T.Raumschmiere @ Planet Rose, Doornroosje

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Benny Rodrigues weet wel wat het publiek wil


Hij is een fenomeen in de dancewereld: Marco Haas, oftewel T.Raumschmiere, heeft in korte tijd veel bekendheid verworven (zijn naam is overigens afgeleid van een verhaal van William S. Borroughs, The Dreamcops, in het Duits Die Traumschmiere). Afgelopen zaterdag draaide hij in Doornroosje, tijdens Planet Rose.

Tekst en foto's:
Stamp

Met zijn nummer Monstertruckdriver gooide de Duitser internationaal hoge ogen, en sinds 538 en TMF het nummer ontdekt hebben, is hij ook bekend bij het grote publiek. Zijn muziek is herkenbaar uit duizenden. De typische scheurende en schurende geluiden over strakke marsritmes, aangevuld met een soort van ruimtegeluiden. Oorspronkelijk komt hij uit de punkscene, maar sinds hij in 1997 het label Shitkatapult oprichtte samen met Marcus Stotz, stopt hij al zijn punk-zijn in electronische muziek. Door zijn podium ervaring als punk artiest, weet hij van live shows altijd iets bijzonders te maken. Zo ook bij Planet Rose.





De set die resident LL draaide om het publiek op te warmen, gaf een beetje de toon van de avond aan. Het zou er hard aan toe gaan. Stevige melodieuze techno, met hier en daar een uitstapje naar electro of gebroken beats. De platenkeuze was goed, de mixes strak en hierdoor stond een groot deel van het publiek al vroeg op de dansvloer. Opvallend was dat er heel veel 'on-Roosje' achtig publiek was. Toen er een jongen voorbij kwam gelopen met op zijn shirt B. Rodrigues nr. 1 werd duidelijk waarom. Benny Rodrigues heeft in Nijmegen een goede naam opgebouwd met zijn sets in de Matrixx. Als gevolg hiervan stond nu zij trouwe aanhang voor de verandering eens in Roosje. Blijkbaar was hij, met zijn geplande set na Raumschmiere de grote publiekstrekker.





Om 1 uur was het eerst tijd voor T.Raumschmiere. Na zijn legendarische set op Lowlands, waren de verwachtingen hoog gespannen. Hij begon goed en al gelijk bij het tweede nummer - het samen met Miss Kitten opgenomen 'The Game Is Not Over' - ging het los! Helaas zakte het hierna snel in. Er was geen goed contact tussen de Duitse entertainer en het publiek. Ook de muziek kwam niet overtuigend over. De rustige nummers lieten het geheel soms bijna doodbloeden, door dan weer aan te komen met het krachtige 'Monstertruckdriver', kreeg hij de boel weer goed op gang. Maar een echt gekkenhuis was het niet meer. Het dieptepunt kwam toen hij het R&B nummer 'A Million Brothers' inzette. Dit was duidelijk een misgreep en sloeg totaal niet aan. Ergens is het natuurlijk wel 'punk' als je lekker je eigen ding doet, maar als artiest moet je natuurlijk ook letten op je publiek. Als afsluiter kwam er weer een onvervalste bak machinale herrie uit de boxen. Toen hij daarbij over het podium begon te kruipen en z'n synthesizer leek te willen bevredigen kwam er toch weer iets van het ware T.Raumschiere gevoel naar boven.





Vreemd genoeg stond daarna niet Rodrigues achter de decks, maar Roosjes dance-programmeur, DJ en producer Darko. Een klein half uurtje legde hij uitstekende plaatjes op en wist in een mum van tijd wat energie de zaal in te pompen. Maar al snel kwam Benny aan om de taak over te nemen. Hij begon wat zwakjes, maar pakte het vervolgens goed op. Vaak is bij hem het probleem dat hij de platen niet genoeg ruimte geeft om voor zichzelf te spreken, door te vaak en te snel met allerlei delays en echo's te gaan klooien. Vanavond klonk zijn algehele sound echter een stuk volwassener. En toen hij na verloop van tijd met oude acid klappers op de proppen kwam, was het hek van de dam. Benny draaide een lekkere set die gekenmerkt werd door een goede balans tussen klassiekers en nieuwe nummers, verschillende stijlen en goede mixtechnieken. Met het draaien van een moeilijke plaat als 'Hypokondriak' van Plastikman of het heerlijke 'Freak' van LFO bereikte hij meerde hoogtepunten. De klok sloeg vier, eigenlijk had het nu voor bij moeten zijn. Maar een volle zaal dacht: Lang leve de wintertijd: we mogen nog een uurtje door!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws