Armada Night

redactie | 22 oktober 2010
party reports

Voor de echte trance liefhebber zijn het twee magische woorden; Armada Night. Het eerste woord is zondermeer een graag gehoorde naam in deze tak van de muziekindustrie. Maar door het toevoegen van het woord Night krijgt het ineens een nog diepere betekenis. Ik heb voor het eerst met dit concept kennis gemaakt tijdens ADE van 2008. Nu bijna 2 jaar, en zo'n 6 onvergetelijke edities verder en is het weer bij zover. Het is weer bijna tijd voor Amsterdam Dance Event, waarbij Armada Music en Alda Event de handen weer eens goed ineen slaan om er in de Escape een grandioos feest van te maken. Maar voor het zover is hebben we eerst nog een editie in de oude vertrouwde WesterUnie.

armada night

Een paar weken terug heb ik het nog geschreven; de WesterUnie is een locatie waar ik bij het eerste aanzien verliefd op ben geworden. En ik denk ook dat iedereen het met me eens is, dat dit toch wel een van de beste en zeker de meest sfeervolle locaties zou kunnen zijn die Amsterdam rijk is. Waar sommige mensen een oud gebouw zien, daar zie ik een gebouw met een verhaal, met een eigen karakter, en een bijzonder merkwaardige aantrekkingskracht. Ik ben hier door de jaren heen met grote regelmaat geweest. En één ding wat me hier altijd opvalt is de perfecte sfeer. Die sfeer die op iedere andere locatie vaak moet groeien, naargelang de avond vordert, die is hier vanaf de eerste beat van de eerste DJ, vanzelfsprekend aanwezig. Dus met die wetenschap weet je natuurlijk bij voorbaat al dat Armada Night weer een geweldige nacht gaat worden.

Toen om 22.15 de deuren van de WesterUnie eindelijk open gingen, was het de taak aan ElSandro om de rustig binnenstromende menigte naar het midden van de dansvloer te krijgen. De stijl die hij vanavond bracht, was grotendeels wat je van hem gewent bent; een lekkere opbouwende set van een aangename progressive sounds. Dus met andere woorden, de perfecte opening voor een feest als dit. Jammer genoeg was het zo nu en dan van een iets te laag tempo. Maar naar mate zijn set vorderde gingen het BPM toch zeker de goede kant op.

ElSandro werd na twee uur opgevolgd door het Maltese DJ team Tenishia. Een naam die ik als producer en remixer zo nu en dan wel eens voorbij heb zien komen, maar nog nooit als DJ's heb horen draaien. Eerlijk gezegd had ik hierdoor ook iets heel anders verwacht van deze mannen. Want door hun set die, maar voor een heel klein deel met echte trance gevuld was, vond ik hun deelname aan deze Armada Night een beetje tegen vallen.
armada night
De lekker beukende en dansbare muziek begon pas echt goed op gang te komen toen Orjan Nilsen het stokje overnam. Maar ja, deze jongeman heeft dan eigenlijk ook geen introductie meer nodig. Met het Scandinavische trance geluid, boordevol met energie en melodie heeft hij het gehele Westerpark op haar grondvesten doen schudden. Van het begin tot het eind heb ik, en bijna iedereen om mij heen, staan springen, dansen, lachen en genieten. Het was één groot verlangen waar Orjan ons allemaal in gevangen had.
armada night
Naast deze, als maar groeiende trance held, was de tweede grote klapper toch weer tot het laatst van de avond bewaard. RAM draaide hier een set zoals ik die nog nooit van hem heb gehoord. De laatste maanden heb ik hem regelmatig gezien, maar toen varieerde zijn sets van matig tot gemiddeld. Tijdens deze editie van Armada Night waren de rollen een keer omgekeerd. RAM wist door middel van zijn draaikunsten, maar natuurlijk ook zijn plaatkeuze, ver boven zichzelf, maar ook boven de voorgaande DJ's van de avond, uit te stijgen. Dit was voor mij toch wel de grootste verrassing van de avond. Het gaf eenieder precies het gevoel wat men nodig had. Lekkere nieuwe uplifting tracks, en zo nu en dan een legendarische classic. Wat wil je eigenlijk nog meer ?

Men zegt wel eens; zien is geloven, maar daar ben het niet helemaal mee eens. Want soms moet je ergens in geloven om het te kunnen zien. Om het te kunnen meemaken, en om het echt te bevatten in al zijn schoonheid. Dit klinkt natuurlijk weer heel erg filosofisch, al heb je ooit van die momenten waardoor je iets niet anders kunt verwoorden dan op een filosofische manier. Zo zijn er van die dagen die beginnen en eindigen, zonder specifieke gebeurtenissen er tussen door. Maar daarentegen heb je ook momenten als deze. Een aantal uren in een nacht, waarbij we het leven dat we doordeweeks leiden even helemaal kunnen vergeten en waardoor alles op zijn plaats valt. Van het begin tot het eind was Armada Night weer een memorabele belevenis die ik nog lang zal koesteren. Want met de overvloed aan feesten waarmee wij hier in Nederland, zonder dat we het überhaupt beseffen, mee worden overspoeld, is het een heel goed gevoel om te weten dat ik vanavond toch weer voor het juiste feest heb gekozen.

Verslag & foto's: Dominic Wetzer

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws