Dance Valley @ Spaarnwoude, 7 aug

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Jullie Nederlanders zijn verwend met zoveel grote festivals


De tiende editie van Dance Valley is vlekkeloos verlopen. Op een vechtpartijtje na bij de HQ-stage, waren er geen smetjes te bespeuren tijdens het 'moederfestival van de dance.' De organisatie was er op gebrand om aan te tonen dat het belachelijk is dat het Dance Valley geen meerdaags festival is. Love2Party bevond zich dit keer niet alleen tussen de 50.000 dansende mensen, maar vooral backstage om de meningen te peilen van een aantal artiesten. "Als je nog nooit in aanraking bent gekomen met elektronische muziek, weet je na een dagje Dance Valley al een hoop."

Tekst: Marcel
Foto's: Cassim



Lachende gezichten, zwetende lichamen en goede dansmuziek. De drie-eenheid van Dance Valley. Liefde en respect ook, als het aan de Rotterdamse live-performer Jeroen Verheij ligt. Hij vraagt zijn vriendin Monika, voorafgaande aan zijn optreden op de mainstage, ten huwelijk. Datzelfde hoofdpodium is ook het toneel van een legendarisch back2back-optreden van John Digweed en Sasha. Dj's die hun klassiekers kennen en het tijdloze 'Papua New Guinea' van Future Sound of London draaien. Kippenvel! Een plaat die in zijn eentje tien jaar dance vertegenwoordigt en perfect past tijdens dit festival.




Wie naar tijdloze platen wil luisteren, kan ook terecht in de Decade of Dance-tent. Daar trakteren 100% Isis, Per en Quazar het publiek op fijne momenten uit de dance-geschiedenis. Even verderop, in het Yoshitoshi-onderkomen van Deep Dish, horen we de Ibiza-knaller van 2004 voorbijkomen: 'Flashdance'. Befaamd vanwege zijn oceaandiepe beats, schurende gitaren en sexy vocalen. De makers: Sharam & Dubfire - beter bekend als Deep Dish, staan achter de draaitafels en geven het publiek wat het hebben wilt: een stevige portie good quality house music.


Goede muziek, nogmaals, op Dance Valley is het er in elke vorm. Niet alleen de 'volwassen' muziekstijlen als electro, breakbeats, house en techno, maar ook de wat toegankelijkere trance, hardhouse en eurogrooves. "Muzikaal het breedste festival", vindt Benny Rodrigues dan ook. En daar komt een goede organisatie bij kijken. De aansluitende liggingen van de tenten, de artiestenindeling en de wijze waarop 50.000 mensen van en naar het festivalterrein worden begeleid. Niets wordt vandaag aan het toeval overgelaten. "Organisatorisch het beste festival ter wereld", denkt Sneak. Samen met onder andere Todd Terry, Futureshock en Kevin Saunderson 'speelt' hij de Loveland-tent plat. Een podium waar het midden wordt gekozen tussen uplifting house en funky techno.


Stevige techno horen we in de techhouse- en techno-tent. Opvallend goed bezig zijn de mixtovenaars Adam Beyer (hard en meedogenloos, maar altijd funky) en Technasia (vette dj-skills!). We hebben helaas niet naar iedereen kunnen luisteren, daarvoor treden er teveel dj's op. Het is bijna wreed om de bezoeker te moeten laten kiezen tussen Kevin Saunderson en Deep Dish (vrijwel op hetzelfde tijdstip geprogrammeerd). Dat is toch wel het nadeel van een megafestival als dit. Maar als dat het enige nadeel is van Dance Valley, is de schade beperkt.




Een verzameling reacties uit het dj-kamp

Naam: Carlos Sosa alias dj Sneak
Woonplaats: Onlangs verhuisd van Chicago naar Toronto.
Leeftijd: 33.
Hoeveelste keer op Dance Valley? Vijfde keer.
Beschrijf Dance Valley in 3 woorden: Big, Bigger, Biggest. (Like me :-)
Mooiste herinnering aan Dance Valley? Vorig jaar draaide ik in de Bacardi Stage een latin set. Daar liggen toch wel mijn roots.
En verder...: Ik ken organisatorisch gezien geen beter festival dan Dance Valley. Maar ze moeten wel een keer beseffen dat ik een internationaal gezien bij de beste 10 dj's hoor. Dat moet toch eens resulteren in een plek op de mainstage?
Bezigheden: Mijn nieuwe studioalbum Housekeeping ligt vanaf september in de winkel. Overigen ook verkrijgbaar via Sneakbeats


Naam: Monika Kruse
Woonplaats: Berlijn.
Leeftijd: 33.
Hoeveelste keer op Dance Valley? Tweede keer.
Beschrijf Dance Valley in 3 woorden: Zeer volwassen dance-event.
Mooiste herinnering aan Dance Valley? Komt nog.
En verder...: Jullie Nederlanders zijn verwend met zoveel grote festivals. Elk weekend vindt er wel eentje plaats. In Duitsland moeten we het per zomer doen met 1 of 2 soortgelijke evenementen.
Bezigheden: Het runnen van mijn twee labels: Terminal en Electric Avenue Recordings. Ik sluit de zomer af met een optreden in Space, Ibiza, samen met Carl Cox. Voor mij een enorme eer om met de godfather of techno te mogen draaien.




Naam: Kevin Saunderson.
Woonplaats: Detroit.
Leeftijd: 39.
Hoeveelste keer op Dance Valley? Vierde keer.
Beschrijf Dance Valley in 3 woorden: Feesten 'inde' vallei.
Mooiste herinnering aan Dance Valley? Vorig jaar toen ik met Carl Cox & friends op de technostage stond. Ik draaide tussen Derrick May en Carl Cox, dus moest ik behoorlijk aan de bak.
En verder...: Holland loves me, and I love Holland! In Amerika zal dance en de feesten nooit zo grootschalig worden opgezet als in Europa.
Bezigheden: De productie van een nieuw Innercity-album en draaien tijdens Love2Party Sessions, vrijdag in Nighttown natuurlijk!


Naam: Charles Siegling (Technasia)
Woonplaats: Parijs
Leeftijd: 30.
Hoeveelste keer op Dance Valley? Eerste keer.
Beschrijf Dance Valley in 3 woorden: Huge, huge, huge!
Mooiste herinnering aan Dance Valley? Volgend jaar als ik op het hoofdpodium sta.
En verder...: Met name in het oosten van Frankrijk is Dance Valley zeer populair. Er zijn vandaag dan ook best wel wat Franse bekenden van mij naar Nederland gekomen. Zij moeten het met festivals als Nature One (Duitsland), Street Parade (Zurisch) en Dance Valley doen, omdat er in Frankrijk simpelweg geen dance-festivals worden georganiseerd.
Bezigheden: Een nieuw Technasia-album verschijnt in het voorjaar van 2005.


Naam: Benny Rodrigues.
Woonplaats: Rotterdam.
Leeftijd: 21.
Hoeveelste keer op Dance Valley? Vijfde keer.
Beschrijf Dance Valley in 3 woorden: Ik maak er een zin van: Dance Valley vertegenwoordigt alles wat dance in Nederland en het buitenland te bieden heeft.
Mooiste herinnering aan Dance Valley? Twee jaar geleden hoefde ik niet te draaien. Ik stond ook niet op de gastenlijst. Toen heb ik me met twee vrienden naar binnen geluld en me heel de dag als artiest gedragen. Een grappige ervaring.
En verder...: Het moederfestival van de dance. Als je nog nooit in aanraking bent gekomen met elektronische muziek, weet je na een dagje Dance Valley al een hoop.
Bezigheden: Een weekje vakantie vieren op Ibiza met mijn vriendin en een paar vrienden.


Naam: Behrouz
Woonplaats: San Fransisco
Leeftijd: 29. (zegt 'ie)
Hoeveelste keer op Dance Valley? Tweede keer.
Beschrijf Dance Valley in 3 woorden: Very, very amazing!
Mooiste herinnering aan Dance Valley? Komt nog.
En verder...: Organisatorisch zit dit festival heel goed in elkaar. Het heeft dan ook een goede naam, ook buiten de Nederlandse grenzen. Zelfs aan de Amerikaanse westkust wordt over Dance Valley gesproken.
Bezigheden: Mijn tweede Yoshitoshi mix-cd ligt na de zomer in de winkel.




Naam: Nick K.
Woonplaats: Rotterdam.
Leeftijd: 28.
Hoeveelste keer op Dance Valley? Tweede keer.
Beschrijf Dance Valley in 3 woorden: Sexy, hot, loud.
Mooiste herinnering aan Dance Valley? Mijn optreden op de mainstage vorig jaar, samen met Matthew Dekay. Het was mijn eerste Dance Valley, dat maakte het extra speciaal.
Bezigheden: Volgend jaar verschijnt een Lowriders-album. Een dubbel-cd, gemixt door Matthew en mijzelf.


Naam: Harry Lemon, voorheen bekend als Lemon8.
Woonplaats: Rotterdam.
Leeftijd: 37.
Hoeveelste keer op Dance Valley? Ik ben vandaag hartstikke ontmaagd!
Beschrijf Dance Valley in 3 woorden: Heel erg druk.
Mooiste herinnering aan Dance Valley? Vandaag dus.
Bezigheden: Remixen en eigen tracks maken op mijn Bandung-label en weer een aantal nieuwe columns schrijven voor Love2Party.


Dance Valley

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws