Alles over gehoorschade - deel 2: partygangers

Ivo Mollemans | 24 mei 2013
onbekend


Wat zijn de feiten over gehoorschade door te harde muziek? Wat doen partygangers en bekende dj’s om hun gehoor te beschermen? Hoe is het om te leven met een piep in je oor? En welke gehoorbescherming bestaat er eigenlijk? Deze vragen gaat Clublife Magazine de komende weken voor jou beantwoorden. Deze week deel 2: de partygangers. Deel 1 gemist? Lees hem hier terug!

Feestgangers

Zijn de bezoekers van feesten wel bewust van de schade die muziek kan aanbrengen? En zo ja, gebruiken ze wel gehoorbescherming? Wij ondervroegen een aantal jongeren en spraken twee jongens die een blijvende gehoorbeschadiging hebben opgelopen.

Iris (20) is hardcore-liefhebber en gaat geregeld naar grote hardcore-feesten: ‘Ik ben mij wel bewust van wat harde muziek met je gehoor kan doen. Ik heb vaak na het stappen een piep in mijn oren. Naar feesten waarvan ik weet dat er hard gedraaid wordt, neem ik oordopjes mee, zo bescherm ik voor mijn gevoel genoeg mijn gehoor.’

Tijdens onze rondvraag kwamen wij er achter dat toch veel jongeren last hebben van enige schade aan hun gehoor, maar dat ze nalatig zijn zich te beschermen. Veel hebben na het stappen wel last van een piep, maar die verdwijnt vaak nog dezelfde dag. Ook is een deel zich totaal niet bewust van het probleem en lijkt het voor hun een ver-van-mijn-bed-show.

Zo ook Pabo-studente Leonie (21). Zij ging regelmatig naar feesten zonder enige gehoorbescherming. Begin dit jaar heeft zij na Pussylounge een kleine beschadiging opgelopen. ‘Na een maand is de ruis gelukkig verdwenen. Ik had al een lange tijd oordoppen omdat ik wel vaker last had, maar droeg deze nooit en om eerlijk te zijn draag ik ze nog steeds niet. Het geluid is lang niet hetzelfde als zonder, het lijkt alsof je water in je oren hebt.’ Wel zit de studente er over na te denken om te investeren in op maat gemaakte oordoppen.

De jongeren die uiteindelijk wel voor gehoorbescherming kiezen, doen dit meestal pas als ze al schade hebben opgelopen. Bij bovenstaande partygangers is de piep gelukkig nog weggegaan, maar er zijn ook een groot aantal jongeren dagelijks geconfronteerd worden door hun nalatigheid. Lees hieronder twee verhalen van feestgangers die een blijvende gehoorschade hebben opgelopen.

Te laat

gehoorschade_2Sven Boer (20) en Jaco van Egmond (24) waren helaas te laat met het beschermen van hun gehoor en hebben beiden een blijvende gehoorbeschadiging opgelopen tijdens een feest. Zij gaan hier nu op hun eigen manier mee om.

Sven

Sven is een rasechte partyganger die in de afgelopen drie jaar meer dan 100 feesten heeft bezocht. Tot 12 oktober vorig jaar deed hij dit zonder enige bescherming van zijn oren. Die avond heeft Sven een gehoorbeschadiging opgelopen doordat hij de hele avond naast de boxen heeft gestaan. Hoewel hij er erg van is geschrokken en spijt heeft dat hij zijn oren niet eerder heeft beschermd, heeft hij er wel mee leren leven.

Sven: ‘Toen ik de volgende ochtend wakker werd, hoorde ik een vervelende piep/ruis die te vergelijken is met het geluid van ‘sneeuw’ op de televisie. Ik verwachtte dat dit, zoals anders, gewoon weer weg zou gaan.’ Hij ging naar beneden om televisie te kijken en werd vervolgens opgeschikt door zijn moeder, die hem vroeg waarom hij de tv zo hard had gezet, zelf was hij zich daar totaal niet van bewust.

’s Avonds ging hij naar de kroeg en merkte hij voor het eerst hoeveel moeite hij had met iedereen goed te verstaan. ‘Toen krabte ik wel even achter mijn oren, was het dit keer dan echt mis?’

Langzaam maar zeker merkte hij dat hij aanzienlijk minder hoorde en dat de piep niet meer verdween. ‘Sinds het feest heb ik moeite om mee te komen in een gesprek in een rumoerige ruimte als de kroeg. Daarnaast versta ik mensen die zacht praten of ver weg staan simpelweg niet’, vertelt Sven ons. De piep in zijn oor merkt hij alleen als het stil om hem heen is. Daarom had hij in het begin wel moeite met slapen: ‘Gelukkig heb ik een oude wekker die je de hele nacht hoort suizen en heb ik mij daar op leren focussen.’

Hoewel je verhalen hoort over mensen die uit het leven stappen omdat zij gek worden van die eindeloze piep in hun oor, is Sven er onderhand wel aan gewend. Hij zegt: ‘Ik ervaar het niet meer als vervelend, daarnaast is het ook mijn eigen schuld. Ik probeer er nu goed op te letten dat het tenminste niet erger wordt.’

Om zijn gehoor te beschermen draagt hij op feesten op maat gemaakte oordoppen. Achteraf heeft hij spijt dat hij dit niet eerder heeft gedaan en wil daarom andere partygangers een les meegeven: ‘Ik raad iedereen die vaak naar feesten gaat aan om oordoppen te kopen. Dit is geen overbodige luxe en je loopt er absoluut niet mee voor schut. Je ziet ze namelijk amper zitten en eigenlijk is het alleen maar stoer dat je je gehoor beschermt. Als je investeert in goede oordoppen kun je evengoed van de muziek genieten en versta je iedereen gewoon.’

gehoorschade_1

Jaco

Hoewel Sven het nu een plek heeft kunnen geven en voortaan op stap gaat met oordoppen, beheerst het voor Jaco nog een groot deel van zijn leven.

Jaco bezocht voornamelijk hardstyle-feesten en was zich totaal niet bewust van wat harde muziek met je gehoor kan doen. Hij dacht dat je enkel minder kon gaan horen en vond oordoppen iets voor mietjes. Toen hij na Headhunterz in de Ziggo Dome thuiskwam, had hij een piep in zijn oor en deze is nooit meer verdwenen.

Jaco: ‘De donderdag voor het feest hoorde ik voor het eerst over gehoorbeschadiging. Mijn vader kende iemand die er aan onderdoor ging en ik begon me best zorgen te maken’. Als hij die zaterdag in het Ziggo Dome is, ziet hij een automaat met oordoppen, maar heeft hij geen kleingeld in zijn zak. ‘Ik nam mezelf voor dat het elk feest goed ging en liep de zaal binnen, daarna zijn eigenlijk alle zorgen ontschoten.’

Toen Jaco thuiskwam van het feest, schrok hij van de intensiteit van de piep in zijn oor. ‘Zo erg had ik het nog nooit gehad. Ik werd meteen ongerust, zeker na het verhaal van mijn vader.’ Hij viel in slaap, maar helaas was de piep de volgende morgen niet minder en maakten ook die dagen erna geen verschil.

‘Uiteindelijk besloot ik naar de dokter te gaan. Die kon er niets anders van maken dan dat het tinnitus was. Hij vertelde mij dat ik hier mee moest gaan leren leven. Toen ik besefte dat ik nooit meer van deze irritante piep zou afkomen, stortte mijn wereld in’, vertelt hij ons.

Een half jaar later heeft hij het nog steeds geen plekje kunnen geven en leeft hij met de angst dat de piep alleen maar erger wordt. Daarom gaat hij zonder oordoppen de deur niet meer uit en bezoekt hij geen hardstyle-feesten meer. Een avond naar de kroeg is voor hem het maximale.

In slaap vallen kan enkel met de televisie aan en relaxen doet hij alleen als er muziek op staat. ‘Zelfs als ik naar de wc ga, zet ik de kraan open. Alles om de piep te kunnen onderdrukken.’

Ook Jaco kan zichzelf achteraf wel voor zijn kop slaan en beseft nu dat het dragen van oordoppen echt niet dom is. ‘Ik heb nooit geweten dat je in plaats van minder, juist meer kon gaan horen. Nu ik zelf merk hoe erg het is om tinnitus te hebben, wil ik anderen waarschuwen: denk na en zet je trots op zij. Liever één avond oordoppen in dan levenslang een piep in je oor.’

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws