Mysteryland @ Floriade - Haarlemmermeer, 21 aug

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Mysteryland: meer dan een muziek-event alleen


Mysteryland lijkt definitief een vaste plek te hebben gevonden. Na jaren van verschillende locaties gebruikt te hebben gemaakt, blijkt het oudste dance festival van Nederland zich helemaal thuis te voelen op de Floriade in de Haarlemmermeer. Voor de tweede keer streek het 'Kingdom of the weird party animals' hier neer. En met succes!

Tekst en foto's: Frank


Rond half een wordt de entree bij Vijfhuizen gepasseerd. Hier ontvangen de bezoekers een gratis timetable en een (enigszins onoverzichtelijke) plattegrond, prachtig ontworpen door Dadara. Velen staan op dit moment nog in de file, of in een van de lange rijen bij de ingangen. Na dagen van regenbuien, zijn sommige delen van het terrein wat modderig geworden. Er is dan ook kwistig met houtsnippers gestrooid. In de Rauw locatie, nabij de ingang begint Sandrien net aan haar set, terwijl het geluid nog even goed wordt afgesteld. Ernaast staat de Beatclub loods, waar met stellages en stroboscopen het oude warehouse-gevoel naar boven komt.






Terwijl bij de 'dokterspost' binnenkomende partygangers door mental coaches gecheckt worden op hun feeststemming, staat Frank Lorber een zeer funky set te draaien in de Cocoon tent. Onder de DJ booth is een poort gebouwd, zodat de vele voorbijganger aan meerdere kanten de tent in en uit kunnen. Opgebouwd uit felle lampen zijn de letters C-O-C-O-O-N te zien achter de DJ. Lorber blijkt langer door te draaien dan op de timetable staat aangegeven. Dit komt omdat Anthony Rother om onduidelijke redenen later op de dag niet kan komen opdagen.




Boven op Big Spotters Hill heeft Ex Pornstar zich gevestigd. Hier kan na betaling van 1 euro, gekeken worden naar sexy danseressen en andere opwindende acts. Er kan zelfs onder leiding van TV dominee Robbie Muntz 'getrouwd' worden in een heuse Las Vegas wedding chapel. Vanaf de heuvel is het hele terrein - in tweeen gedeeld door een snelweg - goed te overzien. Hier kan ook weer gebungy jumped worden. De Q-Dance stage is dit jaar wat minder imponerend van opzet, alhoewel de locatie onderaan de berg schitterend is.






Na de snelweg overgestoken te hebben belanden we in het sprookjesbos. Hier wonen de kabouters, die heftig protesteren tegen de jaarlijkse 'indringers'. Ook is hier het Love Motel te vinden, waar net getrouwde koppeltjes zich 20 minuten kunnen terugtrekken van het feestgedruis. Verder zijn er paaldans workshops, het Cooldown Cafe, waarzeggers, acts, drumbands, een openlucht bioscoop en kan er gespeeld worden in de Nintendo game tent. De 4N urban tent, All is One, Subliminal en de ID&T Live Stage zijn hier ook allemaal te vinden.




Even verderop draait Dr. Kucho in de RUSH tent een zeer opzwepende set. Het is stampvol, en de sfeer zit er al goed in. Dat de populairste clubavond van Nederland in een relatief korte tijd een zeer trouwe achterban heeft opgebouwd, is goed te merken. Na Kucho's platen houdt publiekslieveling Roog de zaal volledig in zijn greep. Benny Benassi weet tegelijkertijd bij Subliminal de tent op z'n kop te zetten met Dave Armstrong's 'Make You Move' en een remix van zijn hit 'Satisfaction'.






Hed Kandi's main man Mike van Loon krijgt in het Haarlemmermeer Paviljoen ook iedereen goed mee. Vanaf deze schitterende locatie, waarvan alleen het buiten gedeelte geopend is, is het mainstage goed te zien. Hier vlakbij is de Artquake stage te vinden, waar Spliph en Amir Charles hun drums & breaks draaien voor enkele modderworstelende partygangers. Later op de avond geeft Adam Freeland hier een zeer gevarieerde en enerverende set weg. In de naastgelegen minibar zijn de dwergen de baas. Hier maakt singing MC Johnny Kelvin er een klein feestje van.






Om 16.00 begint aan de andere kant van het terrein Sven Vath aan zijn set. De Cocoon tent is afgeladen, en der Meister weet het zeer enthousiaste publiek goed te bespelen. Alter Ego's welbekende hit 'Rocker' komt ook nog langs, naast veel onbekend eigen werk en andere typische Vath/Cocoon platen. Als de bezoekers moe zijn van het dansen, kan er onder het genot van een glaasje Bloomingdale rose bijgekomen worden op een zitzak bij het aangrenzende strand. Of je gaat via de kabelbaan een Greyman van Dadara beschilderen bij de wat modderige Ola Summer Dance.




Erick Morillo, die om 19.00 zou beginnen samen met de drummende Tommy Lee, is helaas wat laat. Pas om 20.00 uur begint hij aan zijn set, tegelijkertijd met Tiesto op Mainstage. Het bekendste Nederlandse exportproduct van de dance wordt met een helikopter gedropt op een rubberboot, en zo naar de achterkant van de stage gevaren. Het is dringen geblazen, veel mensen lijken speciaal voor deze man naar Mysteryland te zijn gekomen. Met euforische platen als 'Just Be' - afkomstig van zijn laatste album - en 'Adagio For Strings' (William Orbit, maar dan in de Tiesto-remix), weet hij de menigte naar zijn hand te zetten. Even verderop krijgt Tom de Neef iedereen gek in het Hed Kandi paviljoen met typische festival platen als 'Call On Me' van DJ Falcon & Thomas Bangalter. Miss Bunty staat hem spontaan ter zijde, en samen maken ze er een feestje van.




Als afsluiter staat Marco V. op de Mainstage. Deze populaire Brabander weet de laatste energie uit het publiek te persen. Vooral zijn eigen versie van 'Bang Bang' (van de Kill Bill soundtrack) slaat erg goed aan. Samen met de spectaculaire visuals van Vision Impossible, het imposante vuurwerk en de vuurspuwmachines vormt dit alles een fantastisch slot van dit festival.




Geconcludeerd kan worden dat Mysteryland 2004, ondanks de modder, wachtrijen en files, zeer geslaagd was. Het terrein is erg groot en soms wat onoverzichtelijk, maar dat heeft juist zijn charme. Vele aparte hoekjes en paadjes leiden je telkens naar een andere spontane act of onaangekondigde stage. Deze vele verrassingen hebben geleid tot een fantastische festivaldag!




Love2Party facts:
Opvallend: De perfecte locatie, interessante line-up, vele activiteiten en goede sfeer
Hoogtepunt: Teveel muzikale hoogtepunten om er 1 te kiezen
Dieptepunt: De lange rijen bij de entree en parkeerplaatsen
Toiletten: Stromend water op de vele gratis wc's. Ideaal dus!
Bar: Genoeg bars en vele soorten eetgelegenheden (goed betaalbaar), vriendelijk personeel
Drank/eetvoorziening: Flesjes Spa inclusief dop, vele mobiele verkopers met chips, Bacardi, bier en sigaretten. Van pannenkoeken, broodjes gezond en patat tot en met Surinaams en Mexicaans, alles was er te krijgen
Decors/entertainment: Heel veel acts en entertainment, mooi aangeklede stages
Eindoordeel: 8,5

Mysteryland

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws