DJ Shadow live@ Tivoli, Utrecht

Partyscene Redactie | 2 augustus 2010
party reports

Shadow zorgt voor goede 'sphere' in Tivoli

Toch lekker om een keer niet naar Amsterdam te hoeven voor een nieuwe liveshow van een bekende artiest. DJ Shadow deed vorige week de Effenaar, Tivoli en het Paard van Troje aan en wij waren bij zijn show in Utrecht.

Visuals spelen de hoofdrol in nieuwe liveshow DJ Shadow.


Tekst en foto's: Susanne Woning

Zeg Eindhoven, wat is dat nou? Een beetje “lopen slapen” bij de audiovisuele liveshow van DJ Shadow, vorige week dinsdag? Of zei de Amerikaanse turntablist/ producer dat alleen maar om het publiek tijdens de tweede van de drie Nederlandse liveshows op te hitsen? Je gaat je als Tivoli-publiek toch een beetje afvragen wat Shadow de volgende avond over Utrecht heeft verteld in het Haagse Paard…

Shadow zat het grootste deel van de show verstopt, maar liet zich af en toe zien.Maar drum & bass, breakbeat en versneden hiphop vinden nog altijd gretig aftrek in 030. Hoe meer old skool en tempo, hoe beter, dus Shadows geroddel over ons collega-publiek in de Effenaar was in Tivoli nogal overbodig. De liveshows waarmee hij momenteel de wereld over trekt draaien om zijn ‘Shadowsphere’: een enorme bol waarop spectaculaire visuals worden geprojecteerd. Shadow zit er tijdens het grootste deel van de show in verstopt, maar liet zich in het begin van de gig even kort op het podium zien, voordat hij zijn sphere ‘besteeg’.

De communicatie met het publiek liep vervolgens via teksten op de bol. We werden welkom geheten bij de eerste liveshow van Shadow in bijna drie jaar en kregen te lezen dat hij géén nieuw album aan het pluggen was. Maar er was natuurlijk wel wàt nieuwe muziek. Of we dat wilden horen? Het grappige gevolg van deze vraag was dat de hele zaal volmondig ‘ja’ begon te juichen tegen een uit de kluiten gewassen volleybal.

De 'Shadowsphere' was een lust voor het oog.De show bestond uit een aantal blokken muziek die iedere keer down-tempo begonnen, met onder meer het intro van ‘Stem’ en de tracks ‘Entroducing..’ en ‘Broken Levee Blues’. Binnen een half uur werden de toehoorders dan vakkundig naar een kookpunt gestoomd via hiphop of drum & bass. Ook maakte Shadow veel gebruik van materiaal uit zijn recente remixproject, zoals een snoeiharde drum & bass-versie van de track ‘Enuff’ met Q-tip. Er werd gezellig meegeblèrd met het disco-achtige ‘This Time’ en de zaal ging goed los tijdens het onvermijdelijke ‘Organ Donor’.

De Shadowsphere nam ons ondertussen mee op reis door sterrenstelsels, over sportvelden, langs vervormde skylines van steden, over drukke metroperrons, door bloeiende psychedelische tuinen en was echt een lust voor het oog. Af en toe werd de bol omgedraaid, was Shadow te zien en maakte hij een praatje met het publiek. Hoe mooi de visuals ook waren, je voelde de sfeer tijdens de momenten dat Shadow zelf zichtbaar was veel warmer worden. Ook werd er een stuk meer gedanst. Blijkbaar zag de zaal toch het liefst de artiest zélf in actie.

De zaal zag toch liever de artiest zelf in actie.Na anderhalf uur verliet hij het podium. Maar omdat de zaallichten nog niet aangingen en er geen muziek werd ingestart door de support-dj, was het overduidelijk dat er een toegift moest komen. Utrecht was zeker tevreden over deze gig en had er totaal geen moeite mee om wat langer door te klappen en te joelen, maar het kwam wel een beetje ‘Amerikaans gekunsteld’ over. Shadow besloot ons het laatste half uur te trakteren op voorproefjes op een nieuw album dat naar verluidt voor het eind van het jaar in de planning staat. Waarmee hij dus toch stiekem aan het pluggen was.

Het Tivoli-publiek kreeg complimentjes van Shadow (check: wie was er donderdag in het Paard en wat heeft hij over ons gezegd???? lol...) en hij beloofde plechtig volgend jaar terug naar Utrecht te komen met de 2.0-versie van dit project. Of wij er dan ook weer bij zijn is nog de vraag: door de losse blokken en tempowisselingen in deze 1.0-versie was het lastig om echt in de stemming te komen. Ook was er muzikaal niet zoveel nieuws te ontdekken, al hebben we ons prima vermaakt met zijn oudere tracks. De Shadowsphere was echt helemaal koel, maar die hebben we nu natuurlijk al gezien. Dus alleen als er eind van dit jaar een heel dik nieuw Shadow-album ligt, dan zijn we er volgend jaar bij.

Vreemd, het zag er wel degelijk retegezellig uit in de Effenaar!

 

Website DJ Shadow

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws