Slotfeest Toren van Babel

Partyscene Redactie | 5 januari 2007
party reports

Wel oud, maar nooit meer nieuw in Utrechtse Toren van Babel

Intro: Na anderhalf jaar kunst, creativiteit en muziek moest er tijdens de jaarwisseling afscheid worden genomen van De Toren van Babel. Met pijn in het hart danste Utrecht zichzelf vol overgave 2007 binnen.

Ook in de grote zaal was de sfeer uitgelatenGezien: Groove Addicts, DJ Solo, Alwin en Tommy, Patrice Baumel en Nuno Dos Santos.

Bijzonderheden: Jarenlang torende het gebouw van de Sociale Dienst troosteloos boven de daken van Utrecht uit. Het is opgetrokken uit hetzelfde vreselijke jaren '70-beton dat ook winkelcentrum Hoog Catharijne haar ‘enorm sprankelende’ uitstraling geeft. Nadat zelfs de Sociale Dienst het gebouw te saai vond worden en een paar jaar geleden vertrok naar een nieuw adres, werd het een antikraakpand. Sophies Kunstprojecten, het grootste kunstenaarsinitiatief in Utrecht, greep in september 2005 de kans om de dertien etages tijdelijk te beheren. Vanaf dat moment begon het hart van deze ‘Toren van Babel’ te kloppen.

Grote neonletters in allerlei talen verschenen opeens aan de buitenmuren. In nachtelijk Utrecht gaf het tien verdiepingen hoge roze neonhart de toren zelfs een gezellige en kunstzinnige aanblik. Binnen werd de oude kantine omgebouwd tot een Nederlands-Marokkaans restaurant en waren er op de verschillende verdiepingen voortdurend Groove Addictsexposities. In de weekenden werden er relaxte feesten gegeven, waarbij ‘dresscode’ een onbelangrijk woord was en de muziek en sfeer centraal stonden. En net wanneer de Utrechters gewend begonnen te raken aan het bestaan van dit creatieve concept, was het alweer voorbij. Het Oud & Nieuw-feest van afgelopen weekend was namelijk ook de afsluiting van het project, want het gebouw krijgt een andere bestemming.

Goed gevuld met lekkere champagne, maar als amateur-pyromaantjes behoorlijk teleurgesteld in ons niet bepaald spectaculaire vuurwerkpakket, werden we bij binnenkomst gelijk aangenaam verrast door de warme funky klanken van DJ Solo (a.k.a. Henk Duursma van Metro Recordstore). Aanstekelijke hiphop en bescheiden househitjes werden afgewisseld met vintage funky pareltjes. De kleine dansvloer in het restaurant stond al snel bomvol. Partner in crime DJ Alwin (Goedhart, ook van Metro) sloot hier later op de avond samen met DJ Tommy naadloos Nuno Dos Santosop aan. Er volgden nog veel meer ‘booty shakers’, zoals het funky 'I'm A Good Man' van Martin Solveig en James Brown-nepperd Lee Fields. De zwaailichten in de dj-booth waarschuwden er al voor; deze mannen waren hot en voelden het publiek perfect aan.

Ook in de grote zaal was de sfeer uitgelaten. De Groove Addicts waren daar de stemmige tegenhangers van de kleine dansvloer, met diepe minimal en electro. Ook Patrice Baumel (360 Soundsystem) was van de partij en hield iedereen goed in beweging met vooral tribal en funky techno. 360-maatje Nuno Dos Santos is vanaf het begin betrokken geweest bij de organisatie van de feesten in Babel en mocht de avond daarom in stijl afsluiten. Net als zijn voorgangers die avond draaide hij gevarieerd en was de platencollectie vooraf duidelijk nog eens even binnenstebuiten gekeerd. Dit leverde zelfs wat rock en dub op. Als allerlaatste plaat die ooit in de Toren zou worden gedraaid, koos hij rond zeven Sfeervol in de Toren van Babeluur in de ochtend voor de klassieker 'Acid Eiffel' van Choice-leden Laurent Garnier, Ludovic Navarre en Chazz. We hadden al het donkerbruine vermoeden dat dit uiteindelijk niet het officiële einde van de avond zou zijn, maar onze voeten wilden op dat moment echt niet meer verder. Terwijl we moe maar voldaan bij de garderobe stonden, hoorden we dat er nog weer een plaat werd opgezet. Er zou er dus flink doorgefeest worden tot in de nog veel latere uurtjes.

Hoogtepunt: Heerlijk dansen op het mooie 'Acid Eiffel' als afsluiter van een heel goed nieuwjaarsfeestje.

Dieptepunt: Heerlijk dansen op het mooie ‘Acid Eiffel’ en dan gestoord worden door een mafkees die vraagt waarom ik toch zo enorm sta te genieten van een track van Moby.

Decoratie: De oude roestvrijstalen Sovjet-kantine was omgetoverd tot een supergezellig restaurant en van een kaal zaaltje wisten de organisatoren een obscure, maar sfeervolle dansvloer te maken.

Solo, Alwin ft TommyWat beter mag: Een minpuntje was de ranzige toiletten. Hoewel dat er niet meer toe doet, want het was de laatste avond.

Mening bezoeker: Wachtend in de rij voor de vier deuren van de gemengde heren- en damestoiletten: "Pierrrrrre, wat zit er achter deur nummer 2?". Achter die deur bleek een nogal verhit en verliefd stelletje te zitten en dus ging één van de wachtenden die het goed had geraden door naar de volgende vraag voor de wasmachine.

Prijs/ Kwaliteit: Oud & Nieuw-feesten zijn altijd veel te duur, maar als je dan toch dertig euro moest neertellen, dan was dit echt de beste keuze.

Aantal bezoekers: Al weken van tevoren helemaal uitverkocht.

Oordeel: Het was een erg gezellig afscheid van Babel en een mooie afsluiter van 2006. Hopelijk stelt de gemeente Utrecht snel een nieuwe locatie beschikbaar voor een soortgelijke creatieve broedplaats in 2007.

Toren van Babel

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws