Party report: FOON [12 april 2014]

Rick Francissen | 13 april 2014
party reports


foonieWat: FOON
Waar: Factory 010, Rotterdam
Wanneer: Zaterdag 12 april 2014
Line-up: Michel de Hey B2B Steve Rachmad, Stefano Richetta, Rik Watts.
Reporter: Jan Geleijns

Foon is een vernieuwend technoconcept in de havenstad, waarbij het volgens de organisatie naar eigen zeggen draait om de intimiteit en de rauwe sfeer. 'Just pure techno as it is intended', aldus Foon. In deze tweede editie is het de beurt aan headliner Michel de Hey om in een back-to-back sessie met Steve Rachmad deze ongecompliceerde technosfeer op de tiende verdieping van de Maassilo te belichamen. Daarnaast zal onder andere ook Ramon Tapia de booth betreden.

De tiende verdieping

Een locatie kan een feest maken of kraken. We hoeven niet te wachten op naar binnen te kunnen. Foon vindt plaats op de tiende verdieping van de voormalige graanopslag aan de Maas, waar je met behulp van een lift naar toe wordt gebracht. De lift van de Factory voelt als een sociaal bad. Ook al sta je slechts een paar minuten in de lift, je raakt gemakkelijk aan de praat met je medefeestgangers, die net als jij staan te popelen om de dansvloer te betreden.

Wanneer de liftdeuren openen waan je je vrijwel gelijk in de industriële setting die de Maassilo en zijn Factory010 typeren. Na je jas in een kluisje gepropt te hebben, betreedt je de karakteristieke grote zaal waar het feest al lichtelijk op gang aan het komen is. De ruimte kenmerkt zich door schuine stalen buizen die tegen de muur aan rusten. Wanneer je niet oplet struikel je hier gemakkelijk over, maar een rauwe sfeer stralen ze zeker uit.

Twee stalen wenteltrappen net achter de DJ-Booth leiden je naar het toilet en tevens naar de balustrade die om de zaal heenloopt. Wanneer je even moe bent van het dansen kan je hier plaatsnemen en de zaal vanuit een ander perspectief bekijken. Het is een mooi gezicht om de feestgangers en de DJ’s beneden bezig te zien. Achter de DJ-Booth is een groot Foon-logo te bewonderen en tevens een tweetal schermen met visuals. Persoonlijk vind ik de visuals weinig toevoegen en afbreuk doen aan de rauwe sfeer die Foon tracht neer te zetten. Mocht je even willen afdwalen dan kun je van het uitzicht genieten, die de ramen van de Factory je bieden.

Michel de Hey b2b Steve Rachmad

De headliner van de avond is de drie-uur durende set van Michel de Hey en Steve Rachmad, welke na de opwarmertjes van Stefano Richetta en Rik Watts de booth betreden. De sfeer is op dat moment nog opkomend, maar wanneer de Hey het eerste nummer er in mixt zorgt dit voor een zekere euforie in de zaal en begint iedereen vrij snel los te gaan. De Hey en Rachmad zijn niet echt namen die je bij rauwe techno verwacht en daar komt deze avond geen verandering in: rauw is de sound die de Hey en Rachmad produceren niet te noemen. Dit neemt echter niet weg dat de heren een heerlijke set wegzetten, die het publiek flink in extase weet te brengen. Eveneens straalt voornamelijk de Hey veel vrolijkheid en speelsheid uit naar het publiek. Hij is vriendelijk, heeft een continue glimlach en hopt sierlijk heen en weer. Deze actieve en opbeurende houding straalt energie over naar het publiek. De bas is achterin de zaal wel iets te veel aanwezig, maar aan de andere kant is dit onbewust wel een motivatie om het episch centrum van het feestje te betreden, dichter tegen het podium aan. Dat is eveneens ook de beste plek om te genieten van de mensen, de vibe en bovenal de muziek.

Prijzen

Een kaartje in de voorverkoop kost 20 euro,  voor een kaartje aan de deur betaal je 25 euro. Puur gericht op de line-up vind ik de prijs ietwat aan de hoge kant, maar de locatie, sfeer en bovenal uitstekend gedraaide sets trekken de prijs-kwaliteitsverhouding uitstekend recht. De kluisjes kosten in totaal 10 euro, waarvan 5 euro borg. Muntjes kosten 2,50 euro. Een muntje levert je een biertje of een frisje op. Voor een flesje water betaal je de bekende maar belachelijke prijs van 2 muntjes (5 euro dus). Een flesje water in het toilet vullen voor de minderbedeelden is geen optie, wanneer je het niet aan de stok wilt krijgen met het toiletpersoneel althans. Het toilet kost je 50 cent voor een plaspauze en 3 euro voor vrij pissen. Als je na het plassen trek hebt gekregen is er achterin de zaal de mogelijkheid om een snack te scoren.

Conclusie

Rauw is de sfeer niet te noemen. De visuele schermen en de gedraaide stijl kunnen namelijk niet als rauw gecategoriseerd worden. Maar het is Foon vergeven, want de heerlijke sfeer en muziek die de heren de Hey en Rachmad neerzetten tovert een glimlach op je gezicht en beweging in je voeten.

Plus

  • Geen wachtrij
  • Geslaagde locatie
  • Heerlijke sets

Min

  • Niet 'rauw'
  • Enigszins duur

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws