Reykjavik to Rotterdam @ Lantaren/Venster

Partyscene Redactie | 29 november 2007
party reports

IJslanders moeten vaker optreden in Nederland

Intro: Een eilandje in de Atlantische oceaan met ongeveer evenveel inwoners als de stad Utrecht. Dat is IJsland. Een bijzonder eilandje, dat wel. Ook al wonen er niet zo veel mensen, toch komt er veel bijzondere muziek vandaan. Dat vond Marcel Deelen ook en Rökkurródaarom besloot hij in 2005 Reykjavik to Rotterdam te organiseren. Omdat dat goed beviel, verhuisde hij naar IJsland om zich vanaf daar in te kunnen zetten voor het verspreiden van de IJslandse magie. Twee jaar later is er een tweede editie van Reykjavik to Rotterdam. En zoals dat gaat met tweede edities is het dit maal groter en beter opgezet. Films, dans en muziek... veel muziek. Wij namen de laatste avond een kijkje.

Tekst: Stamp

Programma: Rökkurró, Múm

Gezien of gehoord: Het leuke aan het festival was dat er veel acts stonden die nog nooit buiten IJsland gespeeld hadden. Je stapt vanaf het eiland natuurlijk ook niet zo makkelijk in een tourbus om door Europa te gaan crossen. Dit festival bood veel bands een uitgelezen kans. Een daarvan was Rökkurró, vijf jonge muziekanten die allemaal meerdere instrumenten voor hun rekening nemen. Ze spelen rustige dromerige muziek, waar de zangeres engelachtig in het IJslands overheen zingt. Tijdens het spelen schieten ze soms de diepte in, soms wordt het wat speelser. Een beetje meer live-ervaring zou deze band goed doen. De intentie is goed maar vaak gaat het in de uitvoering mis. Er wordt nogal wat vals gespeeld, gezongen en en uit de maat geslagen. Dat kunnen Múmnatuurlijk ook de zenuwen zijn geweest. Het publiek slikt het als zoete koek. IJslandofielen...

Iedereen is natuurlijk gekomen voor Múm. Múm veroverde in 2000 de harten van vele muziekliefhebbers met Yesterday was dramatic – Today is ok, een fijnzinnige sprookjesachitge plaat vol lieve luisterpop en electronica. In 2005 is de plaat opnieuw gereleased op Morr Music. Het is alweer enige jaren geleden dat er nieuwe muziek van Múm is uitgebracht. Maar in het kader van hun nieuwe album go go smear the poison ivy is de band die zich centreert rond Örvar Þóreyjarson Smárason en Gunnar Örn Tynes weer aan het touren. Vanaf het moment dat de bandleden het podium opkomen zit de sfeer er goed in. Voor een uitverkochte zaal vol liefhebbers kun je als band natuurlijk weinig verkeerd doen. De eerste paar nummers lopen nog niet helemaal lekker, maar dat wordt ze ruimschoots vergeven. Dit is dan ook het eerste optreden van de Europese tournee, dus er moet nog een beetje aan elkaar gewend worden. Ze spelen veel nummers van het nieuwe album. Ze gaan over belangrijke zaken als bessen, wolken en planten. Zo komt het wel goed met die Múmnieuwe plaat. Na een toegift met nog wat oud werk, is het gedaan met de pret.

Hoogtepunt: Múm.

Dieptepunt: Geen.

Decoratie: Niet aanwezig.

Sfeer: Uitzinnig.

Wat mag beter: IJslanders moeten vaker optreden in Nederland.

Prijs/Kwaliteitsverhouding: Met 15 euro zit je aan de dure kant, maar zo'n optreden is het dubbel en dwars waard.

Bezoekersaantal: Uitverkocht.

Love2party Tip: Volcano The Bear(uk) + Brocante Sonore (be), 1 december @ Worm.

Oordeel: Mooi dat Reykjavik hier in Rotterdam, nou nog Rotterdam naar Reykjavik.

Reykjavik to Rotterdam

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws