Various - Going Thru Life (Delsin/Rushhour)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Er gebeuren de laatste tijd verdomd spannende dingen in Nederland muziekland. In Brabant knutselen verschillende artiesten voor het label 'Music For Speakers' met veel succes met ingetogen ritmes en prachtige melancholische sferen die haast uit je speakers druipen. Hofleveranciers van dit melancholieke geluid zijn onder andere Madcap, Sonar Lodge, Sandor Caron en Aardvarck. Met uitzondering van Madcap brengen deze artiesten ook muziek uit op het Amsterdamse Delsin Records. Het werkterrein verschuift daarbij langzaam richting melodieuze downtempo Detroit techno.

Delsin Records is het zorgvuldig gekoesterde "schoonheidslabel" van Marsel van Wielen, oprichter en eigenaar van het label. In 1996 besloot hij zelf maar een label op te richten omdat er vanuit de grotere maatschappijen weinig belangstelling bestond voor zijn rondgestuurde demotapes. Het label kreeg de naam Delsin Records en de afgelopen jaren bouwde Marsel van Wielen zorgvuldig aan een nog kleine maar indrukwekkende catalogus. Onder de naam Peel Seamus is van Wielen zelf actief op het label. De eerste release op Delsin was de tape 'Publik Draft' onder die naam. De dertien releases daarna verschenen alleen in een geringe oplage op vinyl. Gelukkig hebben de internationale belangstelling en waardering voor het label wel voor een aantal bijpersingen gezorgd. Alhoewel het niet zal meevallen om de rijkdom van Delsin nog op vinyl te vinden, het is de zoektocht meer dan waard. Voor de mensen die liever een schijfje in de speler doen en zeventig minuten lang achterover willen leunen om te kunnen genieten, biedt de verzamelaar 'Going Thru Life' uitkomst. Delsin nummer 15 is namelijk de eerste cd release op Delsin. Het grote probleem van deze verzamelaar is dat hij naar meer smaakt. Veel meer. En als van Wielen zo zorgvuldig en op zijn gemak platen blijft uitbrengen, moeten we nog een paar jaar wachten op de volgende verzamelaar. En dat is haast misdadig lang!

Met 'Going Thru Life' biedt Delsin een blik op veel van het moois dat eerder verscheen, naast twee nog niet eerder verschenen tracks. De twaalf bijdragen komen van Nederlanders als Peel Seamus (van Wielen), Cellvoice (samenwerking van Sandor Caron en Sonar Lodge's Richard Kruysdijk), Aardvarck (Mike Kivits) en Ross154 en veelal Engelse artiesten als Future Beat Alliance, Norken, CiM en Lucky&Easy. Onder de naam Plasm Nesonic schuilt een bekende Amerikaanse techno artiest. Helaas laten ze ons, waarschijnlijk om contractuele redenen, niet weten wie het is. Het is opmerkelijk dat de tracks bij iedere luisterbeurt verder naar elkaar toe lijken te groeien. Delsin grossiert in bloedmooie downtempo Detroit techno en aan labeleigenaar van Wielen de eer om een van de hoogtepunten van de verzamelaar te leveren met zijn track 'Dimensions'. In deze tracks gaan prachtige synths over traag tikkende, maar niet minder dwingende ritmes. Ook de mysterieuze Plasm Nesonic levert een bijzonder fraai stukje techno op laag tempo af onder de naam 'As Seen on TV'. Het zijn juist iedere keer die fraaie melodieen en betoverende klanken die de kille beats liefdevol omarmen. Zo gaat het ook bij de track die de Londenaar Simon Walley onder de naam CiM bijdraagt. Opzwepende ritmes liggen in een sfeervolle geluidslaag waarop de Engelsman speelt met prachtige melodieen. Het zijn de hoogtepunten in een toch al ijzersterke verzamelaar.

Liefhebbers van de originele Detroit techno maar zeker ook de fans van het geluid van Black Dog, Plaid of Boards of Canada moeten snel hun oor te luister gaan leggen bij Delsin Records. Niet voor niets noemt Mixmaster Morris Delsin Records: "One of the best electronic labels of the year 2000" en zei Ian O'Brien: "I like the Delsin label a lot". De Engelse Muzik voegt daar nog aan toe: "A label that specialises in the very deepest strands of electronica". En daar zijn we het bij Love2Party volledig mee eens!

Luisteren naar de muziek van deze artiesten

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws