Electronic Beats Festival @ HMH - Adam, 5 nov

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Crowdsurfen bij The Prodigy


Intro: Met grote namen als The Stereo MC's, Audio Bullys en The Prodigy was het voor MOJO niet moeilijk om de Heineken Music Hall vol te krijgen. Na Duitsland, Groot-Brittannie en Oostenrijk was Nederland afgelopen zaterdag aan de beurt voor het Electronic Beats Festival.

Tekst: Brian Heikamp
Foto's: Brian Heikamp & Evan Pierik


Bijzonderheden: Al vroeg op de avond betreden de Stereo MC's het podium. De band die vooral bekendheid heeft vergaard met de hits 'Connected' en 'Step it up' is na het uitkomen van het vijfde album Paradise weer volop bezig met touren. Door de funky blazers en heupwiegende zangeressen tovert het optreden een glimlach op menig gezicht van de bezoekers. Hoewel Rob B met zijn politieke geannexeerde teksten de mening van de mensen niet weet te beinvloeden, krijgen de verbaal ritmische uitingen alle moleculen van de bezoekers aan het dansen. Het optreden bevat een mengeling van soul,-pop,-funk,-rock,-electro en nog een paar muzikale genres. Dit maakt het onmogelijk om de Stereo MC's in een hokje te plaatsen. Dat het publiek vrijwel geen nummers van de band kent, lijkt de band en het publiek zelf niet te bekoren. Een ideale opwarmer voor wat nog moet komen.



Het publiek in de Heineken Music Hall (HMH) bestaat uit een verrassende menging van subculturen. Kak en hip, alto's en hardstylers, vrijwel alle culturen die een jongerensamenleving vormen zijn aanwezig. Dj Mad Ed is daarom ook de ideale man om tussen de live-acts zijn brede platenkeus ten gehore te brengen. Breakbeat,- electro,- techno- en rockplaten springen regelmatig uit de platentas van Mad Ed. De DJ en tevens programmeur van de Melkweg weet als geen ander hoe je een breed publiek moet amuseren.



Rond 12 uur wordt het onrustig op de dansvloer en begeven steeds meer mensen zich richting het podium. Het is duidelijk dat het overgrote deel van het publiek gekomen is voor de grootse en tevens bekendste dance-act ter wereld: The Prodigy. Keith en Maxim weten nog steeds door hun energieke optreden en hun charisma het publiek letterlijk gek te maken. 'Their Law' en 'Breathe' zijn de nummers die in het eerste half uur de zaal laten exploderen. In de Pitt zijn er zelfs mensen die spontaan gaan crowdsurfen en door al het rondvliegende bier zijn er vele vrouwen die gelijk door kunnen naar een miss wet T-shirt contest. Wat het optreden van The Prodigy kracht bijzet, is het waanzinnige goede geluid in de HMH. Alle geluidselementen die Liam wilt dat je hoort, kunnen niet ontsnappen aan het menselijk oor. Het gebruik van de lichteffecten is ook van zeer hoge kwaliteit. De nu al legendarische formatie weet als geen ander een groot publiek in extase te brengen. 'Smack my bitch up' wordt vooraan door sommige mensen iets te letterlijk genomen, hetgeen leidt tot enkele onbedoelde vuistslagen.



Na de wederkerende dj Mad Ed is het tijd voor Thomas Dinsdale en Simon Franks die samen de formatie Audio Bullys vormen. Dat deze Londonnaren populair zijn in Nederland kan afgeleid worden aan de vele optredens die ze hier hebben afgewerkt in het afgelopen jaar. Zo te zien heeft Thomas ook nu weer de plaatselijke coffeeshop kunnen vinden en heeft Simon zijn witte sneakers weer mooi opgepoetst. Het optreden heeft meer weg van een dj-set, waarbij Simon zijn eigen nummers op de maat probeert mee te zingen, dan van een volledig live-optreden. Zijn het de bekendere nummers zoals 'We don't care' en 'Way too Long' die het vanavond goed doen, zo beschamend zijn enkele nummers van het nieuwe album Generation. De Audio Bullys zullen nu geen last meer krijgen van de kwalificatie 'Hooligan House' aangezien het nummer 'I'm in love' zeker niet stoer, maar ook bedroevend slecht is. Dat de verkrachting van Nancy's Sinatra 'Shot you down' het aan het begin en aan het eind goed doet, is ook niet verwonderlijk. Dat de verrassing er een beetje af is bij de Audio Bullys heeft geen consequenties voor het optreden, het lijkt een beetje op een snack die je tussendoor even naar binnen werkt.



Na de show van de Audio Bullys verlaten opvallend veel bezoekers de HMH. Het is de taak voor Dj Melon om met zijn minimale geluiden de overgeblevenen te amuseren. Dat dit niet altijd lukt ligt niet direct aan de dj maar meer aan de muziekstijl. Minimal is waarschijnlijk nog niet echt populair bij het grote publiek dat een event als deze trekt. Benny Rodrigues, die invalt voor Sister Bliss, beseft dit als geen ander en sluit af met een stevige, technisch zeer begaafde, set.
Hoogtepunt: Het optreden van de Prodigy.
Dieptepunt: De te gladde vloer en de vele mensen die nog even snel langs de apotheek zijn gegaan om 'echt uit mijn plaat te gaan'.
Mening Bezoeker:
Lucien: "Ja die Audio Bullys, het is vlees noch vis"?
Sjoerd: "Goed feest, maar wel te druk. Maar ja, The Prodigy moet je ook voor een grote mensenmassa zetten."



Sfeer: Voor een massaal feest als dit zeker goed: leuk gevarieerd publiek
Wat mag beter: De programmering. De Audio Bullys hadden beter voor de Prodigy kunnen staan. En het aantal reclame-uitingen in de HMH. Daar werd je mee doodgegooid.
Prijs/kwaliteit: Bier 2 euro, kaartje 33 euro excl. Niet goedkoop, maar wel de moeite waard.
Love2party tip: Stereo MC's aanstaande donderdag in de Tivoli.
Oordeel: De eerste editie van het Electronic Beats Festival in Nederland was succesvol. Een strakke organisatie, prima sfeer en goede performances van de artiesten.

The Prodigy
Stereo MC's
Audio Bullys

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws