Gympentrend: spelen clubs hier op in?

Ivo Mollemans | 7 mei 2013
onbekend


Nike Air Max alleen voor gabbers? Echt niet! De populaire gympen uit de jaren ’90 mogen weer. Natuurlijk niet onder een trainingspak, maar in combinatie met een casual outfit zijn ze helemaal hot.

Je ziet de gympen niet alleen steeds meer op straat, ook diverse modebloggers (fashionscene, Come into Bloom, Assem) raken er niet over uit geschreven. Maar niet alleen Nike Air Max prijkt aan de modebewuste voeten, ook New Balance stijgt steeds meer in populariteit.

Historie

Hoewel Nike Air Max al zo’n 20 jaar niet weg te denken is in de Nederlandse cultuur, zijn de gympen van New Balance een relatief nieuwe trend in Nederland. Toch bestaat New Balance al ruim 100 jaar. De gymp was vroeger vooral bekend om de goede pasvorm, dit kwam omdat er werd gewerkt met breedtematen.

Nike Air Max werd als eerste doel ontwikkeld voor sporters, maar de gymp werd al gauw opgepikt door gabbers. Door de goede vering waren de schoenen ideaal om een hele avond op te hakken. Ook de New Balance-gympen zijn eigenlijk gewoon sportschoenen, maar de laatste jaren beginnen enkele trendsetters in Amsterdam de gympen ook te dragen onder hun dagelijkse outfit. Sinds een paar maanden is de schoen bij veel mensen niet meer uit hun garderobe weg te denken.

Deurbeleid

Steeds meer personen ruilen hun Vans, Uggs of high heels in voor een comfortabele paar (lees: gekleurde) gympen. En zo kwam bij ons de vraag: spelen discotheken in op deze trend? Bij diverse clubs hoefde je namelijk niet aan te komen met een paar gympen aan je voeten. Maar wat als gympen de nieuwe standaard zijn? Kom je dan wel gewoon binnen als je trots met je Nike's voor de deur van een club staat?

Uit onderzoek blijkt dat de ene discotheek meer merkt van de gympentrend dan de ander. Wij spraken eigenaren van de Next in Leiden en de Escape in Amsterdam over hun deurbeleid.

'Wij verlangen van onze bezoekers dat zij gepaste kleding dragen. We weigeren dan ook mensen met gympen aan', aldus de eigenaar van de Next. Toch komen ze niet vaak mensen met Nike Air Max tegen. Misschien komt dit omdat mensen bij voorbaat verwachten geweigerd te worden. 'Ook al zou een groot deel van de bezoekers de gympen dragen, ze worden alsnog niet binnengelaten', vertelt hij.

Ook de Escape werkt met een deurbeleid. Bezoekers met sportkleding of vieze kleren en schoenen komen hier niet binnen. In Amsterdam is de gympentrend wel duidelijk te merken en hier speelt de club op in. Ze vertellen: ' We zien dat er steeds meer mensen op sneakers komen. Hoewel we mensen met oude afgetrapte gympen nog steeds weigeren, is een nette trendy gymp een ander verhaal. Deze bezoekers zijn gewoon welkom.'

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws