Turn Up The Bass, Heineken Music Hall, Amsterdam

redactie | 25 november 2009
party reports

Zaterdag vond Turn Up The Bass Bass (TUTB) 'Show Me Love' plaats in de Heineken Music Hall (HMH). Met een wat hogere gemiddelde leeftijd, de TUTB classics en een aantal bijzondere live-acts was de editie van vorig jaar dat een groot succes. Dit jaar was het publiek jonger én diverser.


De aankleding was vergeleken met 2008 niet heel erg veranderd. Een mooi open en groot podium met de welbekende 'fluor look'. Niet heel spectaculair maar, dat hoeft ook niet als de muziek en gezelligheid voorop komt te staan. In vergelijking met een jaar geleden leek het als of ook de jongere generatie de TUTB Cd's van hun oudere broers of zussen uit de kast hadden getrokken. Een wat meer divers publiek dat de sfeer er zeker niet minder op maakte.


Bij binnenkomst was Marcello aan het draaien. Het blijft fijn om platen van herkenning te horen. Platen die je al een tijdje niet meer gehoord hebt of die bepaalde herinnering op roepen. Dat is toch de kracht van een concept als TUTB, echte nostalgie voor de houseliefhebber. De sfeer zat er al vrij vroeg in, ondanks dat het pas voor twaalven en rustig was.


Na een rookpauze te hebben ingelast kwam ik tot mijn schrik tot de conclusie dat ik Rozalla had gemist. Jammer want 'Everybody Is Free To Feel Good' had ik graag live willen bewonderen. Gelukkig zorgde het Super Sampler Sound System ft. Bart Thimbles voor voldoende eurohouse.


Wie het afgelopen jaar de TUTB CD had aangeschaft of de livesets op de website had beluisterd wist ongeveer wat hij of zij kon verwachten. Een energieke mix met alle klassiekers van weleer. Van Faithless tot Kristine W en van Moby tot 'A Deeper Love' kwam voorbij.


Een heerlijke mix om thuis of in de auto te beluisteren maar, voor op een dance event misschien te veel van het goede. Door de vele nummers en daarbij horende tempowisselingen was het niet altijd makkelijk om te blijven dansen. Desondanks neem ik mijn hoed voor de mannen af want deze mix was als een achtbaanrit door de muzikale jaren '90: heerlijk!



De live-acts van de 2008 editie maakte TUTB tot iets bijzonders; Technotronic en Snap zorgde toen voor de nodige speciale momenten. Ook dit jaar stonden er een aantal live-acts geprogrammeerd, hoogtepunt van de avond was zonder twijfel Robin S. Deze flinke vrouw met een dijk van een stem kwam rond twee uur het publiek vermaken. Met 'Luv 4 Luv' en 'Show Me Love' bracht zij in de HMH een kleine tijdreis tot stand. Een paar duizend man meezingend en dansend met deze klassiekers was toch wel weer een speciaal gevoel. Zo snel als ze gekomen was, zo snel was ze ook weer verdwenen. Wat wil je als je ook maar een paar hits achter je naam hebt staan!


Ronald Molendijk mocht na afloop van Robin S acte de presance geven achter de TUTB draaitafels. Veel bekende platen kwamen voorbij, niet zo zeer de hele grote klappers, maar vooral de platen die veel bezoekers waarschijnlijk al lang niet meer hadden gehoord. Bij mij, en om mij heen, zorgde dit voor de nodige 'ken je klassiekers' momenten. Iets wat voor flink wat toegevoegde waarde in Ronald Molendijk zijn optreden zorgde. Jammer dat hij maar 45 minuten mocht draaien, maar met Remy, Lucien Foort, T'99, Human Resource en Miss Djax nog in de wachtkamer moest de taart wel eerlijk verdeeld worden.


Door een eet- en rookpauze alleen het einde van Remy mee kunnen pakken maar, de overgang van Remy naar Lucien "Quadrophonia" Foort die werd ingezet met 'Android' van de Prodigy bracht het publiek in extase. Lucien Foort is natuurlijk een fenomeen en zijn set knallende en sublieme set bevestigde dit nogmaals.


Klappers als 'The House of God', 'Pull Over' en 'Don't you want me' passeerde allen de revue. De sfeer in de HMH bleef dan ook goed en door af te sluiten met het 'Mayday Anthem' werd de lat hoog gelegd voor de volgende act: T'99.


T'99 opende met 'Anastasia', een eigen productie die zonder twijfel tot de house klassiekers mag worden gerekend. Wat op viel aan T'99 was de energie die er werkelijk van afspatte. Een mc die op en rond de dj booth zijn eigen feestje bouwde dit in combinatie met platen van The Prodigy, Underworld, Moby en eigen producties produceerde het nodige vuurwerk. Ik denk niet dat iedereen de inbreng van de mc kon waarderen maar, hij had absoluut een meer dan zinvolle rol in het geheel. Als je ziet dat de artiest zichtbaar geniet en zijn werk in samenhang met de DJ en platen doet is het echt een meerwaarde. Als een TGV knalde T'99 door de zaal heen en droeg zodoende bij aan een klein uurtje vol op gaan.


Als een van de afsluiters stond Human Resource geprogrammeerd. De afgelopen dagen zowaar nog in het nieuws geweest nadat diverse media berichtte dat Lady Gaga 'zogenaamd' een sample uit hun plaat 'Dominator' zou hebben gebruikt voor haar nieuwe single 'Love Romance'. Ze konden het dan ook niet laten om hier even aan te refereren en al snel werd Lady Gaga dan ook aangekondigd. Gelukkig voor de liefhebbers knalde de klassieker Dominator door de HMH heen en bleef de Pokerface van Lady Gaga ons bespaard.


Rond 05.15 was het voor mij mooi geweest. TUTB 2009 was weer een prima evenement, de juiste mix van nostalgie in een professioneel jasje gegoten. Niet al te veel poespas maar, gewoon het gevoel van begin jaren '90 terugbrengen bij het publiek. De organisator ID&T is daar samen met de aanwezige DJ's en live-acts prima in geslaagd. Wat mij betreft is Turn Up The Bass een waardige toevoeging aan het Nederlandse dance events landschap.


Volgend jaar dan maar weer?

Simon

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws