Awakenings @ Westergasfabriek - Adam, zat 19 feb

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Loodzware techno komt prima tot zijn recht in opgeknapte Westergasfabriek


Na een geslaagde heropening op vrijdag, was de zaterdag een avond waar vooral de liefhebbers van stevigere techno goed aan hun trekken konden komen. Dag twee van het Awakeningsweekend was er een om niet snel te vergeten.

Tekst: Ian
Foto's: FlexyFrank


De entree verloopt vlekkeloos, binnen 10 minuten zijn de jassen opgeborgen en wordt vol verwachting de 'ronde ton' betreden. Het is een ruimte waarin velen voor het eerst in aanraking kwamen met techno, een locatie waar de Europese variant groot werd en de basis werd gelegd voor een feest dat jaarlijks 50.000 bezoekers trekt.




De eerste indruk is overweldigend! Kosten nog moeite zijn gespaard om een spektakel neer te zetten. Een overvloed aan ronddraaiende lichtjes, gekleurde lampen, lasers en andere visuals strelen het oog. Het geluid, tijdens de NDSM edities een zorgenkindje, is nu vol en krachtig. Een rustgevende chillout en een tribune met indrukwekkend uitzicht maken het plaatje compleet.




We beginnen met Steve Bug. De labeleigenaar van Pokerflat en meester van het minimale funky geluid, lijkt zoekende te zijn. Niet iedere bezoeker weet zijn draai te vinden en Bug reageert daarop door wat stevigere platen te draaien. Even later gaat hij toch weer verder met waar hij echt goed in is: 'less is more'. Minimalistische klanken zweven door de Gashouder. Platen als Guido Schneider's 'Re-Moved' en Bug's eigen 'Lover Boy' kenmerken zijn set. Een oorstrelend begin van deze avond.




De Amsterdammer Bart Skils neemt op prime time over en laat het juiste geluid op het juiste moment horen. De Westergas begint te ademen, te grommen. Met abstracte, industriele techno houdt de Amsterdamse dj/producer en organisator de menigte in zijn greep. Een donkere en duistere sfeer maakt zijn intrede in de Gas. Geduldig werkt Skils naar enkele climaxen toe, die - bijgestaan door vlammenwerpers, lasers en vuurwerk - de zaal in vuur en vlam zetten. Een gevoel van eenheid heerst op de dansvloer. Dit is het Awakenings-gevoel!




Met een indrukwekkende, lange intro begint Speedy J aan zijn zware en diepe live set. Niet veel later betreedt ook studiopartner Chris Liebing het podium. Speedy J heeft er nog lang geen genoeg van en zodoende gaan de heren back2back verder. Het duo schroeft het tempo verder op en gaat passievol te werk. Liebing laat een eigen remix horen van de klassieker 'Innercity - Good Life', en terwijl Speedy J zorgvuldig naar een hoogtepunt toewerkt, klimt Liebing bovenop de DJ-booth. Een hamerbeweging richting Speed J's hoofd doet de bass genadeloos terugkeren. Deze explosie van geluid laat alles en iedereen schudden. Het is zo erg dat stukjes roest als sneeuwvlokken naar beneden vallen. Dit is Awakenings zoals het bedoeld is!
Aan Chris Hope de taak om het weekend knallend af te sluiten. Dat lukt, de lijn die Chris Liebing uit heeft gezet, wordt voortgezet tot in de vroege ochtenduren.




Het afgelopen weekend is de Amsterdamse technotempel uit zijn graf herrezen. De Nederlandse technoliefhebbers kunnen er weer een paar jaar tegenaan. Het komende lustrum mag Monumental gebruikmaken van deze locatie. Awakenings, welkom thuis!

Love2Party-verslag vrijdag
Awakenings

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws