Kenny Carpenter @ Supperclub - Adam, 19 mei

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

"It's not the size of the ship, it's the motion of the ocean"


Kan een dj met een leesbril de zaal rocken? Kenny Carpenter deed het, woensdag 19 mei in de rode zaal van de Supperclub in Amsterdam. Bij het zoeken naar elke nieuwe soul classic moest de oude meester even de bril opzetten. Dan tuurde hij naar de letters op de plaat, zocht met zaklamp in de mond de juiste track, en lijmde de nummers feilloos aan elkaar. Onmiddellijk lagen de hulpmiddellen dan weer veilig naast hem om breed grijzend mee te kunnen dansen met het enthousiaste publiek.

Tekst Liedewij Loorbach

In de jaren '70 kwam Kenny Carpenter als lichttechnicus terecht in de muziekwereld. Tijdens zijn werk in clubs hoorde hij de dj's draaien en dacht "dat kan ik ook". Zijn grote doorbraak kwam begin jaren tachtig toen hij resident dj werd in Club 54, de beroemde club voor de rich and famous. De dj op leeftijd verzuchtte vorig jaar nog tegen de BBC dat het nooit meer zo mooi zal worden als toen. "I like music, melody, a great song and there's so little of that around right now". Maar waarom nieuwe platen draaien waar je niet veel aanvindt, als het oude nog voldoet?

De bril en de lamp waren de enige aanwijzingen dat er een oude held achter de decks stond. De man, die toch al tegen de vijftig moet zijn, draaide met het enthousiasme van een jonge twintiger.
Met een classic soulset deed Kenny Carpenter oude tijden herleven, en bewees hij dat de klassiekers van toen nog verre van dood zijn. De bomvolle zaal leefde verder en verder op bij het horen van elke nieuwe oldie, in no-time ging het publiek mee op de golven van de oude meester en gaf het zich gewonnen voor dit feest van herkenning.

Twee maanden geleden vulde Kenny Carpenter nog Hotel Arena in Amsterdam, waar zeker tien keer zoveel bezoekers in kunnen als in het rode zaaltje van de Supperclub. Het deert de dj niet om voor een klein publiek te draaien. "It's not the size of the shit, it's the motion of the ocean," zei hij voor hij aan zijn set begon. Bovendien had hij de programmeur van de Supperclub bij zijn vorige bezoek aan Amsterdam beloofd ook hier te komen draaien. Nu hij hier toch een paar dagen op vakantie is, lost hij die belofte graag in.

Vanaf een uur of drie wordt de zaal leger. Kenny Carpenter danst net zo hard verder, en ook de overblijvers, blij met wat meer dansruimte, rocken door tot de tijd om is. Als de lichten aangaan wordt iedereen aangespoord zaterdag naar Girls love dj's in Paradiso te komen, want dan draait Kenny Carpenter weer. Ook vrijdag stond hij ergens achter de draaitafels, hoor ik later. Zo zie je maar, een dj in hart en nieren, die Kenny. Zelfs tijdens zijn vakantie wil hij niets liever dan plaatjes draaien.

"Ooit iemand een bassline neuriend een club uit zien lopen?," zei Carpenter over zijn teleurstelling in de housescene vorig jaar. Mij stuurde de Kenny met goeie, oude melodieen de nacht in. "Let the music and the madness get to you," neuriede ik op de fiets naar huis. "And just enjoy yourself." Dankzij Kenny Carpenter was dat vannacht weer mooi gelukt.

Onze excuses voor het onbreken van foto's

Supperclub

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws