Awakenings @ NDSM Warehouse - Adam, 11 okt

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Lastige ambtenaren verzieken sfeer


Anderhalf jaar geleden werd er op pompeuze wijze aangekondigd dat Awakenings terug zou keren naar Amsterdam. Na een verblijf in de Rotterdamse Now&Wow, bleek de NDSM-Warehouse de nieuwe thuisbasis. Na drie edities mag de organisatie tevreden zijn. Op een punt na: het geluid.

Tekst: Iddo
Foto's: Frank


De gemiddelde bezoeker van Awakenings vindt het geluid het belangrijkste punt van een feest. Wanneer dit goed klinkt, is iedereen tevreden. De sound op Awakenings moet hard en zuiver zijn. De vorige systemen die Awakenings probeerde, voldeden niet aan deze eisen. Het geluidssysteem van Funktion-one moest uitkomst bieden.

Het monumentale pand lag er zaterdag perfect bij. Maar liefst zeven lasers en een indrukwekkende lichtshow waren aanwezig. Daarnaast een nieuwe aanwinst: een enorm projectiescherm. Hierop was de gehele nacht een VJ-battle te zien.




De dj die de spits afbeet was Dimi. Voor veel mensen is deze man vrij onbekend. Hij is vooral bekend bij vrienden, bekenden, collega dj's, waarmee hij op illegale feesten draait. Op die feesten geeft hij al enige jaren de Amsterdamse underground kleur. Op zijn set viel niet veel aan te merken. Enig minpunt was het geroezemoes dat boven de muziek uit kwam. Dat veranderde tijdens de set van Steve Rachmad, omdat de praatjes werden verruild door dansjes. Met veel bekende platen maakte de Amsterdammer zich voor een deel van de 6.000 bezoekers onsterfelijk. We kregen op het 64m2 grote scherm de dj's zelf aan het werk te zien. Hierop waren de technische handelingen goed zichtbaar. Daarnaast vulde de VJ het overgrote deel in. Zijn projecties waren helaas bij vlagen verre van origineel.




Zaterdag werd er naast Dimi nog een nieuwkomer op Awakenings verwelkomd. Het was de Spanjaard Christian Wunsch. In het Nederlandse technocircuit gaat deze naam al veel rond vanwege zijn boeiende vinylreleases. In de scheepswerf deed hij het goed. De muziek bezat een lekkere groove en aan het einde de nodige off-beat. Wel minder was het zachte geluid waar fluisterende gesprekken zowat bovenuit kwamen. Dat werd steeds maar erger.

Adam Beyer begon zijn solosessie veelbelovend. De Zweed had er zin in en deed veel moeite om de bezoekers aan het dansen te krijgen. Stadsdeel Amsterdam-noord was alleen niet gecharmeerd van zijn hard geluid, en liet de organisatie weten dat de volumeknop echt omlaag moest. Een indrukwekkend fluitconcert was daarvan het resultaat. Later ging het volume snel omhoog naar een acceptabel niveau.




Halverwege de nacht kwam Chris Liebing de Zweed versterken en zodoende startte de 6-decks sessie. In praktijk betekent dit niet veel bijzonders, alhoewel het leuk is om te zien hoe de heren elkaar uitdagen. De bezoekers waren op veel momenten door het dolle heen dankzij de lekkere platen. Maar helaas: de lome, hopeloze, zielige, irriterende en onbegripvolle zieltjes brachten daar met hun 'zware gesprekken' verandering in.

Zelfs Liebing leek aangeslagen, want zijn soloset haalde bij lange na niet zijn gebruikelijke niveau. Gelukkig valt er over ambtenaren ook nog iets positiefs te melden na zaterdag. Ze worden namelijk al vlug moe en willen dan naar bedje toe. En daar mogen de langblijvers blij mee zijn, want tijdens de set van Misstress Barbara stond het volume op de juiste stand. Zij draaide een wervelende set vol hoogtepunten!




Monumental kan terugkijken op een minder geslaagde editie, maar daar kunnen we de organisatie niet de schuld van geven. Vooral de gemeente-ambenaren die zonodig aan de geluidsknop moesten zitten, verziekten de sfeer. En van hun bemoeienissen is de bezoeker de dupe van geworden.



De Awakenings-facts op een rijtje:

Opvallend: Die irritante ambtenaren.
Hoogtepunt: Muzikaal Christian Wunsch en Misstress Barbara.
Dieptepunt: De tegenvallende geluidskwaliteit.
Garderobe: Voor anderhalve euro hing je jas veilig in de rekken.
Toiletten: Gratis.
Bar: Alles wat een technoliefhebber nodig heeft, was aanwezig.
Drankprijs: Bier en Xi 2 euro, sterke drank het dubbele.
Decors/entertainment: Zeven lasers en een videoscherm.
Eindoordeel: Veel mensen hebben de mindere geluidskwaliteit als een grote tegenvaller ervaren. De organisatie doet er daarom verstandig aan om deze locatie niet meer te gebruiken. Tijd voor iets beters. Wellicht de Westergasfabriek? Of anders de nieuwe Now&Wow?

Meer info: Awakenings

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws