'Dell (Audiomontage, Jimpster), Nick Cohen en Andy Gangadeen. Zij laten zich vanavond ondersteunen door Mark pritchard en Tom Middleton. Twee absolute grootmachten die op het gebied van elektronische muziek wel zo veelzijdig opereren, dat ze niet te plaatsen zijn in een bepaald hokje. Alias Reload maakten ze industrieel beinvloede techno, onder het pseudoniem Jedi Knights brachten ze de ene na de andere elektrofunk-kraker uit, als zijnde Link werd de housemarkt gepenetreerd en onder de noemer Chameleon lieten ze hun intelligente jungle de revue passeren. Maar wat dacht je van Global Cummunication, het meest succesvolle ambientproject aller tijden! Bedenk hierbij wel even dat de term lounge in de hoogtijdagen van Global Communication nog een vies woord was en de heren met hun psychedelische geluidslandschappen en jazzy en funky grooves zo'n tien jaar op de hype vooruitliepen!



The Bays @ Drum Rhythm '01

Maar goed, we dwalen af. Het Drum Rhythm Festival van 2001, want daar staan de leden van The Bays een van de meest krankzinnige muzieksessies weg te geven die ondergetekende ooit heeft gehoord. The Bays is een tijdelijk live-project waarmee de band de Europese festivals van 2001 aandoet en ook een korte Nederlandse Drum Rhythm Night-tour afwerkt. Gewoon een muzikaal tussendoortje zonder bijbedoelingen, ook geen 'best selling' album. Dat kan ook niet, want geen enkel nummer is voorgeprogrammeerd. De geluiden die uit de keyboards en synthesizers van The Bays komen, worden ter plekke gecreeerd, in een sampler gemixt en geserveerd met heftige jazzy en funky grooves. Alles wordt aan het toeval overgelaten. Handig speelt The Bays in op het publiek, er ontstaat een hecht contact. Het zijn vooral die ijzingwekkende geluidscollages waarmee de heren de tent op zijn kop zetten. Mooie, warme melodieen, heerlijke jazzy broken (house)beats, die worden gecombineerd met opzwepende drums & bassen. De funk druipt werkelijk uit de boxen, de tent explodeert, iedereen gilt het uit van genot. Kippenvel! Uiteindelijk zal dit optreden het hoogtepunt van het festival worden. Een logische zaak, Basement Jaxx, Roni Size ft Reprazent, Kenny 'Master at Work' Dope en Jazzanova ten spijt...

Naast zijn bezigheden als producer, tezamen met Mark Pritchard, is Tom Middleton ook geregeld alleen actief, zowel als dj als in de studio. Onder zijn eigen naam bracht hij vele techno- en housekrakers uit en maakte remixen voor diverse artiesten uit diverse hoeken. Zijn verrichtingen als dj hebben we een aantal weken geleden kunnen aanschouwen tijdens een optreden in de Utrechtse Winkel van Sinkel. Het bleek een voorproefje van dit nieuwe album te zijn. Vanwege zijn veelzijdigheid achter de decks is het een driedubbelalbum geworden. Cd 1, Rhythm, is een mengeling van atmosferische triphop, relaxte twostep en melancholische electro, aangekleed in een broken beats-jasje. Met name de overgang van Tiga's hit 'Sunglasses At Night' in klassieker 'Blue Monday' van New Order is briljant. Beide nummers worden vrijwel tegelijkertijd ingezet en in zijn geheel afgespeeld. Overigens heeft Middleton bijna alle nummers verwerkt in zijn sampler en aangekleed in een nieuw jasje. Zodoende passen de verschillende tracks beter bij elkaar. Het zijn ook de grappige, vervormde vocalen en filmfragmenten die de nummers met elkaar verbinden. Typisch Middleton, typisch Global Communication.



Rhythm, Melody & Harmony; the essence of all music

Tom heeft ook aan de (deep)houseliefhebbers gedacht. Cd 2, Melody, bevat een oase aan sfeervolle house, die bovendien op een aangenaam en zomers tempo wordt afgespeeld. Mooie, sfeervolle housegrooves, zwoele vocalen en funky baslijnen spelen hier een hoofdrol, als dat niet tot dansen aanzet? Tracks en remixen van onder andere Rinocerose, Herbert, Charles Webster en Taxi worden alleen door de samplemolen van Middleton gehaald. De temperatuur stijgt naar een tropische hoogte, samen met het verlangen naar een goudgeel strand, smakelijk gevulde bikini's en zoetsappige cocktails. En naarmate de dag op het strand vordert, het alweer schemerig wordt en het traditionele kampvuurtje wordt ontstoken, is het hoog tijd voor schijf numero drie, Harmony. En of het daar harmonieus aan toegaat! De prachtige saxofoonsolo's, gitaar-, piano- en synthesizerpartijen worden gedrenkt in een atmosferische doos van jazz, soul en funk. Voorop staat de sfeer, en die is wederom erg warm. Als geen ander slaagt 1 van de peetvaders van de elektronische muziek erin om een compleet mixalbum af te leveren. Een album dat bovendien live is opgenomen. Want bij iemand van het kaliber Middleton heb je geen 'masterwerk' nodig, hij is het per slot van rekening zelf!

Reload
The Bays
Global Communication

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws