030303 Acid Festival @ Tivoli, Utrecht - 15 mei

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports


Josh Wink redt de avond


Tijdens het Pinksterweekend stond het Utrechtse Tivoli twee dagen in het teken van Acid. Op zondag zagen we optredens van o.a. de Acid Junkies en Josh Wink voorbijkomen. Verder stuitten we op gele smilies, zonnebrillen en veel fluitjes.

Tekst en foto's: Remko


Dit was voor mij de eerste keer dat een clubavond geheel in het teken stond van acid. Een apart geluidje in de elektroniche muziek dat begin jaren negentig zeer populair was en vandaag de dag weer in populariteit toeneemt. De Roland TB-303 geeft in de meeste gevallen de basis voor dit geluid. Begin jaren negentig had je trouwens ook voor de eerste thuiscomputers een simpel acidprogrammaatje genaamd Rubberduck wat door vele zolderkamerproducers helemaal uitgemolken is.

Dj Placid , die deze avond opende, liet mij met mijn gedachten teruggaan naar mijn puberjaren. Wat een mooie acidgeluiden kwamen er toch uit de speakers. Deze dj bouwde zijn set met een fantastische platenkeuze en strakke mixtechnieken mooi op.




De Acid Junkies mochten het van dj Placid overnemen. Deze Tilburgse formatie weet wat acid is en heeft in haar lange cariere al vele zalen platgewalsd met energieke livesets. Vanavond maakten de heren een combinatie van 'platen mixen' en 'live spelen'. Toen ze aan hun optreden begonnen, bleek het geluid helaas nog niet helemaal in orde te zijn en werd er nog snel met snoeren heen en weer gerend. Helaas was dit ook een slecht begin van een dramatisch uur. Af en toe tenenkrommend en met plaatsvervangende schaamte werd de ene na de andere plaat er compleet naast, met compleet de verkeerde snelheid en op verkeerd geluidsniveau gemixt. Om deze mixfouten te compenseren werd regelmatig gebruikgemaakt van de techniek om de plaat er in een keer uit gooien. Zo stopt een plaat dus plotseling en is een ander nummer nog met een intro bezig. En zo ging het een uur lang door.






Josh Wink zal ook wel zijn bedenkingen hebben gehad bij het aanhoren van de Acid Junkies. Al ruim van tevoren liep hij door de zaal om de sfeer te proeven. Het publiek was in elk geval masaal op komen dagen, over de opkomst had hij in ieder geval weinig te klagen.

Toen de Amerikaan wilde beginnen, moest ook hij weer lang wachten totdat hij geluid had. Hij startte na vijf minuten stilte met een plaat waarvan je dacht dat hij op 45 toeren gedraaid moest worden, maar op 33 stond. We hoorden een diep acidgeluidje dat continu doorliep totdat het bijna irritant werd. Maar precies op dat moment kwam er een geluidje bij, later een hi-hatje erbij, enz. Na zo'n 10 minuten was de ruimte gevuld met zeer diepe en langzame basslijnen, diepe acidgeluiden, lachgeluiden en andere effecten, helemaal geweldig!

Het geluidssysteem droeg hier absoluut een steentje aan bij, want vooral over de helft van de zaal was het geluid haarzuiver. Met een opbouw van wel een half uur wist Wink de zaal in flink in beroering te krijgen. Een aantal fluitjes kwam te voorschijn en de organisatie deelde met smilies bedrukte maskertjes uit. Het feest zat er nu eindelijk goed in en Josh Wink ging van superdiep naar feestacid en liet alle acidvariaties voorbijkomen.


Maar voor mezelf was het na drie uur acidgeluiden wel genoeg geweest. Josh Wink was absoluut de held van de avond, vooral door de wijze waarop hij dit feest wist te redden. Wat er mis ging bij de Acid Junkies blijft een vraag. Misschien was dit voor het eerst dat ze de combinatie van live optreden en draaien wilden realiseren, en was er te weinig geoefend? Tevens hadden ze te maken met een slecht geluidsniveau op hun (oude) hun platen, dat zorgde voor een groot contrast met het goede geluid dat uit de laptop kwam. Onze tip: meer oefenen of snel stoppen.

Wil je zelf ook eens achter je computer flink met acidgeluiden experimenteren?? Ik heb een site gevonden om gratis dat oude programmaatje Rubberduck te downloaden. Simpele maar effectieve programmaatjes zijn o.a. te vinden op deze site!

Tivoli

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws