Dirty Dutch Outsiders, RAI, Amsterdam

redactie | 24 december 2009
party reports

Het concept van Chuckie trok opnieuw tienduizenden bezoekers, die bereid waren 50 euro of meer te betalen voor het grootste housefeest van Nederland. Maar door de slechte organisatie, oude muziek en het onwillige barpersoneel zouden velen wel eens kunnen besluiten om volgend jaar het geld op zak te houden.


Zaterdagavond. Het was koud in Amsterdam en voor de deur van de RAI sneeuwde het als een gek. Binnen was daarvan echter weinig te merken. Gezien de grote drukte leek de tweede editie van Dirty Dutch in de Rai leek wederom een succes.


Voor veel mensen begon de penarie al bij de afslag Rai, waar zij soms een uur stonden te wachten om eraf te kunnen. Vervolgens bleken veel parkeerplaatsen bezet. Wanneer de bezoekers eindelijk de juiste rij hadden gevonden om binnen te komen – “Oh, is dit de rij voor de Guestlist?!”– ging de ellende verder met het vinden van een kluisje. Eindelijk binnen leek er niet meer mis te kunnen gaan. Bij mainstage draaide immers de held van de avond: Chuckie.


Dirty Dutch Outsiders, RAI, Amsterdam


Zijn opening met het nummer ‘Moombah’ was groots. Chuckie stond met zijn armen gespreid en ontving een hoop gegil van het publiek. Het beloofde een superavond te worden. Al gauw bleek echter dat Chuckie zijn platenkoffer van twee jaar geleden had meegenomen naar de Rai. Veel oude muziek kwam er uit zijn ‘upgeturnde bass’. 


“De muziek valt mij een beetje tegen, vorig jaar vond ik het beter”, vertelde Diego Dubbeld. Hij was een van de verantwoordelijken voor de promotie van het feest. “Ik denk ook dat het komt omdat er dit jaar meer aandacht is besteed aan andere muziekstijlen als R&B en techno. Dat trekt toch een ander publiek aan en dat merk je aan de sfeer”. 


Naast twee grote house areas waren er namelijk drie zalen die een andere stijl voortbrachten. De BlaBla zaal waar techno werd gedraaid door onder andere Wouter de Moor en Daniel Sanchez. In de Top Noch zaal kwamen DuvelDuvel, The Opposites en Winne het publiek vermaken met hun hiphop sound. “Ik vind dit niet heel veel toevoegen aan mijn avond”, zei Rob van der made, een van de bezoekers, over de andere muziekarea’s. “Ik dacht dat Dirty Dutch echt draaide om House en Eclectic music. De rest lijkt nu alleen toegevoegd om ander publiek aan te trekken en dus meer geld te verdienen” voegde hij er lichtelijk gefrustreerd aan toe.


Een lichtpuntje aan de avond was dat op Dirty Dutch een voorproefje gegeven werd van een nieuw concept. Namelijk ‘The Amazone Project’. Dit concept draait om de twee Zuid-Afrikaanse dj’s Sunnery James en Ryan Marciano. In deze zaal hing een totaal andere sfeer dan in de Dirty Dutchzaal. Er werd vernieuwende muziek gedraaid en het publiek leek een stukje meer relaxt dan elders in de Rai. Natuurlijk draaiden hier Sunnery en Ryan, maar ook namen als Chocolate Puma en Shermanology lieten van zich horen.  


Dirty Dutch Aftershock, het feest wat normaal gesproken in februari plaats vindt, zal komend jaar plaats maken voor ‘The Amazone Project’. Het project wordt dan officieel gelanceerd. Zoals de naam al doet vermoeden zal in de muziek veel Zuid-Afrikaanse invloeden te horen zijn. Onder het motto: ‘Some things come to live at dark, welcome to the jungle!’ Zullen Sunnery James en Ryan Marciano zichzelf waar maken.


Door de zware sneeuwval was de nacht na Dirty Dutch nog niet gauw afgelopen. Met 40 km per uur over de snelweg zorgde voor velen nog voor lang nagenieten van een aparte avond.


Kitty van Leeuwen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws