Alles over gehoorschade - deel 1: algemene informatie

Ivo Mollemans | 18 mei 2013
onbekend


Gehoorbeschadiging door te harde muziek is een steeds groter probleem onder jongeren. Zo erg zelfs dat de PVDA kamervragen heeft gesteld en een campagne is gestart om de uitgaande jeugd meer bewust te maken van de gevaren. Maar ook de Nationale Hoorstichting maakt zich sterk op dit gebied.

Alles over gehoorschade

Wat zijn de feiten over gehoorschade door te harde muziek? Wat doen partygangers en bekende dj's om hun gehoor te beschermen? Hoe is het om te leven met een piep in je oor? En welke gehoorbescherming bestaat er eigenlijk? Deze vragen gaat Clublife Magazine de komende weken voor jou beantwoorden. Deze week deel 1: algemene informatie.

Feiten

Er bestaat een kans dat je de dag na een feest wakker wordt en naast een flinke kater ook last hebt een piep in je oor. Iets waar veel mensen niet bij stilstaan wanneer zij blootstaan aan harde muziek op een dance-event. Toch overkomt het meer dan 20.000 jongeren per jaar.

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat 40 procent van de jongeren die geregeld in aanraking komen met te harde muziek, kans heeft op gehoorschade. Daarnaast heeft zelfs zo’n 93 procent van de jongeren last van een piep na het uitgaan. Naast het feit dat het dragen van oordoppen niet bepaald een sexy imago heeft, houden veel jongeren zich niet bezig met de gevaren van te harde muziek.

Een piep in je oor, die vaak na een korte tijd weer verdwijnt, is een eerste teken dat je gehoor is beschadigd. Toch kunnen ook mensen die nog nooit last hebben gehad van een piep, ineens een ernstige en blijvende gehoorbeschadiging krijgen. Te lang luisteren naar te harde muziek brengt altijd schade toe, maar dit kan ook pas op later termijn te merken zijn. De kans is groot dat jongeren die veel in aanraking komen met harde muziek, voor hun 65ste een gehoorapparaat moeten dragen.

Bron: www.gooutplugin.nl

 

pieppp

 

Test jezelf!

Benieuwd of jouw gehoor is aangetast? Test hier je oren! Of kijk voor meer informatie op www.oorveilig.nl en doe meteen de risicotest.

Volgende week

Ben je benieuwd wat partygangers doen om gehoorschade te voorkomen? Of benieuwd hoe het is om te moeten leven met een piep in je oor? Houd volgende week de site in de gaten voor deel 2: partygangers.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws