Various - 10.100.02 (Peacefrog)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Tijdloos muziekdocument om te koesteren!

Honderd releases in tien jaar tijd. Het is een magische balans. Vorig jaar vierde het Duitse Compost Records hetzelfde feestje en deed dat door ons een prachtige verzamelaar aan te bieden met veel exclusief materiaal uit de vaste artiestenstal. Het Engelse Peacefrog Records viert momenteel dat feestje en blikte met de verzamelaar 10.100 recentelijk al terug op de rijkelijk gevulde archieven. Het werd een succes en een tweede terugblik kon niet uitblijven. En wat blijkt, veel van het moois is bewaard gebleven voor dit prachtige tweede deel!

Veel van de originele 12-inches gaan voor grof geld over de toonbank, of zijn gewoon onvindbaar. De echte spotters zoeken natuurlijk door en struinen platenzaakjes en beurzen af. Maar wie de historie van het Engelse Peacefrog Records vanaf cd in twee dikke uren voorbij wil laten komen, beschikt met 10.100.02 over een tijdloos muziekdocument dat gekoesterd mag worden.


Het zijn dan ook geen onbekende namen die op de lijst van Peacefrog prijken. Een van de meest bekende djs en producers die op de lijst staan, is toch wel Luke Slater. Met albums als Freefunk en Wireless vol electrofunk en techno, en tijdloze knallers als Love op zijn naam en bovendien hier in Nederland een altijd enthousiast ontvangen dj. Op plaat grossiert Slater in pseudoniemen en een daarvan is Planetary Assault Systems, waarvan de releases op Peacefrog verschijnen. De dubbelaar bevat dan ook de sterke technofunk track The Secret Garden onder de naam Luke Slater en de echt waanzinnig mooie en heftige technoknaller Gruve onder zijn naam Planetary Assault Systems! Vergelijkbaar met het minimale technogeluid van het befaamde Duiste Basic Channel label. En laat het kopstuk van dat label, Maurizio (Moritz von Oswald) zelf ook nog aanwezig zijn! Onder de naam DBX levert hij samen met de Amerikaanse dj en producer Dan Bell een even minimale en stuwende technobeuker af. Een track afkomstig van de Alien ep, die voor een aardig bedrag van hand tot hand gaat.

Peacefrog zorgt voor een evenwichtig, representatief maar vooral erg fraai overzicht van de 100 releases. Minimale deephouse vol loodzware baslijnen en stemsamples openen het overzicht. Het is het ruim acht minuten durende dwingende Sky Walking van Theo Parrish. Toch is het vooral techno op dit dubbelalbum. De kale kille knallen en metalig klinken geluiden van Shake op het eveneens veelgezochte Sonar 123 bijvoorbeeld. Of de ouderwets borrelende acidbassen op Richie Hawtin achtige techno op Inside Above van Apogee (Dan Curtin), nog een plaat waar zeker in Engeland voor 40 tot 50 euro voor betaald moet worden. Het staat net zo makkelijk naast de betoverende melodieen van Ten Days Of Blue van John Beltran. Nergens een beat te bekennen maar swingend, zelfs opzwepend van begin tot eind. En dan komen we ook nog namen tegen als Ian O Brien, Gemini, Moodymann, Stasis, Dan Curtin, Ron Trent en Glenn Underground. Wat moeten we daar nog aan toevoegen? Eerste kandidaat voor verzamelaar van 2002? Wat een prachtplaat!

Tekst: Nico

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws