5 Days Off @ Paradiso, dag 2

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Meest diepgravende line-up van het jaar


Uitpakken? Laat dat maar aan de organisatie van 5 Days Off over. Op de donderdagavond in Paradiso stond misschien wel de meest gevarieerde en 'diepgravendste' electronica line-up van het jaar. Wie Autechre in Eindhoven heeft gemist, kreeg hier de kans ze nog eens te zien. Cristian Vogel voor het eerst sinds tijden weer in Nederland, live nog wel! En natuurlijk de 5.1 surroundsound experimenten van Jochem Paap en Richard Devine. Alle ingredienten voor een topavond.

Tekst & Foto's: Stamp

Wie wat en waar?


Feest: 5 Days Off, dag 2
Locatie: Paradiso
Line-up: Freek Fabricius, Amon Tobin, Funckarma, Brooks, Speedy J 5.1 Surround set, Rob Hall, Richard Devine 5.1 Surround set, Cristian Vogel, Autechre, Luke Vibert, Mark Broom.
Decor: Er stond een toren in het midden van de zaal voor de 5.1 mannen. En er hingen wat 5 Days Off-banners. Niet veel bijzonders.
Geluid: Doordat er twee en een half keer zoveel boxen aanwezig waren in verband met de 5.1 sets, was het geluid erg goed.
Volle bak, lekker druk of matig gevuld? Volle, volle bak.
Bar: Netjes geregeld, zoals meestal in Paradiso.
Toiletten: Gratis, schoon en met een snoepje toe.
Gemiddelde leeftijd bezoekers: Geen idee, iets van 25 ofzo?
Verhouding man/vrouw: Op z'n best 30 % vrouw, 70 % man.

Gezien en gehoord:


Wie? Funckarma
DJ-set of live-optreden? Live
Muziekgenre: Electronica van eigen bodem.
Even voorstellen: De Funcken-broeders. Met releases op Warp, DUB en Arcola Nedelands grootste electronica-exportproduct. Ook bekend onder alliassen als Cane, Cenik en Quench. Varierend van krakende acid tot melancholische hiphop.
Was het goed? Heb ze eigenlijk nog nooit slecht gehoord, zo ook vanavond niet. Diepe, tegen hiphop aanleunende beats. Lekkere spacy melodieen. Alleen niet energiek genoeg waardoor het een beetje lauw bleef in de zaal.
Beoordeling: 7

Wie? Speedy J.
DJ-set of live-optreden? Live
Muziekgenre: Electronica van eigen bodem, in 5.1 Surround sound.
Even voorstellen: Jochem Paap is al jarenlang vaste kracht in de internationale technoscene. Vestigde met Pullover voorgoed zijn naam. Heeft ook een spannendere kant die op albums als A Shocking Hobby en Public Energy No. 1 te horen is. Vandaag voor het eerst een live optreden in surround sound waar maanden aan gewerkt is.
Was het goed? Ja, het was goed. Alleen misplaatst. Dit optreden was beter tot z'n recht gekomen in een rustigere omgeving, misschien wel met de mogelijkheid tot zitten of liggen. De industriele geluiden die van hot naar her door de zaal vlogen waren erg indrukwekkend. Helaas verwachten veel mensen in het publiek iets anders van het optreden. Opmerkingen als, "joh dat intro duurt wel erg lang" en "zo klinkt Speedy J toch niet" waren veel te horen.
Beoordeling: 7.5



Wie? Rob Hall
DJ-set of live-optreden? DJ
Muziekgenre: Electronica / Electro
Even voorstellen: Gescom DJ. Gescom is een cooperatie van een groep electronica artiesten op Skam. In de gelederen vinden we naast Rob onder andere Russel Hasswell en Autechtre.
Was het goed? Rob Hall is een van de weinige DJ's die strakke mixes kan maken met electronica. Als Skam operator heeft hij natuurlijk een platencollectie om u tegen te zegen dus enkele pareltjes waren wel te horen. Helaas verviel hij na een tijdje in wat makkelijkere electro.
Beoordeling: 7

Wie? Richard Devine
DJ-set of live-optreden? Live
Muziekgenre: Gestructureerde chaos.
Even voorstellen: Zijn albums op het Schematic-label zijn legendarisch. Onbegrijpelijke beats die door merg en been gaan. Staat bekend om zijn hoog technologische en wiskundige aanpak van muziek maken. Ook Devine waagt zich aan het 5.1 experiment.
Was het goed? Het was geweldig. Waar bij Speedy J het surround sound eigenlijk beperkt bleef tot wat geluiden die van achter of voren kwamen, vlogen bij Devine de beats echt door de zaal heen. Hihats die een rondje door de zaal maakten, breaks die links achteraan begonnen dan naar rechts voor gingen twee keer rondvlogen en vervolgens van alle kanten er weer in knalden. Echt top. Niet voor tere zieltjes, dat wel.
Beoordeling: 9



Wie? Cristian Vogel
DJ-set of live-optreden? Live
Muziekgenre: Techno
Even voorstellen: Vaste waarde in de Tresor-stal. Met maatjes als Dave Tarrida en Neil Landstrumm verantwoordelijk voor een boel gestoorde techno waar je u tegen zegt. Heeft ook gereleased op Novamute, vormt samen met Jamie Lidell het heldenproject Supercollider en houdt zich ook nog bezig met het No Future / Rise Robots Rise project.
Was het goed? Voor Vogels doen was het erg minimalistisch. Muziek maken met onder andere een gettoblaster en een microfoon vergt sowieso respect. Het laatste half uur was de genialiteit in de muziek weer eens duidelijk te horen. Maar eigenlijk was het optreden te kort.
Beoordeling: 8

Wie? Autechre
DJ-set of live-optreden? Live
Muziekgenre: Electronica
Even voorstellen: Samen met Aphex Twin misschien wel de bekendste electronica-producers. Vaak geimiteerd, nooit geevenaard.
Was het goed? Nou en of. Diepzeeduiken voor gevorderden. Mutant techno. The machines have taken over. Alle lichten uit, volle aandacht op de muziek. De bomvolle zaal ging ervoor. Hypnotiserend, duister, mooi, zwaar, hard, goed... erg goed.
Beoordeling: 9.5



Wie? Luke Vibert
DJ-set of live-optreden? Traktor DJ set.
Muziekgenre: 1 genre... haha laat dat Luke niet horen.
Even voorstellen: Muzikale duizendpoot. Heeft meer alliasen en produceert meer stijlen muziek dan goed voor een mens is. Laatste grote wapenfeit onder eigen naam is het prachtige acidalbum Yoseph op Warp. Als Wagon Christ staat Sorry I Make You Lush nog vers in het geheugen.
Was het goed? MP3tjes mixen met Traktor is natuurlijk niet zo heel ingewikkeld. De nummers die Vibert draaide wel. Veel oude klappers uit de jaren tachtig, acid, AFX, hiphop, funk, drum & bass en allemaal met een dikke Vibert twist.
Beoordeling: 8



Conclusie:

De natte droom die deze line-up op papier was, was het in werkelijkheid ook: een orgastisch geheel van zware electronische muziek. Doordat het uitverkocht was en er aan de deur toch nog kaarten werden verkocht, was het op sommige momenten echt te druk. Gelukkig was het publiek volwassen genoeg om hier op een hele positieve manier mee om te gaan. 5 days off heeft met deze avond echt een hoogtepunt aan 5 jaar gebreid. Een volwassen festival dat zich met enerverende avonden op de kaart zet. Volgend jaar meer van dit!

5 Days Off, dag 1 @ Melkweg
5 Days Off, dag 2 @ Melkweg
5 Days Off, dag 3 @ Melkweg
5 days Off, dag 3 @ Paradiso

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws