Jeff Mills is de rust zelve in het Rembrandthuis

Lucas Boon | 15 oktober 2015
onbekend


Beeld: Rembrandthuis.nl

Bijzonder: Jeff Mills die live muziek componeert in het Rembrandthuis. Het oude atelier van de schilder Rembrandt an sich is al een indrukwekkende locatie om eens een kijkje te nemen, en al helemaal wanneer deze Detroit-legende er staat te draaien.

Want zeg nou zelf: bij techno ben je in eerste instantie geneigd de link te leggen met een donkere en zweterige bunker, in plaats van een culturele trekpleister als Het Rembrandthuis. Maar niet als het aan 'The Wizard' ligt dus.

jeffmills2

In alle rust

Bij binnenkomst nemen we plaats in een zaal achter een groot scherm; Jeff 'echt' live aan het werk zien is dus geen optie. 'Hij wil zich in alle rust concentreren, zonder publiek', is de verklaring van zijn pr-agent.

We zien Jeff achter een grote tafel met dj-apparatuur inclusief groot keyboard staan. Pal voor hem 'Filosoof In Meditatie' van Rembrandt, door wie Jeff Mills zich naar eigen zeggen graag laat inspireren.

De muziek zouden we willen omschrijven als... rustgevend. De dreunende bassen zoals je normaliter gewend bent van de dj blijven dus even achterwege. Jeff zelf straalt ook een zekere rust uit. In een hagelwit overhemd, diep geconcentreerd op zijn werk zien we hier geen typische dj staan. Eerder een kunstenaar.

Karakteristiek

We krijgen daarnaast duidelijk 'de persoon' achter Jeff Mills te zien. Op een zeker moment loopt hij weg van de decks en staart hij door de karakteristieke glas-in-lood ramen naar buiten. Een mooi, ietwat melancholisch gezicht.

Tegelijkertijd een onervaren Jeff Mills - althans zo lijkt het. Als een kind in een snoepwinkel gaat hij op in zijn werk: 'Wat gebeurt er als ik aan dit knopje draai?' Met een blij verrast gezicht als gevolg.

En dat is dus meteen ook het mooie aan ADE. Het ene moment sta je de hele avond tot in de vroege uurtjes los te gaan in je favoriete club, de volgende ochtend zit je met een kater (al dan niet) in het Rembrandthuis te genieten van iets totaals onverwachts.

Jeff Mills

Jeff Mills wordt gezien als een van de grondleggers van de techno-scene, met als bekendste hit uiteraard 'The Bells'. Anno 2015 is hij nog volop actief, zo draaide hij afgelopen zomer bijvoorbeeld nog op Awakenings Festival (waar hij eigenlijk ieder jaar staat geprogrammeerd als een van de headliners). 'The Wizard' staat erom bekend graag de onbegaande paden te bewandelen, zo nam hij eerder muziek op met het Residentie Orkest.

Meer

Meer weten over deze bijzondere ochtend? Jeff Mills blikt vanavond 18:00 uur terug tijdens ADEMusicTalks in het Compagnietheater. Ga je liever voor het hardere werk? Je checkt hem morgenavond (vrijdag 16 oktober) in Warehouse 22.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws