Party report: Trance Department - On the way to Transmission

Rick Francissen | 3 december 2013
party reports


transmissionprefolderWatTrance Department
WaarClub Mecca, Praag
Wanneer: Vrijdag 29 november
Line up: Exminds, Thomas Coastline, Thrillseekers, N-Rico, IB Duo, Vikinz, Priest, Maicuss
Reporter: Rick de Brouwer

Transmission doet grenzen vervagen. 4000 buitenlandse tranceliefhebbers uit alle windstreken van de wereld waren afgelopen weekend te vinden in de hoofdstad van Tsjechië, Praag. Hun missie? Transmission, het grootste trancefeest van centraal Europa. Praagse clubs roken hun kans en organiseerden meerdere trancepre- en afterparty’s. Wij bezochten de officiële preparty van United Music Events: ‘Trance Department’

Preview

Trance Department van United Music Events is een Tjechisch tranceconcept dat meerdere malen per jaar in Praag wordt georganiseerd in club Mecca. In september was de laatste editie met o.a. Simon Patterson. Ditmaal waren dj’s Thrillseekers en Thomas Coastline, die ook geboekt stonden voor Transmission, de headliners.

Zij zouden worden bijgestaan door relatief onbekende namen, jeugdige talenten en onvervulde beloften. Daarnaast was er conform het hoofdevenement extra aandacht besteed aan het visuele spektakel van het feest. En wie naast de vele bars en stripclubs in Praag ook wel eens in club Mecca is geweest, kan de schitterend vormgegeven club op zichzelf al beamen als visueel spektakelstuk. Ook kon de organisatie vooraf rekenen op een flinke opkomst van vele fanatieke ‘trancefamilies.’ Topsfeer verzekerd dus. Redenen genoeg om de dag voorafgaand Transmission een van de mooiste clubs van Praag te bezoeken.

Communistische prijzen

De val van het ijzeren gordijn mag dan alweer een poos geleden zijn, de prijzen in Tsjechië zijn voor onze Westerse begrippen nog altijd vrij laag. Een entreekaartje bedroeg omgerekend vijftien euro. Tot half 12 was er zelfs gratis entree mogelijk op vertoon van je Transmission ticket.

Drankkosten zijn een lachertje. Eén euro betaalden we voor een halve liter bier. Of twee en halve euro voor diverse cocktails. En ‘shotjes’? Een royaal geschonken Jack Daniels kostte je twee euro. En met royaal geschonken bedoelen we een goed halfvol bierglas!

Leve het OV

Gelegen in de noordelijke centrumkant van Praag is de club niet ideëel bereikbaar met de auto. Maar als er aan het vroegere communisme een voordeel kleeft, dan is het wel het streekvervoer. Praag kent een uitstekend ov-netwerk. Metro’s en trams vertrekken elke paar minuten en rijden ook s nachts. Ideaal voor een avondje flink doorzakken op zijn Tsjechisch.

Beleving

Vastbesloten ons niet te laten verrassen door de mogelijke drukte, vertrokken we al vroeg richting Trance Department. Eenmaal aanbeland bij de ingang sloten we al achteraan de dicht opeengepakte rij. Een klein uur verder waren we nog nauwelijks opgeschoten. Men werd ongeduldig. Daarop besloot de organisatie haar tweede ingang eindelijk ook open te gooien en de betaalde entree een uur uit te stellen naar half één.

Wie eenmaal binnen was, kon genieten van een heerlijke openingset van Eximinds. Vocale platen als ‘Beautiful Life’ en ‘Steel you away‘ sloegen direct goed aan in de zaal. De daarop volgende dj, Thomas Coastline kreeg het publiek pas echt in vervoering. De jonge getalenteerde Tjech, die een paar jaar geleden doorbrak met tracks als 'Love Victim' en 'After Hour' zette een ongelooflijk goede set neer. Een mix van trance en progressive met hier en daar een enkele houseplaat. Niet voor niets was hij gekozen door de organisatie om dit jaar de warm-up mix voor Transmission te verzorgen. Een veelbelovend talent. We gaan in de toekomst nog veel van hem horen.


Na Thomas ging het tempo omhoog met de uplifting trance van de Engelse dj Thrillseekers. De Brit, die normaal gesproken vooral in eigen land draait, was dit gehele weekend in Praag te vinden. Ditmaal mochten de Tjechen kennismaken met zijn kenmerkende euforische uplifting trance. En hoe! Tracks als ‘Survivor’, ‘Silence’ (mash up) en ‘Last time’ werden naadloos aan elkaar gemixt. Steve wist krachtige emotie in zijn muziek langzaam op te bouwen en over te brengen op het publiek. Soms simpel, maar briljant gevonden.

Na twee heerlijk knallende sets restte resident dj N-Rico de zware taak de pre-party passend af te sluiten. Het klonk niet onaardig, maar echt pakkend was het niet. Met de hoogtepunten achter de rug besloten de meeste feestgangers daarom al voortijdig het feest te verlaten. Wat overbleef waren vooral lui die de weg volledig kwijt leken te zijn. Een beetje een sfeerloos einde op een verder mooie avond. Al hebben wij nog geprobeerd met onze Nederlandse vlag de sfeer er een beetje in te brengen.

Conclusie

Trance Department van United Music Events was een mooie ‘warm-up’ op onze weg naar Transmission. De prachtig vormgegeven club Mecca is het juiste décor voor een showcase van indrukwekkende Tranmissionachtige visuals en jonge dj-talenten. Wel raden we de organisatie aan om haar deurbeleid aan te passen om zodoende irritaties bij binnentredende bezoekers te voorkomen.

Plus

- Uitstekende geluidskwaliteit
- Schitterend sfeervolle club
- Betoverende visuals
- Vele aanwezige tranceliefhebbers
- Verrassend goede set van Thomas Coastline
- Zeer lage prijzen

Min

- Onverstaanbaar personeel
- Weinig zitgelegenheden
- Te kort aan wc’s bij de hoofdzaal
- Sfeerloos einde
- Lange rijen bij de bar
- Enorme drukte bij de ingang

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws