Daft Punk - Discovery (Virgin)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Vanwege de enorme hype rondom Daft Punk hebben we een tijdje gewacht met de plaatsing van de recensie van 'Discovery'. Nu onderhand elke dansmuziekliefhebber het album in huis heeft, proberen we de interactiviteit te vergroten door het forum voor alle reacties te openen. Reageert daarom allen, maar wel met respect voor de artiest! Hier volgt een impressie van een album dat de potentie heeft om een van de betere platen van het jaar 2001 te worden. Smaken verschillen nu eenmaal, maar kwaliteit staat boven alles!

We schrijven 9 september '99
Thomas Bangalter en Guy-Manuel De Homen Christo alias Daft Punk, werken dagenlang onafgebroken in hun studio in Parijs aan een nieuw nummer dat de soulvolle vocalen van Romanthony, de gefilterde discobeats van DJ Sneak en die ouderwetse New York housesound van Todd Edwards bevat. Zo heftig, zo vol emotie en bovendien zo vernieuwend en fris geproduceerd! Op een gegeven moment buldert het geluid op een dusdanig, krachtige wijze uit de apparatuur, dat het voor het studio-equipement van de succesvolle producers teveel wordt. De vocoder raakt verhit en de versterker begeeft het. Er komt zelfs rook uit de sampler, dat toch wel het belangrijkste 'instrument' in de studio van Daft Punk is. Het begint te piepen, net alsof er binnen luttele seconden een megabom af zal gaan. Guy-Man probeert zijn kindje nog te redden door de stroom uit te schakelen, maar niets helpt. Een grote explosie volgt, het hele pand wordt van de aardbodem weggevaagd en het duo komt om. Daft Punk wordt in een klap 'Dag Punk'. Een ramp voor de Franse muziekindustrie, een ramp voor de vele liefhebbers van hun muziek en bovenal een ramp voor al die producers die hun boterham met Daft Punk rip-offs verdienen.

Vervolgens komt het duo oog in oog met Petrus in de hemelpoort te staan. Deze vraagt de heren naar hun goede verrichtingen tijdens hun leven, alvorens ze toegang tot de hemel te verschaffen. "We hebben het album Homework gemaakt meneer," antwoordt Thomas zelfverzekerd. Guy-Man knikt bevestigend met zijn maatje mee. Terwijl de twee doorlopen, houdt Petrus hen onverwachts tegen en reageert furieus: "Wat, hebben jullie dat briljante album met 'Around The World', 'Revolution 909' en 'Da Funk' gemaakt?' Hebben jullie al die fans op de aardbol laten barsten door ze geen opvolger te schenken? Sorry jongens, maar dan moet ik jullie toch de verdoemenis in helpen. Zo krijgen jullie geen toegang tot de hemel!" Beiden heren barsten vervolgens in tranen uit en knielen voor Petrus neer hopend op vergiffenis, opdat ze niet tot het brandende vagevuur worden veroordeeld. Deze geeft Daft Punk nog een kans: "Jongens, ik weet het goed gemaakt. Ik stuur jullie twee jaar als robots terug naar de aarde met de opdracht om nog eenmaal te vlammen. Maak een lp die net zo imponeert als Homework. Een nieuw album dat even energiek, dansbaar en strak geproduceerd klinkt als jullie debuutalbum."

Luisteren naar Discovery

De productie
Zo gezegd, zo gedaan. Met de eerder uitgewerkte composities in hun hoofd begint het duo aan de lastige opgave. Zelden is het in de geschiedenis van de popmuziek gelukt dat een artiest zijn klassieke album evenaarde. Toch hebben Thomas en Guy-Man daar schijt aan en opgejaagd door het hete vuur in hun nek, gaan ze voortvarend aan de slag. Prince look-alike Romanthony wordt opgetrommeld en als eerst maken ze 'One More Time', een door disco beinvloedde housetrack met stemvervormende vocalen van Anthony Moore. "One more time, we're gonna celebrate. Oh yeah all right, don't stop the dancing. One more time." Dit wordt de opener van het album dat 'Discovery' zal gaan heten. Ook wordt samen met Romanthony het nummer 'Too Long' gemaakt, waarin de link naar ouderwetse Chicago house wordt gelegd. Tien minuten lang diepe bassen, R&B-achtige vocalen en opzwepende synthesizersounds. Echt heerlijk! Toch moet de veelzijdigheid de kwaliteit van het album worden, vindt het duo en 'Earodynamic' wordt ingezet. Vette Eddie van Halen gitaarsolo's worden gecombineerd met de electro zoals Kraftwerk het maakte. Zeker niet van deze tijd, maar wel erg gewaagd.

Alle remmen gaan los op 'Harder, Better, Faster, Stronger', waarin Daft Punk teruggrijpt naar de hoogtijdagen van de funk! Bovendien smelten ze die samen met en een grote portie housebeats en pure disco. Deze track gaat een grote hit worden, wacht maar af! 'Work it harder, make it better, do it faster, makes us stronger.' Willen de heren iets vertellen, ofzo? Met 'Nightvision' brengt het duo een instrumentale lovesong ten gehore!? Het kan en het mag allemaal op 'Discovery', een reis naar vele muzikale stromingen die door Daft Punk samen tot een geheel worden gesmolten. Er wordt zelfs door Thomas Banghalter gezongen op het persoonlijk getinte 'Something About Us', een downtempo compositie met jazz en funk invloeden. 'Veridis Quo' is ook al zo'n opmerkelijk nummer, waarin Giorgo Moroder een grote rol in de totstandkoming van het geheel speelt; pure synthpop uit The Eighties dus! Garageproducer Todd Edwards zingt zijn longen uit zijn lijf op 'Face To Face', ook al zo'n 'rivival of the eighties', waarin sluwe beats het opnemen tegen de popmuziek ala Prince. Zelfs Innercity neemt een zeer bescheiden rol op het nummer in! Die muziek hadden we al lang niet meer gehoord, evenals vele andere tracks op de uitstekende opvolger van Homework uit '97.

Het oordeel
Discovery is zonder twijfel een heftig album, waarin voornamelijk wordt teruggegrepen naar de jaren tachtig. Van opzwepende filterdisco naar zwoele love ballads en van snerpende gitaarrock en heavy metal tot swingende electro boogie. Van veelzijdigheid en variatie is absoluut sprake en de muziek blijft zestig minuten lang boeien! Alle nummers komen stuk voor stuk uit op single en daarom is de lp een echt album met tracks van gemiddeld vier minuten (op Too Long na). Vernieuwend is de sound echter niet! De heren gebruikten niet voor niets veel bekende samples van twee decennia terug, waardoor de muziek af en toe iets te voorspelbaar is. In het doosje zit een Daft Card bijgevoegd, waarmee je met een speciale code toegang tot hun website krijgt en je wekelijks nieuwe muziek, live-registraties en video-opnamens kunt verwachten. In september is de tijd voor de jongens gekomen en staan ze wederom voor de neus van Petrus. Wat ons betreft hebben Thomas Bangalter en Guy-Manuel De Homen Christo met 'Discovery' de doorgang naar de hemel meer dan verdiend. Het is te hopen dat de wederopstanding van Daft Punk niet te lang op zich laat wachten.

Love2party mag vijf exemplaren weggeven, dus als jij snel even je mafste uitgaanservaring beschrijft, maak je kans op Discovery!

Luisteren naar Discovery

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws