Nu Heroes Festival @ Tivoli De Helling, 8 april

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Publiek houdt het snel voor gezien


Het jaarlijks terugkerende Nu Heroes Festival is een kleinschalig, driedaags evenement voor diegenen die geinteresseerd zijn in de wat moeilijkere substromingen uit de elektronische muziek. Het Utrechtse poppodium leent zich daar uitstekend voor, gezien het feit dat deze tegenwoordig uit twee locaties bestaat. Wij kozen voor de vrijdagavond in Tivoli De Helling en daarmee voor oude bekende Anthony Rother, Headmen en de Japans/Duitse driekoppige band Pitchtuner.

Tekst & foto's: Kirsten


Aangezien de deuren vanavond al om 21:30 uur worden geopend en de avond niet, zoals gewoonlijk, wordt begonnen met een zogenaamde opwarm-dj, moeten wij de dj-set en het live-optreden van Canadees Mocky helaas missen. Dj Nuno dos Santos heeft vanavond de eer om twee keer te draaien en wel na bovengenoemde en het optreden van Anthony Rother. Beide keren brengt hij een zeer aangename set ten gehore met minimale techno, electro, hier en daar wat acid, oude bekenden en wat hits van dit moment.



Dat electro nog lang niet dood is, wordt maar weer eens bewezen door de live-set van Anthony Rother. Deze Duitser gelooft heilig in de ouderwetse aanpak, want in plaats van een laptop heeft hij zoals gewoonlijk een aanzienlijke hoeveelheid apparatuur bij zich. Eerlijk is eerlijk, live-sets zijn over het algemeen visueel totaal niet aantrekkelijk, maar Anthony doet met al zijn apparatuur, zijn enthousiaste houding en niet te vergeten zijn megafoon erg zijn best om er iets moois van te maken. En in dat laatste slaagt hij, want zodra hij aan zijn set begint (met het van zijn album Popkiller afkomstige 'Father'), stromen een groot aantal zeer enthousiaste fans naar voren om maar vooral niets te hoeven missen. Ruim drie kwartier worden we getrakteerd op de inmiddels zeer herkenbare en overduidelijk door Kraftwerk beinvloede sound van Anthony Rother.



Pas rond een uur of half 3 is het tijd voor het optreden van de Japans/Duitse band Pitchtuner. Een zanger annex gitarist, zangeres annex basgitarist en een drummer vormen het wat apart aandoende trio. De bandjes die de cross-over tussen dance en pop/rock proberen te maken zijn tegenwoordig niet meer op 1 hand te tellen. Helaas slagen er maar weinig in origineel uit de hoek te komen. Pitchtuner is een uitzondering daarop. Alleen mag de veel te schreeuwerige zang (tot overmaat van ramp ook nog in het Japans!) voortaan achterwege gelaten worden. Aan het einde van het optreden is de zaal nog maar half gevuld. Laten we het er maar op houden dat het voor velen een vroegertje was vanavond. En wanneer Headman achter de draaitafels plaatsneemt, houden we het toch maar voor gezien. De Helling is een mooie locatie, bijzonder geschikt voor de wat kleinere feesten en optredens, maar wanneer de zaal nog maar half gevuld is, doet het geheel wel wat ongezellig aan.



Een blik werpend op het programma van de komende maanden in Tivoli doet het hart van menig danceliefhebber sneller kloppen. Wat de laatste tijd maar niet wil lukken in Rotterdam (intieme feesten met onalledaagse, muzikaal verantwoorde line-ups), is voor Utrecht blijkbaar een koud kunstje.

Tivoli

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws