Motel Mozaique @ Nighttown - Rdam, 15 april

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Nighttown kan enorme drukte niet aan


In 2001, het jaar waarin Rotterdam culturele hoofdstad was van Europa, heeft het Rotterdamse uitgaansleven een flinke opleving gekregen. Denk aan nieuwe clubs als Off Corso en Calypso, maar denk ook aan het concept Motel Mozaique. Dit tweedaagse festival werd in 2001 voor de eerste maal georganiseerd en is sindsdien zo succesvol geweest, dat afgelopen vrijdag en zaterdag alweer de vijfde editie plaatsvond op 3 locaties: TENT (galerie aan de Witte de Withstraat), de Rotterdamse Schouwburg en Nighttown.

Tekst: Kirsten
Foto's: Bas


Voor degenen die nog nooit eerder van dit zogenaamde meerkunstenfestival hebben gehoord: Motel Mozaique is bands, kunstprojecten, slapen op vreemde locaties en dance! Love2party zou Love2party niet zijn als we niet voornamelijk in het laatste geinteresseerd zijn, dus kozen we voor de vrijdagavond in Nighttown waar LCD Soundsystem, 2Many dj's en Tiga geprogrammeerd waren.


Lang geleden dat Nighttown zo vol is, dat je over de hoofden kan lopen. Tijdens Motel Mozaique is dit het geval. Rond 11 uur staat er al een flinke rij voor de deur. Zelfs de brandweer rijdt langs om te kijken of de situatie nog wel veilig is. Eenmaal binnen begin je wel een beetje aan dat laatste te twijfelen, wanneer je nergens je jas kwijt kunt en je tot overmaat van ramp door een mensenmassa moet wringen om een goed plekje te vinden. De zaal daarna weer verlaten is niet aan te raden, omdat de kans groot is dat je meteen de toegang wordt ontzegd, net zolang tot er weer voldoende mensen naar buiten komen. Echt heel erg lang de tijd om je hieraan te ergeren heb je niet, aangezien het optreden van LCD Soundsystem op het punt staat te beginnen.


LCD Soundsystem wordt door de organisatoren van Motel Mozaique van tevoren aangeduid als 1 van de 'must-sees' van het festival en dit predikaat maakt de formatie meer dan waar. Met een swingend optreden en muziek die omschreven kan worden als dansbare punk, zorgen ze ervoor dat het dak van Nighttown er na korte tijd al volledig afgaat. Wanneer het optreden bijna ten einde is, laat frontman James Murphy duidelijk merken een hekel te hebben aan bands die net doen alsof het optreden voorbij is om vervolgens doodleuk nog drie keer een toegift te verzorgen. 'We gaan nu even weg, maar komen straks terug voor het laatste nummer. Dus dan weten jullie waar je aan toe bent', aldus James.


Het optreden van 2Many dj's tijdens Rock Werchter 2004 heeft het duo doen besluiten om nooit meer voor een grote mensenmassa op te treden. Iets wat voornamelijk begon als een grap - eclectisch draaien, liep behoorlijk uit de hand. Daarom zijn de broertjes Dewaele het afgelopen jaar dan ook voornamelijk bezig geweest met het promoten van hun andere project Soulwax, waarvan onlangs het sterke album 'Any Minute Now' verscheen.
Blijkbaar hebben de heren het plezier in het draaien weer terug gevonden, want hun set in Nighttown is weer ouderwets goed. Toegegeven, af en toe wordt er gemakkelijk gescoord met platen als 'The Dominator', 'French Kiss' en 'House Of Jealous Lovers', maar eclectisch draaien blijft een ijzersterk concept. 2Many dj's: door velen gekopieerd, maar nog steeds door niemand geevenaard!


Afsluiter van vanavond is de Canadees Tiga. Helaas moest hij in 2004, wegens ziekte van zijn moeder, op zowel Extrema Festival als Lowlands verstek laten gaan. Gelukkig geeft hij nu wel acte de presence. Inmiddels kan er in Nighttown weer een beetje adem worden gehaald, aangezien een aantal mensen huiswaarts is gekeerd. Tiga verzorgt een waardig einde van de eerste avond Motel Mozaique met de funky electro- en technoplaten. En stiekem beleven wij een hoogtepuntje wanneer hij een plaatje draait van Anthony Rother.


De vijfde editie van Motel Mozaique is, alleen al afgaand op de vrijdagavond in Nighttown, wederom zeer succesvol. Muzikaal was het in de grote zaal zeer zeker in orde en de sfeer was, ondanks de enorme drukte, opperbest. Jammer alleen van de overstroomde wc's en de overvolle garderobe. Motel Mozaique volgend jaar wellicht zonder Nighttown?

Motel Mozaique

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws