Batbeats @ Paradiso - Adam, 5 maart

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Zuid-Amerikaanse sferen in Paradiso


Wat laat vertrokken uit Rotterdam zijn we onderweg naar Paradiso, Amsterdam voor het eerste Bacardi Bat Beats evenement van 2004. Als we rond 00.15 uur langs Schiphol rijden en de radio afstemmen op 88.4 krijgen we live te horen wat zich in Paradiso reeds afspeelt. Het is DJ MadSkills die het publiek aan het opwarmen is met lekker ritmische en vooral dansbare latin. We moeten nu echt doorrijden want we willen niet te veel missen van de Venezuelaanse dance band "Los Amigos Invisibles" die om 00.30 uur begint te spelen. Als we de Overtoom oprijden horen we de aankondiging 'All the way from Venezuela.....' ...daar willen we NU zijn! Kut...we zijn weer veel te laat weggegaan! Snel een parkeerplek zoeken en nog een stukje lopen naar Paradiso. Oh wacht effe... nog even langs de "Bulldog"...

Tekst: Maarten
Foto's: Jos Kottmann

In de verte zien we al een enorme kluit mensen voor de ingang van Paradiso staan. Shit! Na een minuut of 25 in de rij te hebben gestaan, zijn we eindelijk binnen en hangen we onze jassen (GRATIS!) op. De zaal is fraai gedecoreerd en je waant je in een zwoele Zuid-Amerikaanse sfeer met (Bacardi) Rum, mooie vrouwen en Los Amigos Invisibles!





De band is in 1991 gevormd door een groep vrienden en was de eerste Venezuelaanse band die dance bracht. In Caracas veroveren zij al snel de clubs met hun mix van Funk, Latin, Soul en Acid Jazz. In 1995 nemen zij hun eerste album op met geld dat ze van een vriend lenen en vinden ze ook via via een platenmaatschappij die het wil uitbrengen. Een jaar later vertrekken ze met 20 cd's onder hun arm naar New York, waar ze een aantal keer mogen optreden en 20 kopieen van hun cd in een winkel mogen plaatsen. Bij toeval wordt het album gekocht door David Byrne. Hij belt hen op en na een aantal gesprekken staan ze onder contract bij Luaka Bop en produceren zij hun tweede album. Na een aantal jaar touren wordt de het derde album opgenomen "Arepa 3000 a Venezuelan journey into space", die genomineerd wordt voor een Grammy en een Latin Grammy. Deze nominaties genereren wereldwijde aandacht voor de band, de band besluit echter niet te veel over de wereld te reizen en settelt zich in New York. Op geregelde basis keren ze terug naar Caracas om op te treden.





In 2001 komt de band in aanraking met Little Louie Vega en in 2002 gaan ze samenwerken met de Masters At Work. Eerst nemen ze samen een single op en later een heel album "The Venezuelan Zinga Son". Ook Dimitri from Paris heeft hier zijn aandeel in en ook met hem werken ze samen. De band participeert in Louie ega's "Elements of Live" en in Dimitri from Paris' Crushing Attitude.




Terug naar Paradiso... Met een Baco'tje in de hand wordt er genoten van het energieke optreden van Los Amigos Invisibles. Ze spelen de hele zaal plat en de handen gaan regelmatig de lucht in bij lekkere up-tempo nummers als "En Cuatro" en "El Baile del Sobon".
Na het optreden van Los Amigos zien we de uit Parijs afkomstige DJ Martin Solveig in de dj-booth verschijnen die na een korte intro meteen stevig begint te knallen. Ik ben een meter op 6 verwijderd van de boxen, maar ik voel de diepe harde bassen trillen in mijn borst. Martin Solveig is vooral bekend als producer en heeft dan ook al verschillende hits op zijn naam staan zoals "Heart of Africa" en "Edony". Hij heeft samengewerkt met Kenny Dope voor "Linda" en met de Basement Boys voor "Someday" en zijn laatste hit op remix gebied is Salif Keita's "Madan".




Naar mate de avond vordert is te merken dat Martin erg fan is van de MAW want we horen veel remixes en originele MAW producties voorbij komen, wat overigens helemaal niet erg was. Na zo'n anderhalf uur wordt het eens tijd voor een uitgebreid rondje door de zaal. Ik kom boven terecht maar blijf in de kleine zaal niet lang hangen. Ik begeef mij op het balkon waar ik de menigte een tijdje bestudeer. Het is wel erg druk maar erg gezellig. Als ik vervolgens helemaal naar beneden ga om een (GRATIS) sanitaire stop te maken, kom ik tot de ontdekking dat zich hier ook een zaaltje met bar en muziek bevindt. In de zaal bevindt zich ook "B-Amazed", een nieuw systeem van realtime interactieve communicatie! Ik ga voor een scherm op het vlakje op de grond staan en kan door middel van mijn eigen bewegingen de muziek in de zaal besturen. Grappig!

Bat Beats

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws