Way Out West - Intensify (Blackhole)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Nick Warren en Jody vormen al sinds '94 Way Out West. Sinds die tijd brengen ze de ene na de andere topper uit zoals 'Montana', 'Shoot', 'Ajare' en 'The Gift'. Al deze tracks zijn te vinden op hun titelloze debuut uit '97. Nu, zo'n 4 jaar verder, komt het duo met een tweede langspeler Intensify op de proppen.

Nog immer staan beide heren voor melancholische progressive-trance; kwalitatief hoogstaande en tot in de puntjes uitgewerkte producties. Hoe zit het met de sfeer van de tracks? Warm en gevoelig zijn ze zeker. Met grote regelmaat komen er dromerige vocalen voorbij. Daar naast doen de bijna new age-achtige synthesizertapijten je van tijd tot tijd heerlijk wegdommelen in een bad van ultieme euforie: kippenvel! Openingstrack 'The fall' is daar een prima voorbeeld van.

Daarnaast weet Way Out West ook heel veel verschillende invloeden in alle tracks te stoppen. 'Activity' is wat pittiger en doet tegelijkertijd Oosters aan door de gebruikte panfluiten in het thema. Wat in 'Hypnotise' opvalt zijn de klassieke stringpartijen en de halverwege invallende breakbeats. Dit alles zorgt voor vele verfrissende invalshoeken en het album verveelt dan ook geen moment. Keer op keer ontdek je nieuwe muzikale elementen die verstopt lijken te zitten in hun producties.

Op het heftige 'Sharkhunt' bouwen Nick en Jody verder aan hun inmiddels vertrouwde breakbeatdomein. Ook bij het poppy 'Stealth' voeren breakbeats de boventoon, maar piano's en laidback gitaartjes maken hierin ook hun opwachting. 'UB Devoid' lijkt een peaktimer: pompend en donker. Toch word je bij dit nummer wat op het verkeerde been gezet, want halverwege wordt ook weer een gevoelig snaar geraakt door de overgang naar sfeervolle klanken. Op 'Mindcircus' gaat het Engelse duo richting de sfeer van 'Stealth', maar wel met een uiterst frisse benadering.

'Secret' herbergt een fenomenale opbouw van spanning en sfeer. Het hele nummer doet je hunkeren naar de ultieme ontlading. Deze ontlading komt pas na een minuut of drie. Op vierenhalve minuut wordt er op de rem getrapt om nog even opnieuw de riemen aan te trekken. Super! Hierna volgen de twee delen van 'Intensify', welke afgelopen zomer op bijna ieder in- of outdoor festival voorbij zijn gekomen. Aanrader!

Luisteren naar Intensify
Tekst: High Roller @ Go Magazine

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws