Rotterdamse Museumnacht 2004, 28 feb

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Grote belangstelling voor kunst, cultuur en muziek


Afgelopen zaterdag vond voor de derde maal de Rotterdamse museumnacht plaats. Zo'n 10.000 mensen bezochten van acht uur 's avonds tot twee uur 's nachts 37 opengestelde musea en galeries. Druk was het bij de exposities van Mucha in de Kunsthal en Yinka Shonibare in Boijmans, maar ook kutjekleien in het Natuurmuseum genoot veel belangstelling. Een verslag van wederom een geslaagde museumnacht.

Tekst: Iddo
Foto's: YuriIddo


Tijdens deze derde editie van de museumnacht wordt een bezoekersrecord gebroken. Maar liefst 10.000 mensen zijn op pad met gegaan met hun lichtgevende button, het entreebewijs van de avond. De opening is om acht uur bij het Wereldmuseum aan de Willemskade. De camera's van TV Rijnmond en de aanwezige prominenten geven de status van evenement weer. Binnen het wereldmuseum, waan je je vanavond in Cubaanse sferen dankzij de schitterende interieur fotografie van Robert van der Hilst , de afro-Cubaanse band Kazumbi, dans en veel cocktails.

Heerlijke cocktails zijn er in het Westelijk Handelsterrein waar tevens veel galeries zijn gevestigd. Hier wordt niet alleen kunst bewonderd, maar ook gekocht. De integratie van hedendaagse kunst in de huidige dancecultuur wordt duidelijk bij het aanschouwen van het werk van Eelco van den Berg. De aap van de Subtronics flyers en de CD hoes van Secret Cinema's 'White Men Can't Funk' zijn op canvas te zien.


wereldmuseum

zwerver?

De werken in de Kunsthal zijn prachtig (helaas niet te koop). Veel bezoekers komen hier om de kunst van Alphonse Mucha, de meester van de Jugendstil, te bewonderen. Een kunststromingen die bekend is van de bouwwerken in Barcelona en zijn hoogtepunt kende rond 1900. Daarnaast is er een expositie over 'vier eeuwen roken in de kunst'. Een confronterende samenstelling met onder meer een lijkenkist gemaakt van sigaretten.

Tijdens zo'n museumnacht krijg je niet alleen drama, maar ook humor voorgeschoteld. Aangezien een natuurmuseum zich niet wil beperken tot het opzetten van dieren, is er dit jaar besloten om onder toeziend oog van een jury een wedstrijd kutjekleien te houden. Een daverend succes, want alle lestafels zijn bezet. Of iedereen voor zijn practicum slaagt, wordt helaas niet bekend.

Opnieuw in de schoolbanken om te kleien

Na het wegpeuteren van de klei onder de nagels, belanden we in het Nederlands Architectuur instituut. Vanavond wordt daar in de bibliotheek een voorstellingen van het Scapinoballet gegeven. Helaas zijn we net te laat voor de show, maar van horen zeggen was het choreografische meesterwerk een genot om naar te kijken. Gelukkig is de huidige expositie over naoorlogse architectuur en het vroegere werk van Rem Koolhaas (architect van de Kunsthal) vanavond wel doorlopend te bezichtigen. Het NAi heeft, zoals we gewend zijn, alles weer op zeer begrijpelijke en aantrekkelijke wijze gepresenteerd.


NAI

Beeld, tekst en uitleg

begane grond Nai

feestlocatie?


museumpark

Een week geleden is in Boijmans de expositie geopend van de Brits-Nigeriaanse kunstenaar Yinka Shonibare. De kunstenaar, die meer dan 4000 hits oplevert in google, blijkt een graag geziene gast. De tentoonstelling is humoristisch, ironisch en visueel in orde. Het is politiek getint maar multicultureel verantwoord. Deze beeldend kunstenaar zal in de toekomst ongetwijfeld nog in aanmerking komen voor de prestigieuze Turner Price.

Yinka Shonibare

In de gang en aula van Boijmans staat de muziek centraal. We treffen een dj die veel Basic Channel-gerelateerde muziek aan het draaien is. Visueel wordt hij ondersteund door videokunst, en opmerkelijker is de aanwezigheid van de geur-jockey die het spektakel een extra dimensie meegeeft. In de aula is Ted Langenbach met zijn dames neergestreken om een muziek en theatershow te presenteren. Jong en oud beweegt onwennig op de sound die we kunnen bestempelen als: 'de wondere wereld van Langenbach'.

smell the vibe


Druk bij Tent

De grote musea doen het wat betreft bezoekersaantallen goed vanavond, maar de gezelligheid is voornamelijk in de Witte de Withstraat te vinden. Vooral in TENT . Daar is WORM neergestreken om een bizarre muzikale show neer te zetten. Waarschijnlijk is WORM het best bewaarde muzikale geheim van Rotterdam. Je bent bij deze formatie verzekerd van het elektronische experiment in combinatie met videokunst.


fotomuseum

10 jaar later

Aan de overkant, in het fotomuseum, is momenteel een expositie over de agrarische sector gaande. Boeiend fotowerk, alhoewel er text nodig is om het werk te begrijpen. Daarnaast kan jong en oud genieten van de opgehangen schommels.


Anne van Eck



De Arminiuskerk op de hoek tegenover Booijmans draaide deze zondag een vroege dienst. Een opgebaard kunstwerk van de jonge kunstenares Anne van Eck sprong hier het meest in het oog. Om half twee werd de reis naar het design dock nog wel overwogen, maar de kou stond wachten op 1 van de busjes in de weg. Langenbach wist de museumbezoekers echter nog goed te boeien. Ook nu nog stond hij in Boijmans voor een goedgevulde zaal te draaien.

www.rotterdamsemuseumnacht.nl

In een mum van tijd vloog deze derde editie van de Rotterdamse Museumnacht voorbij. Voor een vervolg moet je even geduld hebben, op 26 februari 2005 vindt de volgende editie plaats.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws