Pure Detroit @ Paard van Troje - Den Haag, 25 sept

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Pure Brikha



Afgelopen zaterdag vond in Den Haag de tweede editie van de cultuurnacht plaats. In het centrum van de stad waren tussen acht en twee verschillende instellingen open voor allerlei culturele activiteiten. Na afloop vond er in het Paard van Troje een speciaal feest plaats met louter Detroit-techno op het programma.

Tekst: Iddo
Foto's: Kirsten


Ondanks het druilerige weer had de Haagse cultuurnacht over bezoekersaantallen niet te klagen. In een tijdsbestek van zes uur trokken duizenden mensen door de stad om kennis te maken met beeldende kunst, theater, muziek, stand-up comedy en nog veel meer. Voor de cultuurjunks die na een avond rondslenteren nog genoeg pit over hadden, was er in het Paard van Troje een bijzondere party georganiseerd.




Alhoewel de cultuurnacht op heel veel belangstelling kon rekenen, was daar op het eindfeest weinig van te merken. Het was bij lange na niet uitverkocht en dat had waarschijnlijk te maken met het specialistische programma waar weinig mensen wat mee konden. Maar door de balkons gesloten te houden bleef de dansvloer gevuld met liefhebbers die er toch een gezellig feest van maakten. De aankleding in deze ruimte was bovendien erg fraai.




Om klokslag twaalf uur begon Aril Brikha met zijn live-act. Alhoewel de Iranees in Zweden woonachtig is, weet hij als geen ander op sublieme wijze het Detroit-geluid ten gehore te brengen. Zijn warme, diepe, ontroerende en meeslepende klanken vielen bij het aanwezige publiek behoorlijk in de smaak. Brikha bracht de mensen in een mum van tijd onder hypnose en liet ze een uur later ontwaken na een pure trip. Via releases op Transmat maakte hij furore en zoals hij zaterdag bezig was valt te concluderen dat we in de nabije toekomst van dit 25-jarige talent nog veel mogen verwachten.




Zijn opvolger The Suburban Knight was muzikaal van een hele andere orde. De uit Detroit afkomstige dj is bij een groot publiek ook bekend als James Pennington en van releases op Underground Resistance. Zijn set van zaterdag herbergde een aantal mooie platen waaronder enkele onvervalste klassiekers. Ze hadden veelal een rauw electro randje wat de set niet volledig Detroit maakte, maar wel een genot was om naar te luisteren. Voor de subtielere tonen was er een tweede zaal waar BMG Of Ectomorph, Sharif Zawideh en Scott Zacharias voor de muziek zorgden. In eerste instantie draaiden de heren uit Detroit voor slechts een enkeling, maar halverwege de nacht hadden bezoekers de zaal toch nog gevonden.


Maar de meeste mensen bleven liever hangen in de grote zaal waar Photonic voor de visuals zorgde en Juan Atkins de muziek voor zijn rekening nam. Atkins tref je zelden in Nederland en er was dan ook een grote groep mensen speciaal voor deze technolegende naar Den Haag gekomen. In het mixen is de Amerikaan geen held, dat moet worden gezegd. Het kon de pret van de bezoekers echter niet drukken. Zijn gevarieerde set, van house en disco tot bikkelharde Detroit techno, werd enthousiast door het publiek opgepikt. Een heftig einde van een fraaie avond vol cultuur en muziek.

Cultuurnacht

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws