The road to ADE: trance for dummies

Lucas Boon | 28 september 2015
onbekend


Het Amsterdam Dance Event biedt een podium voor alle subculturen van elektronische muziek. Eén keer per jaar, vijf dagen in één week kun jij volledig losgaan op jouw favoriete dj op de vetste locaties. Deze week geeft jou ook de kans om nieuwe muziek te ontdekken. Naast het grootste feest Amsterdam Music Festival waar alle stijlen voorbij komen willen wij één speciale subcultuur uitlichten. Het wordt namelijk hoog tijd dat trance weer de waardering krijgt die het verdient. Wij laten je graag (opnieuw) kennis maken met dit genre en laten je zien welke data jij vrij moet houden om je mee te laten slepen door deze euforische muzieksensatie.

Wat is trance dan precies?

Om je kennis te laten maken met trance moeten wij eerst even het geheugen opfrissen want waarschijnlijk ben je al een keer volledig uit je plaat gegaan op tracks waarvan je misschien nooit geweten heb dat deze onder het genre trance vallen. We zetten er een paar voor je op een rijtje:

Jens - Loops & Tings

Tiësto - Traffic

Cygnus x - Super String

Motorcycle- As the rush comes

Hoe kwam trance tot leven?

House en techno bestonden al even toen er een paar dj’s een andere weg in sloegen door een track anders op te bouwen. Rond 1994 ontstond hierdoor een nieuwe subcultuur. Deze manier bestond vaak uit één beat die langzaam werd opgebouwd tot een climax. Om deze optimaal te behalen kwam in het midden van een track een break waar vaak euforische klanken bij kwamen. De kracht kwam doordat de nadruk op het euforische werd gelegd. Door deze opbouw kregen mensen het idee in trans te raken. En zo werd de naam trance aan dit nieuwe genre gegeven. Tegenwoordig worden er meer vocalen toegevoegd aan tracks. DJ’s als Paul van Dyk, Armin van Buuren en Tiësto hebben een grote bijdrage geleverd om trance op de kaart te zetten. In Nederland kon je er niet meer omheen en ook buiten Europa sloeg het in als een bom. In de 00’s had trance zijn plaats verdiend als een van de grootste genres binnen de edm.

Wat maakt trance dan zo anders?

Het belangrijkste in deze scene is de sfeer. Jong, oud, dun, dik, Nederlands of Pools: op een trance feest zie je het allemaal lopen. Kijk ook niet raar op als je bijvoorbeeld de jongste bent in de zaal. Ondanks dat is de sfeer altijd positief en relaxed en kan je heerlijk jezelf zijn zonder dat mensen zich negatief met je bemoeien. Op elk festival kom je onwijs veel verschillende fans tegen van over de hele wereld. Nederland staat dan ook bekend als land met de beste trance feestjes. Is het drugsgebruik hoog? Vergeleken met andere festivals zal het niet veel verschillen. Ja, er wordt gebruikt maar op welk feest tegenwoordig niet? Het mooie aan trance is dat je ook louter door de muziek weg kunt dromen. Je raakt echt in een heerlijke trans waardoor je je even in een andere wereld waant. Een ware ‘escape from reality’.

Overtuigd?!

Onderga zelf Amsterdam Dance Event. Om het voor jullie overzichtelijk te maken hebben wij de beste trance feestjes op een rijtje gezet. Pak die agenda en scoor je tickets want deze avonden mag je niet missen!

Armada Captivating

Party: Armada Captivating
Datum: woensdag 14 oktober
Waar: Undercurrent
Line up: Andrew Rayel, John Dahlback, Ruben de Ronde, Disfunktion, Mark Sixma, David Gravell, Heatbeat, KhoMha, ROD en een special guest
Waarom: Armada Music is een van de bekendste platenlabels in dit genre. Het werd in 2003 opgericht door Armin van Buuren, Maykel Piron en David Lewis (gevormd: ArMaDa). Vorig jaar bracht dit label Armada Night tot leven wat een groot succes bleek te zijn. Nu zijn ze terug met Armada Captivating en het belooft een geweldige avond te worden waar menig trance fan weken van wakker ligt. Een unieke locatie aan het water, een special guest en een podium voor nieuwe trance kan alleen maar een nog groter succes verhaal worden.

In Trance We Trust

Party: In Trance We Trust
Datum: woensdag 14 oktober
Waar: Westerunie
Line Up: Menno de Jong, Jordan Suckley, Sneijder, Will Atkinson, Indecent Noise, Adam Ellis, Airwave, Johan Ekman
Waarom: Keuze stress! Captivating is een nieuw feest op ADE maar In Trance We Trust is al jaren een geweldig concept. Op Captivating zal hoogstwaarschijnlijk iets commerciëler worden gedraaid wat het toegankelijker maakt voor nieuwe fans. In Trance We Trust zal ook dit jaar weer een goed feest weggeven en zeker gezien de line-up. Oud gemixt met nieuw geeft een leuke draai aan de avond en zal een feest van herkenning gaan worden.

Luminosity

Party: Luminosity
Datum: donderdag 15 oktober
Waar: Panama
Line up: Paul Oakenfold, Markus Schulz, Sean Tyas, John Askew , Neelix, Eddie Bitar, Rex Mundi, Liquid Soul en meer
Waarom: We kennen Luminosity van de zomerse variant in Beachclub Fuel in Bloemendaal. De afterparty afgelopen juni was ook in Panama gestationeerd. We mogen het dus met ADE fijn overdoen. Paul Oakenfold en Markus Schulz in een venue als Panama. De gouwe ouwe zullen hier plat gedraaid worden. Luminosity mag dus gewoon niet ontbreken in dit lijstje.

ADE Trance Special

Party: ADE Trance Special
Datum: vrijdag 16 oktober
Waar: Café Schuim
Line-up: Zen, Liftshift, Riches , G-Nome, Haisu, Yucka
Waarom: Wil je eens iets anders en iets verfrissend op het gebied van trance dan zal dit feestje je de juiste ingrediënten geven. Samskara Events staat bekend om zijn wat zweverige maar positieve sferen. De nadruk zal op deze avond wel liggen op trance maar is gecombineerd met andere invloeden. Een avond heerlijk zweven in een relaxte vibe zal een mooie afsluiter kunnen zijn van jouw ADE.

 

Beeld door Koen Peters

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws