Soul Center - Soul Center III (Novamute)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Funk charged electronic music at its best!


Het Engelse label Novamute, dochterlabel van het wereldwijd succesvolle Mute label (Depeche Mode, Erasure) presenteert met trots het derde deel van de Soul Center reeks van de Duitse technoproducer Thomas Brinkmann. De Duitser moest jarenlang niets van "grote" platenmaatschappijen hebben en bracht talloze 12-inches uit onder namen als Max, Ester Brinkmann, Ernst en Suppose op kleine onafhankelijke labeltjes. De eerste twee Soul Center delen verschenen op zijn eigen label W.v.B Enterprises. Een loffelijk streven maar veel verder dan het undergroundcircuit kwam hij er niet mee. In veel platenzaken zul je dan ook tevergeefs zoeken naar die eerste Soul Centers. Novamute, dat mannen als Speedy J en Richie Hawtin op de loonlijst heeft staan, wist de Duitser er van te overtuigen om zijn funky techno aan hun catalogus toe te vertrouwen. Brinkmann ging akkoord, en zo is de kans ineens heel groot dat je Soul Center vanaf 8 april in de schappen van je platenzaak tegenkomt.

Thomas Brinkmann

Vertrouw deze schijf dan gelijk maar even aan de luisterpost toe, want Brinkmann biedt op Soul Center III een gevarieerde maar vooral funky blik op het begrip techno. De doffe en dwingende klappen worden een enkele keer afgewisseld door wat meer ingetogen stukken muziek vol haperende ritmes en trommeltjes maar vooral op de vele momenten dat de drumcomputer op volle toeren draait, zuigt Brinkmann de luisteraar zonder enige probleem de dansvloer op. Gelukkig komt hij nog net niet in de verleiding om jazz aan zijn techno toe te voegen, dat trucje wordt tot vervelens toe al toegepast in alle andere dancegenres, maar de overige zogenaamde zwarte muziekstijlen als soul en funk vormen de rode draad die onafgebroken door het album heen loopt.



'Just for your fun!'
Het begint al met de simpele maar effectieve pianoaanslagen op de opener 'Funky Sterling' die voor een aangenaam gevoel zorgen in combinatie met speelse funky baslijnen en even funky synths. "Just for your fun," vertrouwt Brinkmann ons toe op de opener. De beats zijn gelijk al dwingend maar worden nog wat indringender op de tweede track 'A Good One'. "There are some very interesting things going on," vertelt hij ons voor de zekerheid nog even. Alsof dat met de monotone en stuwende doffe klappen nog niet duidelijk genoeg was. Brinkmann voorziet ze van bijna vals klinkende synths die bezwerend opborrelen. Op 'Third Hand' en 'Easy Goin' gaat hij nog minimaler te werk en horen we Richie Hawtin-achtige minimaal schuivende techno waarop subtiel aan de knoppen wordt gedraaid. Maar hoe dof de klappen ook zijn, op de juiste momenten dient Brinkmann een dosis warme soul toe aan zijn electronica en op de hoogtepunten is het vette funk die uit je speakers spettert.

Alleen op 'What This World Is' lijkt Brinkmann zichzelf niet helemaal in de hand te hebben en samplet hij tot aan de irritatiegrens toe een fragment van 'I Dont know what this world is coming to' van The Soul Children. Een minpuntje waar makkelijk overheen gestapt wordt als hij op zeer smakelijke wijze fragmenten van de klassieker 'Aint No Sunshine' van Isaac Hayes samplet op de track 'Time' en hij de blazers uiterst effectief over stuwende baslijnen laat gaan. Met het derde deel van Soul Center voegt Brinkmann een uiterst effectieve maar vooral swingende funky technoplaat toe aan de toch al niet misselijke catalogus van Novamute. Niet zo vreemd dat het label trots is op de nieuwste "werknemer".

Tekst: Nico

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws