Party report: Sziget festival [11 - 18 augustus 2014]

Rick Francissen | 22 augustus 2014
party reports


1521334_10152573710193975_1264961762_nWat: Sziget festival
Waar: Boedapest, Hongarije
Wanneer: Maandag 11 t/m maandag 18 augustus
Line-up: O.a. Queens Of The Stone Age, Macklemore & Ryan Lewis, Skrillex, Calvin Harris, Placebo, Bastille, Imagine Dragons, Jake Bugg, London Grammar, Stromae, Klaxons, Die Fantastischen Vier, Tom Odell, Michael Kiwanuka, Laidback Luke, Darkside, The Big Pink, Borgore, Brody Dalle, Starlight Girls
Reporter: Roziena Salihu

Waar het Nederlandse landschap modderige taferelen vertoond, straalt het zonnetje in Boedapest des te harder. In ons land wordt deze zon bedrukt en gevangen door grijze, witte wolken, maar in Hongarije wil dezelfde zon symbool staan voor de vrijheid die het festival met zich meebrengt. Sziget: the island of freedom.

All Aboard

Het Óbuda Eiland, gelegen aan de Donau, is voor acht dagen de uitvlucht van mijn realiteit. Om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen, heb ik op 8 augustus de Sziget Express richting Hongarije gepakt. Een trein, alleen beschikbaar voor Nederlanders, die vertrekt vanuit Utrecht en veilig aankomt op Nyugati station te Boedapest. Voor een trein ticket betaal je €180 als je alleen een zitplek wilt en €220 voor een slaapcabine.

Ook is de trein voorzien van een discocoupé inclusief bar, DJ en rookruimte. De gemiddelde prijs voor een vliegticket ligt rond de €230, mits je vroeg in het jaar boekt. De Sziget Express daarentegen is een ervaring die haast niet los te koppelen is van het Sziget-avontuur. Voor het festival ticket zelf betaal je €229. Dat leek me een goede deal voor een festival van acht dagen.

Tips

  • Koop een citypass. Dit maakt het reizen binnen Boedapest erg makkelijk en je krijgt korting plus één feeticket voor de badhuizen waar Boedapest bekend om staat.
  • Zet je tent op zodra het festival open is, zodat je een plekje in de schaduw kunt bemachtigen.
  • Op 500 meter van het festival zit een supermarkt, hier is alles nog goedkoper dan op het festival zelf.
  • Maak je niet te druk om het missen van artiesten. Het festival duur zeven dagen, je kunt je rust goed gebruiken!
  • Neem goede schoenen mee. Één rondje festivalterrein is zeker 45 minuten lopen.

Festival extra´s

Bij aankomst wordt je gelijk ter gelegenheid gesteld een citypass te kopen. Voor €33 krijg je een polsbandje waarmee je gedurende het festival gratis gebruik mag maken van al het openbaar vervoer. Tevens krijg je bij aankoop van een citypass een vrijkaartje voor een badhuis naar keuze. Omdat Sziget min-dagen hanteert heb je bij aankomst nog twee dagen voor de line-up van start gaat en nog eens twee dagen voordat alle tenten geopend zijn. Met een citypas wordt het bekijken van de stad erg moeiteloos.

Wij Nederlanders zijn gewend muntjes te kopen op festivals met prijzen tussen de €2,- en €2,60. Op Sziget wordt gebruik gemaakt van een heel ander systeem dat naar mijn mening veel effectiever is. Voor 500 forint (ongeveer €1,60) koop je een betaalpas. Hier kan je zo veel en zo vaak geld op zetten als je wilt. Als je een aankoop doet houd je je pasje voor de scanner, deze laat dan zien hoe duur je aankoop is en hoe hoog het resterende bedrag op je pasje is.

Verder zijn er talloze activiteiten die het festival des te leuker maken. Je kunt bijvoorbeeld trouwen met je grote liefde of one-night-stand (je kan hierna toch direct een soa−test doen op het terrein).

Mocht je huwelijk niet slagen, dan breng je een bezoekje aan de Sziget-psycholoog of knutsel je een spandoek bij de knutseltent. Liever een knutselwerkje op je lichaam? Op het festival is het mogelijk een tattoo of piercing te laten zetten. Qua prijs niet zo verschillend van Nederlandse prijzen maar toch leuk om mee thuis te komen. Één tip: neem de beslissing als je nuchter bent. Mocht je een adrenalinekick willen waar je niet de rest van je leven aan vast zit is de bungeejump misschien meer iets voor jou. Voor omgerekend €50 maak je een vrije val van ongeveer 60 meter hoogte. Wederom het leukst als je nuchter bent (vooral omstanders zitten niet te wachten op jouw ontbijt in hun ogen).

Niet zo'n daredevil, maar toch de hoogte in willen? Stap dan voor €8,- het reuzenrad in en bekijk het festival veilig vanuit jouw persoonlijke cabine. Ook voor de V-hals boys niet getreurd, in het sportpark genoeg ruimte om je testosteron los te laten. Voetbal, volleybal, basketbal of gewoon de sportschool in. Daar drinken we nog maar een biertje op (voor €2,40 per halve liter).

Óbuda-Island

Het Sziget festival, gelegen op een eiland van drie kilometer groot, biedt een line-up die zeven dagen duurt en tien dagen feest. Ooit begonnen als rockfestival maar uitgegroeid tot één van de grootste festivals van Europa met artiesten uit elk genre.

Met 40 stages zijn er geluiden uit alle hoeken van de wereld te horen. De mainstage, A-38, het colloseum en de rainbow tent vervullen de rol van grootste stages. Overdag zijn er voornamelijk bands te zien en in de avonduren wordt er plaats gemaakt voor dj’s die de grond doen trillen. Daarnaast zijn er kleinere tenten waar je kan genieten van foute top 40-nummers, een reggaestage waar je je dreads los mag gooien of de boomhut waar 24/7 feest is.

Naast muziek is er een breed aanbod van kunst en cultuur, die zich uit in theatertenten en musea. Op Sziget geen pannenkoeken voor 3,5 munt maar volledig verzorgde maaltijden voor 1100 forint (ongeveer €4). Van Hongaarse goulashsoep tot verse pannini’s, van Indiaas eten tot een McDonald’s trailer for the munchies. Naast eten kom je om de 100 meter een cocktail tent tegen waar je voor ongeveer €15 een emmer aan mixdrankjes kan kopen. Geen cocktail liefhebber? Loop dan langs de palinkakraam, hét shotje van Hongarije.

Camping

Anders dan bij Nederlandse festivals is het op Sziget mogelijk je tentje op elke plek neer te zetten waar je wilt. Naast de mainstage of tegenover de douches, alles mag. Daarnaast heeft Sziget een aantal speciale campings: een Hongaarse, een Italiaanse en de VIP camping. De VIP-camping is voorzien van een zwembad, een wifi tent, kluisjes, oplaadpunt en een eigen bar. Voor dit ticket betaal je €130 naast je reguliere Sziget-ticket. Alleen al voor het zwembad raad ik je hem zeker aan.

Hoogtepunten

  • Outkast! So fresh so clean waren de mannen weer. Erg mooie show neergezet en voor de laatste keer op tour.
  • Fink! Op de donderdag even bijgekomen van alle drukte. In de A-38 werd een inspirerend optreden gegeven.
  • Stromae! One of a kind dat is overduidelijk. De drukte in de A-38 ging veel te ver. Grootste fout die Sziget heeft gemaakt is dat Stromae niet op de mainstage stond. Toch mocht dit de pret niet drukken. Ik heb een nieuw respect voor de Fransman gekregen.
  • Calvin Harris! Een erg mooie eindshow op de mainstage. Zelfs voor de festivalgangers die geen houseliefhebbers zijn was dit een mooie ervaring. Een gevoel van euforie en een vuurwerkshow van zeker drie minuten.

Sziget 2015?

Al met al is het Sziget festival een ervaring die elke festivalganger minstens één keer meegemaakt moet hebben. Er hangt een ongedwongen sfeer en omdat het festival zo lang duurt voelt het ook echt als een vakantie. Het weer is meestal goed, wat er voor zorgt dat het ijskoude biertje nog drie keer zo lekker smaakt. Omdat er zo veel Nederlanders zijn voelt Sziget voor mij ondertussen als thuiskomen. Of er een Sziget 2015 voor mij in zit weet ik nog niet. Om eerlijk te zijn heb ik het na drie keer ook wel gezien. Maar ben jij nog niet geweest? Zeker een keertje doen! The Island of freedom whispers your name.

Plus

  • Hongaarse prijzen. Van eten tot drank, de prijzen zijn voor Nederlandse begrippen onvoorstelbaar laag.
  • Een vernederlandst festival. Nederlandse politie, een Hollandse stage (Dutch meeting point) en een frikadellenkraam.
  • Een biertje? Alleen te verkrijgen vanaf halve liters.
  • Betaalpassen waardoor de rijen voor drank en eten klein blijven.

Min

  • Voor het eerst in de geschiedenis van Sziget was het festival uitverkocht. Hier heeft de organisatie onvoldoende rekening mee gehouden. Met lange wachtrijen en overvolle campings als gevolg.
  • Overvolle tenten omdat te grote Dj’s in te kleine tenten staan.
  • Kleine regenbuien hebben grote gevolgen voor het festival terrein en maken de mainstage ontoegankelijk.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws