Innercity @ Rai - Adam, 17 dec

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Innercity eindelijk volwassen


Intro: Afgelopen zaterdag kreeg Innercity een heuse gedaanteverwisseling. De nieuwe opzet hield voor ID&T vooral in dat de line-up een stuk afwisselender en gedurfder was dan bij voorgaande edities. De afgelopen jaren liep de verkoop van kaarten zodanig terug, dat er wel een 'style change' nodig was. ID&T had voor deze editie gekozen voor een mix van urban, hiphop, electro, minimal met de oude vertrouwde techno, progressive en house.

Tekst: Blanca
Foto's: Rud-gr


Programma: Main: Bart Skils, 2ManyDJ's, Tiga, Alter ego live, Technasia. Techno: Steve Rachmad, Alloy Mental Live, Dave Clarke, Collabs Session ft. Chris Liebing and Speedy J. House: / Progressive: Benjamin Bates, Sander Kleinenberg, Nic Fanciulli, Benny Rodrigues. Electro: Terry Toner and Herr Arter, The Glimmers, Djs Are Not Rock Stars ft. Princes Superstar & Alexander Technique, Touche, Handel live / Hott live. Urban Eclectic: SixDeck Ratpack (Victor Coral, Brian S & Hitmeister D b2b), Off the Wall, Real El Canario, Junior Jack and Kid Creme, Chuckie. Hip Hop breaks: Mr. Wix & Lyrical Tie, Puppet Mastaz, Jeugd van Tegenwoordig, DJ Yoda, Evil Nine. Minimal: Makcim, Lauhaus, Booka Shade Live, Lupe, Sandrien.

Bijzonderheden: Door enkele vertragingen liep ik pas rond 00.30 op mijn water-slurpende allstars over het met papsneeuw-resten omringde RAI terrein. Eigenlijk wilden we om 00.00 klaar staan om, als Soulwax fans, de bandleden van 2ManyDj's te zien. Na wat omzwervingen in de Rai, kwamen op de juiste plek om in te checken: de Booghal. Daar waren we door de eerste controle heen en konden onze spullen achterlaten in een kluis. Rillend in onze blote feestoutfits moesten we nog wat controles en rijen doorstaan. Als vee werden we door nauwe hekken gedreven, wat op zich wel fijn was, omdat het midden in de mensenmassa behaaglijk warm was in vergelijking met daarbuiten.Toen we ons entreeoormerk van de fouilleerders hadden gekregen, kon het feest beginnen. Bonnen inslaan en naar binnen!

In de Park Hal waren de heren van 2ManyDJ's reeds begonnen met hun optreden. De sfeer daar? In een woord FEEST! Anderhalf uur springen en swingen, daar ontkom je bij een optreden van deze Belgische broertjes niet aan. Ik ben nou eenmaal gevoelig voor 'gouwe ouwe' housekrakers. Achteraf heb ik daar over nagedacht: bepaalde mensen vinden 2ManyDJ's een sell out die makkelijk scoort door 'hitjes' te bewerken. Maar de crossover tussen 'het feest van herkenning' en nieuwe, vette tracks zoals deze gasten laten horen, was voor velen genoeg om met een goede feeststemming Innercity te laten beginnen.

Lastig om na de performance van 2ManyDJ's jezelf weer te laten meezuigen in een nieuwe set. Terwijl Tiga aan het begin van zijn set in de hoofdzaal een mix van house, techno en electro op het publiek afvuurde, hypnotiseerde Booka Shade de mensen in de Minimal-zaal. Onderweg lieten we de flauwe poppy danceplaten van Sander Kleinenberg links liggen. Dan is de minimale sound van Booka Shade een stuk spannender. Deze twee Duitse dudes kregen met hun powerbooks de minimale zaal helemaal plat! Minimalistische electrohouse was het devies. Wat ons betreft het muzikale hoogtepunt van de avond. Een mening die, geziene de enthousiaste reacties om ons heen, wordt gedeeld.

Vanuit de Minimal zaal hadden we uitzicht op de hiphopzaal. We konden het niet laten om tussendoor even naar de Jeugd van Tegenwoordig te gaan luisteren. Slechts een handjevol mensen vond het amusant. Alleen waren dat wel de mensen die op het podium stonden. 'Watskeburt!?' was waarschijnlijk al keburt. Om 3.00 uur, via Dave Clarke, terug naar Tiga. Dave Clarke liet overigens een snoeiharde beukset horen. Dat station wilde ik die avond graag even passeren, want onze trommelvliezen trilden uit het hoofd. Tiga zette tijdens het laatste deel van zijn optreden een diepe set neer. Deep Dish stijl, met remixen van o.a. Depeche Mode. Lekker relaxed, mooie stijl, beetje dansbaar. Een 'beetje' dansbaar was het Alter Ego (live) ook. Deze gasten schuwden het experiment niet. Op zich leuk voor de afwisseling, maar niet op zijn plaats op de mainstage van Innercity.

In de zaal die we eigenlijk de hele avond hadden ontweken, de progressive, draaide Nic Fanciulli fijne deep-groove-dark-acid-tech-house platen. Toch maar even naar geluisterd, en op gedanst! Na Nic werden we wat onrustig. Nog wat electro, urban grooves en minimal mee proberen te pakken, maar het drong niet meer zo door. Bij de eerste tunes van Benny Rodrigues hebben we onze tocht schaatsend, over de inmiddels bevroren papsneeuw op onze inmiddels drooggedanste schoenen, terug naar de auto ingezet.

Sfeer: Niet alleen een potpourri van muziek, maar ook van publiek, waren debet aan de goede sfeer. Verdwaalde hiphoppers die de housebeats trachtten te volgen en vice versa. Blote basten, cowboyhoeden en lichtstaafjes waren verruild voor flashy zonnebrillen, glamrock outfits en kroesvlechtjes. Dit gaf een prettig gevoel: geen eenzijdig publiek, maar een doorsnede van het party publiek van Nederland. Voor zover wij hebben gezien geen opstootjes of andere narigheden geweest.

Decor en aankleding: Mager. Het lampenpaneel achter de mainstage droeg goed bij aan het knalgevoel bij 2ManyDJ's. Toen de verveling een beetje toesloeg, hebben we ons een beetje kunnen vermaken in de computerspel-area met mijn favoriete spel Pacman in een nieuw jasje.
Locatie: RAI is RAI. De areas waren prettig opgezet. De mainhal was een stuk kleiner, wat wel prettig was, gezien het relatief lage aantal bezoekers. Ik had nergens het gevoel dat het heel rustig was. Voor de podia was het lekker gevuld en bij de bars en bonnen lekker rustig. Ohja, minimal betekent niet dat er een minimale zaal aan gekoppeld moet worden. Die had best wel wat maximaler gemogen. Wat een zweet- en rookhok! De zuurstof was ver te zoeken.

Mening bezoeker: Natasja uit Utrecht over de nieuwe opzet van Innercity: Klein maar fijn!
Roger uit Oosterland: Nu de ticketprijs nog naar een redelijk niveau, en 5 Days Off heeft er definitief een goede concurrent bij
Hoogtepunten: Uit je dak: 2ManyDJ's en muzikaal: Booka Shade live
Dieptepunt: De irritante en over het paard getilde jochies van De jeugd van tegenwoordig en een doodsaaie Sander Kleinenberg.

Wat mag minder: Het hoge naaigehalte bij het bonnensysteem. Bonnen waren alleen verkrijgbaar in setjes van negen, tegen de prijs van 10 euro. Het feit dat het overgrote deel van het publiek wijn en bier drinkt en dus twee bonnen per consumptie kwijt is, resulteert in een overschot van 1 bon na vier drankjes. Zo word je telkens gedwongen om een nieuw setje te halen, of om die ene bon weg te gooien. Schandalig!

Prijs / Kwaliteit verhouding: Zie hierboven.
Tip van love2party: Luister op 3voor12 naar de dj-sets van Innercity.
Oordeel: Innercity is na al die jaren pas echt volwassen geworden.

Innercity

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws