Party Report: Dance Valley

Jonas van der Meiren | 5 augustus 2013
onbekend


Wat: Dance Valley
Waar: Spaarnwoude
Wanneer: 3 augustus 2013
Reporters: Robin van der Kooi

Om maar meteen met een vette quote van DJ Thera te beginnen: 'Mochten de mensen het nog niet doorhebben, Dance Valley is fuckin' terug!', aldus de eigenaar van het ambitieuze label Theracords. De naam Dance Valley leek voltooid verleden tijd maar na zaterdag 3 augustus 2013 is deze weer helemaal terug, en hoe! Uitgedoste mensen uit voornamelijk Nederland maar ook Italianen, Ieren, Engelsen en Duitsers waren grootschalig aanwezig op de 19e editie van dit gezellige festival. Met minder podia maar met meer aanwezigheid van de rauwere stylen (rawstyle/hardcore) werd de liefhebber volledig in de watten gelegd.

De 40.000 kaarten waren vooraf in no time uitverkocht. Een goede zaak, want jarenlang wist de regen de boventoon te voeren. Erg zonde, want dit heeft de naam Dance Valley en UDC weinig goeds gebracht. (waar komt het woord Plens Valley toch vandaan?!) Waar voorgaande editie nog twee kaarten voor de prijs van één de sigarenwinkel verlieten, was het dit jaar al ruim van tevoren uitverkocht. Vroege vogels (early birds) konden tegen gereduceerde tarieven goedkopere kaarten halen. Per tijdsperiode ging vervolgens de prijs met 5 euro omhoog. Daarnaast was er voor de jeugd de mogelijkheid om goedkope tickets te behalen. Ook kon je een hotelarrangement + tickets verkrijgen voor 299 euro! Tevens was er vooraf de mogelijkheid om al munten en parkeerkaarten te halen. Een goede en creatieve manier om de rijen bij de munten te minimaliseren. Daarnaast meldde de organisatie middels borden boven de muntkassa’s dat munten ook elders op het terrein verkrijgbaar zijn.  Gevolg: geen ellenlange rijen voor het halen van je muntjes! Een zeer goede zaak en een absoluut pluspunt voor de organisatie.

Geen timetable

Wel jammer was dat zo’n goede organisatie het niet voor elkaar kreeg om een plattegrond of timetable in papiervorm beschikbaar te stellen. Een timetable om je eigen dagprogramma te kiezen is altijd handig. Wel werd er vooraf op de website gemeld dat je het tijdschema zelf uit moest printen, een beetje 'cheap'. Van een dergelijke organisatie mag wel verwacht worden dat ze de timetables aan het publiek kunnen uitdelen. Is het niet door middel van flyers of folders, dan wel door het aanbieden van een app. Zonde! Echter, op het terrein zelf waren er borden geplaatst met een timetable en plattegrond. Bezoekers hebben liever een echte in papiervorm op zak.

Een bijkomend pluspunt was het goede en vriendelijke beveiligingspersoneel. Zij wisten de bezoekers aan de doorgangspaden te houden en indien nodig de weg te wijzen. Verkeersregelaars begeleidden de wandelaars naar de voetpaden, zodat auto’s en overig verkeer veilig konden doorstromen. Helaas voor twintig mensen was de beveiliging op haar hoede; ze werden opgepakt vanwege drugsbezit.
Wat direct opviel was dat de stages erg direct bij elkaar lagen. De trance, de techno en de housetent lagen slechts op een steenworp afstand van elkaar. Ideaal zou je zeggen, mits je buiten de tent stond. Dan wilde je nog wel eens twee à drie diverse genres door elkaar horen. Verder niets meer dan lof, want wat is er nu vervelender dan kilometers afleggen voor je je eindstation in zicht hebt. Het enige stuk dat flinke energie kostte van de benenwagen is het stuk van de hardstyle naar de mainstage. Daar werd je keurig begeleid door de aanwezige (vriendelijke) mensen van de security die aangaven dat er in een bepaalde route gelopen moest worden. Dit om opstoppingen te voorkomen uiteraard.

Het festival bestond uit negen diverse area’s met negentig verschillende acts. Qua muziek was er echt voor ieder wat wils. De organisatoren spraken over ‘een nieuw concept’ en dat klopte helemaal! Met een nieuwe inrichting van de area’s, minder acts maar meer diversiteit. Van house tot en met hardcore en alles wat er tussen zit werden de muziekliefhebbers tevreden gesteld. De negen area’s hadden (bijna) allemaal mooie grote ‘eyecatchers’ op het programma staan waarbij elke tent goed gevuld was met uitzinnig gekke liefhebbers.

Faithless

Ook dit jaar lag de mainstage weer in de beroemde ‘kuil’ met op de achtergrond een soort Apenheul waar de aapjes(lees mensen) als tevreden toeschouwers genoten van hun drankje. Zon was er volop, zodat je heerlijk in het gras de tunes kon aanhoren van bijvoorbeeld Sunny James vs Ryan Marciano. Ook wist de organisatie Faithless te strikken die middels een live-act van een uur zijn bekendste tracks ten gehore liet brengen. Helaas schoot soms de toonhoogte wat weg, maar dat maakte zijn bezoek aan Dance Valley niet minder speciaal. Naderhand liet deze weten dat het een ‘honour’ was te performen op Nederlands mooiste festival, aldus de man die leeft volgens het Insomnia-principe.

Qua inhoud en beleving van de sets lagen deze soms mijlenver uit elkaar. Waar de ene dj een vernieuwende spetterende set weggaf, leek de ander het festival wat minder serieus te nemen. Awards waren er dan ook voor het duo Ryan Marciano en Sunnery James, Vato Gonzalez, Zany en Simon Patterson. Allen wisten zij uitstekend in te spelen op de wensen van het publiek en dit resulteerde dan ook in een losgeslagen gekte in en rondom de desbetreffende area’s waar zij hun klanken ten gehore gaven.

Dannic

Een absolute topset van Dannic: midden op de dag stond de house stage afgeladen bomvol. De dj wist in 75 minuten het publiek mee te nemen in zijn set. Het resultaat: een Tomorrowland-achtige, uitzinnige sfeer!
Hardwell was zoals gewoonlijk magnifiek! Wel iets minder dan zijn set van een week geleden op Tomorrowland (die na 1 dag al meer dan 1 miljoen keer was bekeken op youtube). Deze set had veel weg van Tomorrowland, zelfs de overgangen waren hetzelfde als een week eerder in België.

Echter, deze keer sloot Hardwell af met een knallende, vernieuwde hardstyleplaat waardoor het publiek in volledige extase zat en er niet meer uitkwam. De sfeer op de mainstage was de gehele dag in perfecte staat en op het einde zelfs magisch. Alle handen gingen de lucht en bleven daar. Het had meer weg van een concert dan van een dj-optreden! Topsfeer en daarom een perfecte afsluiting met een mooie lasershow als afsluiter.

Eindcijfer voor Dance Valley 2013: een dikke 8,5! De organisatie heeft na een aantal afwezige jaren Dance Valley doen herleven en gelukkig heeft het weer de naam die het vroeger ook had: sfeervol, zonnig, gezellig en een mooi concept dat de bezoekers voorgeschoteld krijgen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws