Party report: Qlimax 2013

Rick Francissen | 25 november 2013
party reports


qlimaxWatQlimax 2013
Waar: Gelredome, Arnhem
Wanneer: Zaterdag 23 november
Line up: Acti, Wildstylez & Max Enforcer, Code Black, Coone, Gunz For Hire, Noisecontrollers, Zatox, Alpha², Mad Dog & Art Of Fighters, Ruffian
Reporter: Rick de Brouwer & Robin van der Kooi
FotografieQ-dance

23 November was het zover. Qlimax: hét feest van Q-dance in het Gelredome in Arnhem waar iedere hardstyle-liefhebber wereldwijd elk jaar weer reikhalzend naar uitkijkt. Ook dit jaar pakt organisator Q-dance naast een dikke show groots uit met artiesten als Wildstylez, Noisecontrollers, Coone en de mannen van Gunz For Hire. Aan laatstgenoemden viel de eer ten deel om het Qlimax anthem van dit jaar te mogen verzorgen.

Preview

Gezien de line-up is de verwachting dat we vooral een melo-hardstyle avond krijgen. Enkel Gunz For Hire en hardcorehelden Mad Dog & Art of Fighters staan bekend om hun stevige, harde sound. Bas en Arjan, het duo van het populaire Noisecontrollers, kondigde een paar dagen voor het evenement aan dat Arjan aan het eind van het jaar de Noisecontrollers zal verlaten. Hij gaat zich richten op andere stijlen van dancemuziek. Bas zal doorgaan als Noisecontrollers. Dat betekent dat Qlimax een van hun laatste gigs als duo zal zijn. Overigens niet de allerlaatste: ze zullen nog samen tot 31 december draaien.

qlimax0

Wie erbij wilde zijn, moest al op 21 september klaarzitten voor de online verkoop. Overbelaste servers, lange wachtrijen en een beperkte hoeveelheid kaarten. Dit toont al aan dat de belangstelling voor Qlimax ongekend is. Voor de mensen die in september geen kaartje konden bemachtigen was het mogelijk om op 20 november nog een poging te wagen. Op deze dag deed Q-dance de kaarten van zwarthandelaren en mislukte transacties opnieuw in de verkoop. Deze ronde zorgde opnieuw voor problemen door de enorme vraag.

Beleving

Voor er ook maar één beat geklonken had, had iedereen zich al verzameld in het GelreDome. Het doet denken aan fans van rockbands die uren lang in rijen wachten om hun helden van dichtbij te aanschouwen. Duitsers, Spanjaarden, Italianen, Polen, van over heel de wereld was iedereen hier aanwezig. Pure passie for the love of hardstyle. Met zoveel hartstochtelijke liefhebbers aanwezig, konden we ons opmaken voor een spetterende avond.

Opening

Acti opende de avond met zijn typische QULT-muziek. Staand vanaf een voorpodium vóór het hoofdpodium waar een doek voor hing, pakte onze subground-held flink uit. Met zijn vetste electro-raveklappers kreeg hij iedereen onvermijdelijk aan het dansen. De sfeer zat er meteen prima in. Daarna waren alle nieuwsgierige ogen gericht op het podium waar voor het decor nog altijd een doek hing.

qlimax4

Vele mobieltjes en fotocamera's kwamen tevoorschijn om de opening om 23:00 uur vast te leggen. Wildstylez en Max Enforcer werden luidkeels begroet door het razend enthousiaste publiek. Zij stelden absoluut niet teleur. Met gouden oude Project 1-platen en natuurlijk nieuwe hits als ‘Lights go out en ‘Lose Control’ kregen ze de zaal warm voor de melodieuze sound van hardstyle.

Code Black is niet immortal

Na hen was het de beurt aan Code Black. De Australiër, voorheen lid van het duo Bioweapon, is bezig met een indrukwekkende solotour. Met hits als ‘Time of your life’ en ‘Brighter day’, die zelfs de Nederlandse top 40 bereikte, en boekingen op de grootste hardstyle-podia van de wereld mag van hem veel verwacht worden.

qlimax2

Ook op Qlimax waren de verwachtingen dus erg hoog, misschien zelfs iets te hoog. Hij draaide erg rustig met veel breaks en dat is iets wat een groot deel van het publiek niet had verwacht. Helaas veranderde dit ook niet later in zijn set. Een ander plaatkeuze had wellicht geholpen want het publiek ging niet goed los en er was veel rumoer tijdens de set. Gelukkig was er tijdens de set nog wel de mogelijkheid om te genieten van de visuals en de lasers in de zaal, want die sloten perfect aan bij de muziek.

Qlimax gevoel

Hierna was het tijd voor onze Belgische vriend Coone om hier verandering in te brengen. Zijn set klonk lekker gevarieerd en kende een aantal leuke momenten. Opvallend is dat het publiek enthousiaster reageert op het opkomen van een nieuwe dj dan op de muziek die er tijdens de sets wordt gedraaid.

Bij de set van Noisecontrollers lijkt dit wel het geval. De set is veelzijdig en pakkend. Het neemt je mee op reis door de verschillende platen van hun album E = NC², the science of hardstyle. Jammer alleen dat zij volgen op Gunz For Hire en niet andersom. Een vreemde keuze in de programmering van de organisatie.

qlimax6

Gunz For Hire draaide namelijk veel harder. Met onder andere het Qlimax-anthem 'Immortal' weten zij het publiek goed mee te nemen in hun set. Ran-D en Adaro weten iedereen op de dansvloer te krijgen. Daarbij komen veel mensen naar het voorste gedeelte van de zaal om een foto te kunnen maken van deze gemaskerde helden.

qlimax3

Afsluiting

Zatox, Alpha² en Mad Dog & the Art of Fighters kreeg het publiek de laatste uurtjes nog mee met de harde kant van hardstyle. Zatox en Alpha² veranderde met tracks als 'Fight the Resistance’ en 'No Way Back’ zelfs de muziekstijl richting raw hardstyle en hierdoor gingen je trommelvliezen toch wel even wat harder trillen. Afsluitende dj’s Mad Dog & The Art of Fighters probeerden de zaal aan te zetten tot een groots meeslepende afsluiter. Beginnend met het grijsgedraaide ‘Army of Hardcore’ en ‘Dominator’ zetten zij de toon voor de rest van hun gig. We ergerden ons aan het constant stilleggen van de muziek om een zogenaamd sfeertje te creëren. Hardcore hoort juist continu door te knallen. Storend voor ons misschien, maar voor de gewone Qlimax-bezoeker een mooie afsluiter.

Surprise act

Als laatste vraagt MC Ruffian of we nog één liedje willen horen. Als rechtgeaarde Nederlanders eisen we alles op wat gratis is dus de boodschap wordt hard toegejuicht. De mannen van Deepack nemen het roer over om het laatste plaatje te mogen draaien. Bekend om hun early hardstyle, draaien ze hun zeer gewaardeerde Qlimax anthem uit 2003: ‘The prophecy.’ De harde herkenbare sound van hardstyle waar het avontuur ooit allemaal mee begon. Een prachtige en een Qlimax-waardige afsluiter!

Conclusie

Onsterfelijk hebben de dj’s zich met hun gigs niet gemaakt. Qlimax: Immortal Essence is misschien minder dan de voorgaande edities, maar wederom is Q-dance erin geslaagd haar fans mee te nemen in een echte Qlimax hardstyle-experience. Bezoekers spreken allemaal van een supergezellige en een meer dan een geslaagde avond. Houd je van de hardere stijlen? Dan is en blijft Qlimax vaste prik in de agenda.

Plus

  • Mooie, gevarieerde set van het duo Noisecontrollers
  • Dikke licht- en lasershow en fraaie visuals
  • Mooie stage
  • Uitstekende geluidskwaliteit
  • Prachtige afsluiter
  • Bereikbaarheid en in-en uitstroom bezoekers

Min

  • Drukte in het midden van de zaal
  • Onlogische programmering
  • Matige sets (vooral tegenvallende Code Black)
  • Magere aankleding
  • Thema komt niet echt tot uitdrukking

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws