Soundtropolis

redactie | 3 november 2010
party reports

Na een lange week van noeste arbeid, waarbij ik continue de minuten richting het weekend aan het aftellen was, was het dan eindelijk weer zover: weekend. Bij mij staat het weekend zo’n beetje gelijk aan het woord ‘feesten’, dus uiteraard ging ik me ook dit weekend weer op die manier vermaken. Dit keer is de keuze gevallen op Soundtropolis: een feest in het Duitse Essen, georganiseerd door de evenementen organisatie I-Motion. Dit is een organisatie waarvan ik al eerder feesten heb bezocht, maar nog nooit eerder was is op Soundtropolis geweest. Dat hielt dus in dat ik mijzelf weer eens een keer volledig liet verrassen, door zowel het concept, de locatie alsmede door de DJ’s en hun muziek.

 

De line-up van dit feest zag er als volgt uit:

 

Centerport

20:00-21:30 Eazy

21:30-23:00 Niko Schwind

23:00-00:30 Felix Kröcher

00:30-02:00 Moguai 

02:00-03:30 Tocadisco

(omschakeling naar wintertijd)

02:30-03:30 Giuseppe Ottaviani  

03:30-05:00 Jochen Miller  

05:00-07:00 W&W

HeavensGate

20:00-21:00 U.W.E

21:00-22:15 Chriss leClair

22:15-23:30 Chrix & Chris Low

23:30-01:00 Arty

01:00-02:30 Alex M.O.R.P.H. 

02:30-04:00 Aly & Fila  

(omschakeling naar wintertijd)

03:00-04:30 Woody van Eyden

04:30-06:00 Dash Berlin 

06:00-07:00 Jorn van Deynhoven  

souund

Naast enkele van mijn persoonlijke favorieten als W&W, Jochen Miller, Woody van Eyden en Dash Berlin, bestond de line-up ook voor een groot deel uit namen die mij een stuk minder bekent in de oren klonken. Zo waren de eerste DJ’s op het Centerport podium toch meer DJ’s uit de Techno richting, en daarnaast stonden er ook wel een paar minder bekende Duitse DJ’s tussen.

Met de zeer goede ervaringen en herinneringen van onder meer Nature One nog vers in het geheugen, was de keuze om naar dit feest te gaan eigenlijk geen moeilijke.

De eerste indruk bij binnenkomst in de Grugahalle in Essen, was meteen een goede. De grootste zaal (Centerport), was een zaal waar ongeveer 5000 man in paste. Met een groot podium, een videowand en een mooi aantal spots, movingheads en lasers, zag de complete opbouw er helemaal niet verkeerd uit. De HeavensGate area daarentegen vond ik eerlijk gezegd maar erg klein. Voor deze zaal was er op de begane grond een klein hoekje gereserveerd. Doordat de DJ’s aardig wat mensen trokken, was het hier al snel erg druk maar ook uiterst warm.

soundtropolis

Wat betreft de muziek, de line-up en time-table, waren er toch ook een paar dingen die me opvielen en die ik ook wel jammer vond. Het zal uiteraard wel standaard zijn bij dit feest of bij dit concept, maar het is wel vervelend dat men verschillende muziek stijlen op één podium heeft geplaatst.

Wil je alles binnen één stijl een beetje mee krijgen, dan moet je regelmatig van het ene naar het ander podium op en neer lopen. De eerste helft van de DJ’s op Centerport viel in mijn ogen hierdoor dan ook een beetje uit de toon. Daarnaast vond ik het een minpunt om te zien dat er een aantal goede trance DJ’s in een te kleine HeavensGate zaal stonden. Uiteraard is het logisch dat Alex M.O.R.P.H. en Woody van Eyden in hun eigen HeavensGate area terug te vinden zijn. Maar toch zouden deze heren nog beter tot hun recht komen in een grote zaal, waarbij hun muziek 100% ondersteund word door de geweldige visuals.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor Aly & Fila en Dash Berlin. Ze verdienden in mijn optiek toch een beter plaatsje dan in zo’n kleine zaal als wat het hier was.

soundtropolis

Hoe dan ook, ik heb wel veel lekkere muziek voorbij horen komen. Op het begin van de avond heb ik hoofdzakelijk bij Chriss leClair, Chrix & Chris Low en Arty gestaan. Van al deze (voor mij onbekende) DJ’s heb ik lekkere opbouwende trancesets gehoord. Diverse herkenbare geluiden klonken er over de speakers en de sfeer in de HeavensGate zaal zat er ondanks de warmte toch erg goed in.

Nadat ik onlangs overtuigende verhalen heb gehoord over de Duitse DJ Moguai, ben ik het dit keer toch eens zelf gaan bewonderen. Ook al is Techno dan niet echt 100% mijn stijl, ik sta altijd open voor nieuwe ervaringen, en ik kan je vertellen, het was absoluut een lekkere set. Het was voor mij als tranceliefhebber een erg variërend en toegankelijk Deadmau5-achtig geluid. Ik heb compleet staan flippen tijdens dit uurtje. Ik heb staan dansen, springen, gek doen en misschien nog wel meer dingen die ik me nu niet meer kan herinneren. Wat dat betreft was Moguai dus een uiterst aangename verrassing voor mij.

De rest van de avond heb ik doorgebracht met muziek van Aly & Fila, Woody van Eyden, Jochen Miller en W&W. Allemaal namen die voor de liefhebbers eigenlijk geen introductie meer nodig hebben. Het waren namelijk allemaal heerlijke setjes, met W&W als absoluut hoogtepunt. Van hen heb ik weer veel nieuwe tracks gehoord, die hoogstwaarschijnlijk begin volgend jaar op hun eerste album zullen verschijnen. Jammer genoeg, en met pijn in mij hart, ben ik iets voor het einde van de avond weer richting huis gegaan. Helaas kon het gezelschap waarmee ik dit feest heb bezocht, dit twaalf uur durende spektakel niet tot de allerlaatste beat volhouden.

soundtropolis

Al met al had ik dit weekend dus weer helemaal niets te klagen. Ik heb me toch nog zo’n elf uur lang vermaakt op deze erg goede muziek en ik heb erg veel lol gehad en erg veel gelachen met de Duitse bezoekers. Dit is dus zeker een feest en ook een organisatie, die ik erg goed in de gaten ga houden. Zo goed als zeker is dat ik de komende zomer ook weer op Nature One aanwezig zal zijn. Na deze eerste kennismaking met Soundtropolis is de kans tevens groot dat men mij volgend jaar ook hier kan weer verwachten.

Verslag + Foto's: Dominic Wetzer

Videocompilatie

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws