Party report: Festyland [10 & 11 oktober 2014]

Anna Zhuravel | 14 oktober 2014
party reports


FestylandWat: Festyland
Waar: Recreatiepark Hemelrijk, Volkel
Wanneer: Vrijdag 10 oktober en zaterdag 11 oktober
Line-up: La Pegatina, Yellow Claw, Jett Rebel, Memphis Maniacs, De Straat, Navarone, Birth of Joy, Vato Gonzalez, MC Tjen, La Fuente, Lady Bee, Tony Junior, DJ Irwan, MC Boogshe, FeestDJRuud, LNYTNZ, JeBroer, Cesqeaux, Banganaganbangers, Moski, D.MC, Imca Marina, Las Vegas DJ Team, DJ Timmie Tirol, The Fabulous 90's DJ Team, Hardstyle John, Sweaty Disco, Rundfunken, Support, Beat The Stones, DJ Toon Wouters, BZB, Navarone, Rex Pharao, Märel Bijveld, Twenty Sicks, Radio Feelgood, J.O.S. De Kunst & Ronszin, Feelgood Allstars, Irie Badeo, DJ Gozert, Keizer Skarel, Jimmy Spliff, Dawn Panty & King Chubby, Party Ploppers, 666 The Nightmare, Twenty Sicks, Echte Mannen Rock, Knarsetand, Loco Loco, Kensington, The Dirty Daddies, Kees van Hondt, Festa Orkestra, PaceShifterz, Bells of Youth, Lucas Hamming, Kovacs, Typhoon & Band, Poor John, Tim Akkerman, Prinz Klauz, The Pretty Faces, Jones, Dennis Benedict, Texas Radio, Anny!, Travling Wilburies, Rattlesnake Shake, Dieselen, dj Stijn P, dj Rijnploeg, Layla-T, De Rooie Neger, Don Rudi, Dries & Dave Roelvink, Vlerk & Vlegel, dj Sjek met Vloei, Menthal Theo, Matt & Kendo, Manucci, Bobby Rock, Sam O-Neall, D-Wayne, Moti, Billy The Kit, Dubvision, Otto Knows, Jordy Dazz, Jurgensen & Mokarim, Ferreck Dawn, Snelle Jelle, The Jillionaire, The Flexican & MC Sef, Puinhoop Kollektiv, Boaz van de Beatz, Dirtcaps, Wiwek.
ReporterAnna Zhuravel
Fotografie: Marleen van Dinther

Het zomerseizoen is al een tijdje afgelopen, maar nu zijn ook de zomerfestivals van dit jaar voorbij. Wie het festivalseizoen wilde afsluiten, had afgelopen weekend een ultieme kans om dit goed te doen tijdens Festyland: een tweedaagse festival in Volkel. Ondanks behoorlijk fris weer en hier en daar een regenbui hadden de feestgangers van alle leeftijden het wel naar hun zin, mede door Brabantse gezelligheid en muzikale invulling naar alle smaken.

Recreatiepark als feestterrein

Festyland werd gehouden op het terrein van het recreatiepark ‘BillyBird Park Hemelrijk’. Om meteen in de stemming te komen mocht je vlak bij de ingang een gratis rondje doen in een kinderachtbaan, die voor een kinderattractie best heftig was. Ook waren er een reuzenrad, een spin en een zweefmolen, maar deze attracties kostten wel één muntje per rit.

Festyland

Het festivalterrein was compact en overzichtelijk. Hoewel Festyland een buitenfeest was, schuilden alle podia in de tenten. Dankzij kraampjes en eettentjes in de buitenlucht die met allerlei lampjes waren versierd, hadden de feestgangers het ook buiten reuze gezellig: net één grote kermis, maar dan ook nog met een uitgebreide muzikale invulling.

Wie na dag één van het festival geen zin had om naar huis te rijden, mocht lekker op de camping blijven slapen. Toch maakten niet zo veel bezoekers gebruik van deze mogelijkheid. Een eigen warm bedje ligt in oktober toch lekkerder dan een eigen tent. Sowieso was Festyland niet volledig uitverkocht en daardoor niet heel druk. Dat was misschien minder leuk voor artiesten, maar best prettig voor bezoekers. Dit was helemaal leuk aan het einde van de avonden als de grens tussen lomp en gezellig steeds meer vervaagden.

Eten, drinken en vermaak voor alle leeftijden

Je bent nooit te oud om van muziek en gezelligheid te genieten. Dat bleek ook tijdens Festyland. De leeftijd van de bezoekers begon bij achttien en kende verder geen limiet. Om een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken, koos de festivalorganisatie voor de muzikale diversiteit: van rock-bands en disco-dj's tot r'n'b, hardstyle en housepodia.

FestylandNiet alleen muziek, maar ook eten en drinken was tijdens Festyland naar alle smaken. In de grote ‘Entertaintent’ kon je vers gemaakte Europese en Oosterse hapjes aan tafel nuttigen onder al dan niet live muzikale begeleiding in pop-rock-disco-rock-n-roll-stijl. In de open lucht was ook van alles te verkrijgen: van vis tot stoofpootjes, van barbecue tot smoothies en lekkere cocktails. Naast het eten kon je ook nog hippie-achtige kleding en accessoires scoren in één van de twee wigwam-tenten, al waren deze mini-markten niet bijzonder populair.

'Het is wel 7,5 euro', klaagde één van de feestgangers die druk bezig was met een broodje vers gebarbecued varkensvlees. 'Er zit wel een beetje sla op, dus dat is tenminste gezond.' Tja, festivals zijn nou eenmaal niet goedkoop. Tijdens Festyland waren er in ieder geval geen lange rijen voor consumptiemunten en de toiletten waren helemaal gratis. Er was zelfs entertainment naast de grote wc-blokken: een dj aan de ene kant van het terrein en een grappig tentje met accessoires aan de andere kant. Als er ook nog wc-papier overal aanwezig was, zou deze voorziening helemaal perfect zijn geregeld.

Rock-n-roll in kleine tentjes

Muzikale invulling was het hoofdonderdeel van het Festyland-programma. Meer dan de helft daarvan was echter op wat oudere bezoekers gericht. In de areas ‘Jupiler Live Stage’, ‘Rosso Rocco’ en ‘Festyland Acoustic’, evenals in de tent van 3FM, stonden allerlei live-bandjes op de podia. In het ‘Festival Café’ werd veelal disco uit de jaren tachtig en dansplaten uit de jaren negentig gedraaid. Het publiek ging wel helemaal los. Het leek alsof ze in hun jeugd waren teruggeworpen.

Festyland

Een eclectische mix van alle stijlen en muziek uit alle jaren klonk bij de ‘Minidisco’. Een man of twintig gingen in deze kleinste festival-area volledig uit de plaat. Voor wat deep- en tech-house in combinatie met Ibiza-stijl lounge-muziek kon je bij ‘Festystrand’ terecht: een kleine tent aan het meertje. Voetjes in het zand of in het water zat er helaas niet in, behalve als je genoeg alcohol had genuttigd.

Jongeren doen rustig aan

Terwijl wat oudere feestgangers los gingen, deden jongere bezoekers even rustig aan, al waren er ook voor hun verschillende areas aanwezig. R’n’b en hip-hop liefhebbers konden lekker swingen en schudden bij ‘Boomshakalak’. De buitenkant van deze vierkante area was uitgerust met een knusse ‘Knuffelhoek’ en een ‘Poesie Lounge’ met een paar hangmatten. Voor een tandje harder was je bij ‘Jupiler Ballsroom’ op de juiste plek. Bij ‘Spektakulair’ werd eclectische mix van alle stijlen gedraaid. Een echte houseterrein binnen het festival bevond zich in de grote tent ‘Dance Palace’.

Merkwaardig genoeg stonden jongeren in al deze area’s meer rustig met elkaar te kletsen, dan te dansen. Zo nu en dan kwam er meer beweging bij het publiek en gingen de handen de lucht in. Ook dat duurde niet lang, ongeacht wie er achter de draaitafels stond. Zelfs artiesten als Yellow Claw, Vato Gonzalez en FeestDJRuud kregen de festivalgangers niet honderd procent los. Alleen dj Mental Theo wist op zaterdagavond een uur lang iedereen binnen en buiten de tent aan het stampen te houden. Het leek er bijna op dat de muzikale invulling van de jongerenpodia niet echt bij het publiek paste. Het zou natuurlijk ook andersom kunnen zijn.

Festyland vrijdag met Yellow Claw, Vato Gonzalez en Tony Junior

FestylandOngeacht de reactie van het publiek deden alle artiesten hun best. Zo hebben Yellow Claw op vrijdag een lekkere eclectische set neergezet bij ‘Jupiler Live Stage’. Binnen deze set mocht hun dansvloerknaller ‘Shotgun’ uiteraard niet ontbreken. Aangezien het voor een Yellow Claw-optreden ongebruikelijk rustig was, konden de echte fans lekker tegen elkaar aanspringen zonder het gevaar voor de mensen om zicht heen.

Bij de ‘Dance Palace’ begon het feestje vrijdag rustig aan met een mix van house, trap, r'n'b en hip-hop verzorgd door dj's Irwan en Lady Bee. Dj Vato Gonzalez en MC Tjen namen het podium over om het publiek met de lekkere funky-dirty-house-beats te vermaken. Dj Tony Junior stond als volgende op het programma en begon zijn set meteen goed met zijn eigen knaller ‘Immortal’. Vervolgens vulde hij meer dan een uur lang de dansvloer met de grote edm-hits zoals ‘Tremor’, ‘How We Party’ en ‘Tsunami’. Dj La Fuente had de eer om de eerste Festyland-avond af te sluiten. Hij pakte het energieniveau van Tony Junior goed op en bouwde het vervolgens rustig af met lekkere houseplaten.

Festyland zaterdag met Dirtcaps, Otto Knows en Jordy Dazz

Hoewel de tweede feestdag van Festyland al om twee uur ’s middags begon, was het tot een uur of vijf à zes vrij rustig op het terrein. Waarschijnlijk waren de feestgangers nog aan het bijslapen van de avond daarvoor. Ook zat het weer zaterdagmiddag niet mee: na een paar flinke regenbuien was het rondlopen op een drassig festivalterrein een stuk minder lollig.

Gelukkig werden de beste sets ook in de tweede dagdeel gedraaid. Bij ‘Spektakulair’ breiden Dirtcaps house, hardstyle, trap en hip-hop aan elkaar in een eclectische mix. Ze switchten om de minuut van plaat naar plaat en mixten tracks als ‘Shotgun’, ‘Bad’, ‘Turn Down For What’ en ‘Bigfoot’ door elkaar. Daarmee hielden ze mensen in ieder geval meer dan een uur lang zodanig in beweging dat er zelfs zweet van het tentplafond druppelde. Bij de ‘Dance Palace’ begon het publiek pas rondom de set van dj D-Wayne binnen te stromen. Deze jonge dj wisselde platen zoals ‘Free Love’ en ‘If I Loose Myself Tonight’ af met de dansvloerknallers zoals ‘Animals’. Dj Moti nam de draaitafels over en probeerde het meteen een tandje harder in te zetten met de tracks zoals ‘Smash’, ‘Numb’ in de mix, ‘Carrousel’ en ‘We Like To Party’.

Festyland

Harder en sneller werkte overigens wat beter bij het Festyland publiek. Billy de Kit snapte het helemaal en draaide een paar goede oude hardstyle-platen tussendoor. Wellicht was hij mede daardoor ongeveer de enige dj die de grote ‘Dance Palace’ tent aardig vol kreeg. Dubvision volgde Billy de Kit op en draaiden een stukje melodieuzer, maar wel up-tempo. Uiteraard mochten hun eigen hits ‘Hollow’ en ‘Backlash’ niet ontbreken in hun set.

Een edm-artiest die zaterdagavond even wat anders deed, was de Zweedse dj en producer Otto Knows. Volle, Zweedse Swedish House Mafia-achtige sound was de leidraad van zijn set, waarin hij veel werk van zijn landgenoten draaide. Denk daarbij aan platen als ‘Under Control’, ‘Don’t You Worry ChiId’ en ‘Stay High’, evenals aan de Axwell's remix van ‘Tokyo By Night’. Ook Nederlandse collega’s waren niet gepasseerd: platen als ‘Legacy’, ‘Ping Pong’ en ‘I Could Be The One’ deden het goed bij het publiek. Tussen de melodieuze stukken door knalde Otto Knows best veel electro en stevige beats. Daarnaast maakte hij de feestgangers halverwege zijn set blij met zijn eigen grote zomerhit ‘Parachute’.

Niet los, wel gezellig

Ook Otto Knows wist niet een hele set lang het Festyland publiek aan het dansen te houden. Toen hij een kwartier bezig was, werden vooraan in de tent lichtgevende staven uitgedeeld. Op dat moment ging het mee dansen iets beter: de staven bleven een minuut of twintig in de lucht. Toch bedankte de Zweedse dj de bezoekers en maakte hij vervolgens plaats voor dj Jordy Dazz. Hij mocht de dag twee van het laatste zomerfestival afsluiten. Jordy begon meteen knallend met een plaat ‘Rambo’ om vervolgens meer aandacht aan interactie met het publiek te besteden. Resultaat liet niet lang op zich wachten: binnen een paar minuten stond vrijwel iedereen met zijn telefoon of een aansteker in de lucht mee te zingen met het nummer ‘All Of Me’ en vervolgens mee te schudden op ‘Watch Out For This’.

Festyland

Tegen half één begon het festivalterrein leeg te stromen. Mede door een overvloed aan bier en Brabantse gezelligheid kwamen sommige feestgangers niet meer uit hun voeten en uit hun woorden en bleven ze allerlei platboerse uitspraken roepen. Ook dat hoorde erbij tijdens de laatste zomerfestival van dit jaar. Met Festyland is het festivalseizoen officieel gesloten, maar niet getreurd: binnenfeesten in de winter zijn ook best gezellig. Daar sta je in ieder geval warm en droog.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws