Supernatural Festival @ Vleuterweide, Utrecht - 31 juli

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Supernatural: muziekfestival vol plezier


Afgelopen zaterdag werd op de Vleuterweide, een groen stukje land aan de rand van Utrecht het allereerste Supernatural Funky Musique Festival gehouden. Het enthousiasme maar ook de spanningen bij de organisatoren waren groot. Een dergelijk festival was nog door niemand gedaan in Nederland. Zou het gaan lukken? De zenuwen bleken achteraf onnodig, de hoge verwachtingen werden op deze zomerse dag zelfs overtroffen!

Tekst & foto's: FF Erik



Supernatural is bekend van haar feestjes overal in Nederland maar voornamelijk van die in haar thuisstad Utrecht. De mensen erachter voelen zich eerder een 'vriendenclub met dezelfde levensvisie en interesse in muziek', dan een partyorganisatie. En dat was in alles te merken. Het bracht een line-up om van te watertanden... althans voor de liefhebbers van Funk, Broken Beat, Latin Grooves, Jazzfunk, Breakbeats, Fusion enzovoorts. Wie van het 1,2,3,4 electronische stampwerk houdt kon deze zaterdag beter gebruiken om de auto te wassen, gezellig de weekend-boodschappen te doen of soep te gaan eten bij zijn schoonmoeder ofzo.


Leroy

Enkele muzikale impressies:
'Rijzende ster' Leroy draaide tweeenhalf uur op het Jazz It Up podium. Versterkt met een gitarist en toetsenist. Op dit festival moet deze Utrechtenaar zich als een vis in het water hebben gevoeld. De 'crowd' danste de grassprieten in ieder geval plat bij zijn aanstekelijke performance.


Zero db

dj Tommy

Future World Funk

Masters of groove

Masters of groove

Een van de vele hoogtepunten was het optreden van Masters of Groove. Een trio dat rond de 250 jaar oud is, de leeftijden bij elkaar opgeteld weliswaar. Drummer Bernard Purdie heeft met bijna alle Groten der Funk gespeeld. O.a. met James Brown, Aretha Franklin, Miles Davis, Isaac Hayes, Quincy Jones. Het publiek brak bij deze very oldskool Funky Grandpa's de tent af.



dj Maestro

Funky Finch

Verder hoorde ik dj Tommy, samen met een mc die, heel grappig, helemaal aan het einde van het festival buiten de poort, in het donker met z'n bandje zat te spelen om de vertrekkende mensen muzikaal uitgeleide te doen. Eigenlijk is het allemaal teveel om op te noemen. Het optreden op de Main stage van Noha was bijvoorbeeld heel mooi, Combo Moderna uit Tilburg of dj Suv die met succes keiharde drum & bass draaide. Een opmerkelijk figuur is Keb Darge, beroemd vanwege zijn Rare Grooves. Hij draait singletjes en praat tussen de platen door, zonder hinderlijk te zijn. Geliefd bij kenners en bij het grote publiek. Dj Madskillz heb ik gemist, maar daar schijnen vooral de dames helemaal los gegaan te zijn. Helaas, ik was er niet bij. Maar zo gaat dat vaker op festivals. Je hoort altijd van anderen dat juist daar waar jij niet was, het zo goed is geweest. Ach, het was eigenlijk steeds op alle vier de podia genieten. Als afsluiter stonden de oprichters van Supernatural op het hoofdpodium. De tevreden lachende Svendex en Brownie. Mooi om te zien, Supernatural is min of meer hun kindje. Redenen genoeg om er trots op te zijn.

Breezer Babes


hoe staat deze?

Funky ping pong

Wat was er nog meer? Cocktailbars, springkussens, o.a Italiaans eten van Tutti a tavola en aziatische gerechten van Het Licht. Je kon levende beelden e-mailen met hulp van twee verleidelijke Breezer Babes, nog bedankt voor de uitleg meiden. Bij het Main stage was het MTV summercamp, een blokhutten chill-pleintje. Je kon Funky ping pongen of Funky sjoelen. Er stonden over het hele terrein diverse zitjes, ligbanken, kussens, zitzakken en andere relaxmeubelen. Een overdekte chill-out (schaduw) waar Yoga-les gegeven werd en een grote verzameling kraampjes met nieuwe en tweedehands kleding, muziek en sieraden.


Yoga-les

Chezz en Deep Diggin



Keb Darge

Genoeg te doen om je 11 uur (van 12:00 tot 23:00 u.) te kunnen amuseren. Hoewel de meesten zich perfect vermaakten door in het zonnetje te zitten, liggen en te genieten van de muziek en de mensen om hen heen. Waar kwamen al deze prettige mensen vandaan? Door een Utrechtse horecakenner(v) werd ingeschat dat 1 derde deel van de bezoekers uit de buurt kwam. Toch anders dat Utrecht. Sowieso waren er veel leuke mensen, ook uit de rest van het land. Ik liet me informeren over het lokale uitgaansaanbod door Mire(25) en haar vriendinnen. Deze groep charmante (ex)studentes had het perfect naar hun zin hier.




interview MTV

Het frisse publiek was, de muziek even buiten beschouwing gelaten, wel de grootste verademing in de overdaad aan alle vercommercialiseerde megafestivals en beach-events. Of zou dit door de stijlen komen? Door dit type festival schift je de geschiften al een beetje van de rest. De zielvolle muziek is niet dood. Hij leeft! En je kan anno 2004 nog steeds een zeer relaxte dag beleven met 4000 man/vrouw.


spontane breakdance

N.O.H.A.



Aardvarck (links)

balletje hooghouden

De toiletten
Op alle festivals is dit vaak een riekende smet op de feestvreugde. Dit keer niet. Voor slechts 2, later zelfs maar voor 1 euro kreeg je van twee lieve meisjes een stempel (vlinder of tulp) waarmee je de hele dag onbeperkt, gemengd naar de toiletten kon gaan. Ook waren er mobiele wasbakken en twee stylisten die je hielpen om er weer op en top uit te zien d.m.v. gratis hairgum, gel, deo, mascara, lipstick enz. Zo'n klamme dag in de buitenlucht en in dampende tenten vergt veel van je frisheid en dan is even 'toilet maken' geen overbodige luxe.


Seiji (Bugz in the attic)

interview Radio Rijnmond


baas

baas boven baas


Is er dan geen enkele wanklank? Nou, dat zou te mooi om waar te wezen zijn. Algehele klacht die te horen was waren de exorbitante prijzen voor drank en eten. De alleen op deze dag te gebruiken bonnen van 1 euro gingen per setje van tien. Wanneer een feest van twaalf tot bijna middernacht duurt dan krijgen de mensen honger en dorst. Het vrij trage maar wel vriendelijke personeel verkocht zonder blikken of blozen een flesje bier voor 3 en een flesje water voor 4 bonnen. Zonder het dopje mee te geven. De smoes was dat je er anders mee zou gaan gooien. Naar wie dan? Net zoals in westerns? Don't shoot the pianoplayer. En een kartonnen doosje met magnetronhete bamiprut waar je een dikke tong van krijgt voor 8(!) bonnen is toch gewoon diefstal.



Ondanks deze financiele domper, veroorzaakt door de horecamaffia en waar de organisatie misschien weinig invloed op heeft, was het een perfecte dag. Voorlopig hoogtepunt van zomer 2004! Ik heb lang niet zoveel blije gezichten, spontane gesprekjes, sjans en dansjes bij elkaar gezien. Het zal lastig worden om deze eerste editie te overtreffen. Maar ik denk dat Supernatural na zo'n geslaagd muziekfestival staat te popelen om naast de dingen die ze al doet, meer moois te organiseren. Zolang ze het maar vanuit hun hart blijven doen. Maar aan de intenties van deze jongens zal het niet liggen. Supernatural blijft super natuurlijk!


LINKS
Supernatural
Extrema
Supernatural Funky Musique Festival

Er zijn bij dit festival nog meer foto's gemaakt. Ze konden helaas niet allemaal geplaatst worden. Voor vragen hierover stuur FF Erik een mailtje

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws