Party report: Trance Nation [25 januari 2014]

Rick Francissen | 28 januari 2014
party reports


trancenationWat: Trance Nation
Waar: The Sand, Amsterdam
Wanneer: Zaterdag 25 januari
Line-up: Chris Cortez, Marcel Woods, Alex M.O.R.P.H, Craig Connelly, Paul van Dyk, Jan Johnston (live), Simon Patterson, Super8 & Tab, Menno de Jong, Pete Cowens, Tucandeo, Clay C, Andy Duguid, Claudia Cazacu, RAM, Will Atkinson, Bjorn Akesson, Orla Feeney, Akira Kayosa
Reporter: Anna Zhuravel
Fotografie: Wilco Mellema

Afgelopen zaterdag vierde het Amsterdamse feestconcept Trance Nation zijn vijftiende verjaardag. Tranceliefhebbers van alle leeftijden, achtergronden en stijlen verzamelden zich in The Sand voor de ultieme 10 uur durende trancebelevenis. Van de gelukzalige gezichtsuitdrukkingen van de bezoekers was duidelijk af te lezen, dat het feest voor vrijwel iedereen geslaagd was.

Vertrouwde locatie met bijzondere huisregels

Al een paar jaar lang wordt Trance Nation gehouden in het evenementencentrum The Sand. Gelegen op het bedrijventerrein Westpoort in Amsterdam, is dit geen verkeerde keuze: slechts tien minuten lopen van Station Sloterdijk, makkelijk te bereiken met de auto en gratis parkeren voor de deur. Een handig weetje: het aantal parkeerplaatsen dichtbij de ingang is wel beperkt. Wil je dus echt genieten van het parkeergemak, wees er dan vroeg bij. Anders wordt het een flink stuk lopen.

The Sand heeft bijzondere huisregels: mannen mogen absoluut geen tasjes mee naar binnen nemen, vrouwen wel. Ben je een man, heb je een tasje mee en kan je het nergens achterlaten, dan wordt je gewoon naar huis gestuurd. 'Deze regel heeft met al het drugsgedoe te maken', lichtte een beveiliger ons toe. Op de vraag of het dan over het algemeen goed gaat met die zero tolerance-beleid antwoordde hij wat vaag: 'Wel of geen zero tolerance hangt natuurlijk altijd van het feest af. Als wij wat vinden, pakken we het af. Meestal zijn dat pillen. Maar op dit feest komt geen hoofdpijnpubliek. Dit zijn vooral volwassen mensen. Probleemfeesten zijn feesten, waar vooral jongeren bij elkaar komen.'

Voldoende geld van belang

De uitgave begon bij de garderobe. Het huren van een kluisje kostte 11,- euro, waarvan 5,- euro borg. Dit bedrag kon niet worden gepind. Consumptiemunten waren gelukkig wel gewoon te pinnen. Eén munt kostte 2,75 euro en was gelijk aan een fris of een biertje. Wijn of een energy drink kostte je anderhalve munt. Voor een flesje water, een shot of een cocktail moest je al gauw twee tot drie muntjes neertellen.

Terwijl drankjes uitsluitend in ruil voor muntjes verkrijgbaar waren, moesten merchandise, eten en toiletbezoek contant worden betaald. Het eten was prijzig en niet echt gevarieerd: voor 3,- tot 4,50 euro had je een broodje frikandel of hamburger, of een tosti. Merchandise bestond enkel uit glow-in-the-dark artikelen, van 1 tot 4 euro per stuk. Een toiletbezoek kostte 50 cent per keer of 2,- euro voor de hele avond. Hoewel betaald, waren de toiletten overigens niet echt schoon.

Nooit te oud voor een trance-feest

Rond elf uur waren zo een 1500 man van de verwachte 2500 binnen. Praktisch iedereen hield zich bezig met zijn eigen belevenis en was volop op weg naar de state of trance. Het werd al snel duidelijk, dat de echte trance-liefhebbers met deze muziekstijl meegroeien en en het genre trouw blijven. De beveiliger had volkomen gelijk: tussen de bezoekers waren dertigers en veertigers oververtegenwoordigd, met hier en daar wat jongere uitzonderingen.

Trance verenigt muziekfans van alle landen, tinten en leefstijlen. Het publiek van Trance Nation was zeer kleurrijk: van gewoon casual geklede feestgangers tot volgetatoeëerde punks en hippies met dreadlocks-nesten, van volwassen dames gekleed als gogo-girls tot grote bodybuilders in mouwloze shirts. Met z’n allen gingen deze mensen net zo hard los, zoals wellicht hun kinderen op de house-feesten doen. Ze vormden werkelijk een trance nation.

Simpel decor

Het feest werd gehouden in twee zalen. Beide areas waren vrij eenvoudig ingericht. Zaal 1 bevond zich op de begane grond. Het was voorzien van een groot podium met een dj-booth. Naast het podium hingen doeken, waarop verschillende video's werden geprojecteerd. Uiteraard ontbraken de lasers ook niet.

In deze grote area vond je drie bars waarvan één cocktailbar. Ook was er een rookruimte aanwezig. Er was genoeg plek om te dansen en te lopen, en de airconditioning werkte prima. Het enige nadeel was een slecht absorberende vloer, waarop al snel een soort blubber was ontstaan. Niet fris, maar gelukkig en verbazingwekkend ook niet echt glad.

Voor de meest kieskeurige bezoekers waren er twee vip-areas. Deze zones lagen op de eerste verdieping en boden aparte zitruimtes, bars, toiletten en een leuk uitzicht op de dansvloer van zaal 1. Alles was daar goed behalve het geluid. Hoe hoger je de trap op kwam, des te meer ruis er bij het geluid kwam. Dit kwam de vrij melodieuze trance niet echt ten goede.

Zaal 2, ook voorzien van een dj-booth, lasers en projectieschermen, was minder goed doordacht. Deze vrij kleine area werd slecht geventileerd, en deed denken aan een rookhok. Blijkbaar zagen vele bezoekers dit plekje inderdaad als een veredelde rookruimte met een dj daarin. Beveiliging greep niet in op het rookgedrag, en binnen een paar uur druppelde in de zaal 2 een mengsel van vocht, zweet, teer en overige afval gewoon van het plafond.

Trance Nation

Muziek maakt het allemaal goed

De organisatie heeft duidelijk ingezet op het muziek. Daar waren de meeste bezoekers tenslotte op uit: tien uur lang genieten van de beste trance-beats. Om 21.00 uur gaf dj Chris Cortez de muzikale aftrap van het feest in de area 1. Hij zette een eclectische mix van progressive en electro-trance neer.

Dj Marcel Woods nam de draaitafels over van Chris Cortez en ging wat diepere en hardere trance draaien.

Daarna volgde een stevige en melodieuze set van dj Alex Morph. Tussen 00.00 en 1.00 uur was het grote podium helemaal van dj Craig Connelly, een opkomend talent in de trance-wereld. Hij draaide niet al te hard en misschien wat commerciëler dan zijn voorgangers, maar ook dat viel bij het publiek zeker in smaak.

In de tussentijd vermaakten bezoekers in zaal 2 zich op de beats van dj Pete Cownes, progressive trance van dj Tucandeo, wat hardere stijl van dj Clay C, wat diepere en melodieuze trance van dj Andy Duguid en de tech-trance van dj-diva Claudia Cazacu.

Echte dj-kunsten verleer je niet

Het hoogtepunt van de avond was de twee uur lange set van dj Paul van Dyk in zaal 1. Deze trance-guru stond in verschillende dj-lijsten op nummer 1. Voordat Paul van Dyk het podium opkwam, werd het voor een paar minuten stil en donker in de zaal. Het publiek begon meteen te roepen en te fluiten.

Paul van Dyk zette zijn set meteen goed in. Hij begon met knallende up-tempo trance aan de wat hardere kant. Het publiek begroette de dj met een massaal applaus. Co-2 en confetti gingen de lucht in, en een mooie lasershow ontbrak ook niet. Bijna iedereen pakte zijn mobiel om dit te filmen.

Halverwege zijn set ging Paul van Dyk over naar wat melodieuzer werk met mooie tussenstukken en breaks. Vervolgens gooide hij er nog wat house en big-room-house elementen in. Het publiek ging er helemaal los op. Aan het einde van de set, die tien minuutjes langer duurde dan gepland, draaide Paul van Dyk nog wat sierlijke vocale nummers, zoals 'Ocean of Eternity' van Future Breeze. De zaal zong het nummer mee.

De in de trance-scene bekende zangeres Jan Johnston nam het podium over van de wereld-dj. Zij zong live, en haar stem voegde iets magisch toe aan het vrij stevige Trance Nation-feest. Jammer alleen dat ze niet heel goed verstaanbaar was. Dit kwam waarschijnlijk door de wat mindere kwaliteit van geluid in The Sand.

Jongere generatie voor de goede afsluiting

Trance NationNa het optreden van Jan Johnston werd de muziek neergezet door de nieuwe generatie van de trance-dj's en producers. Het ging er vervolgens wat harder en wat scherper aan toe. Een deel van de mensenmassa begon langzaam uit te stromen, maar de echte liefhebbers bleven tot de vroege ochtend op de dansvloer. Zij werden beloond met een dynamische tech-trance set van dj Simon Patterson. Daarna draaide het duo Super8 & Tab een bijzonder mix van stevige trance beats met mooie melodieuze tussenstukken. Dj Menno de Jong sloot het programma in zaal 1 af met een wat hardere en snellere set.

In de tussentijd draaiden in zaal 2 dj Ram en enkele iets jongere trance-dj's: Will Atkinson, Bjorn Akesson, Orla Feeney en Akira Kayosa. Jammer genoeg was het door de benauwdheid bijna onmogelijk om van hun sets te genieten. De artiesten stonden voor een praktisch lege zaal.

Al met al was het vijftiende jubileum van Trance Nation geslaagd, vooral voor de liefhebbers van de wat minder commerciële trance. De organisatie zorgde voor een veelzijdige line-up: van wereldberoemde namen tot opkomende talenten in de trance scene. Aan de warme ontvangst van artiesten was te zien, dat bezoekers tevreden waren. Dat is toch waar een muzikaal evenement uiteindelijk om draait. Dit zorgt ook voor dat de tranceliefhebbers alvast gaan uitkijken naar de dansmarathon van volgend jaar. Zij mogen ervan uitgaan dat Trance Nation 2015 weer iedereen zal weten te verrassen.

Plus

  • makkelijk bereikbare locatie
  • gratis parkeren voor de deur
  • diversiteit van de line-up
  • rustige sfeer

Min

  • tasjesregel
  • geluidskwaliteit
  • slecht geventileerde zaal 2

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws