54 Edition @ Amsterdam Studio's - 20 sept

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Biertje?



Een garderobe kan meer informatie verschaffen dan dat je zou vermoeden. En bij het ophangen van de jas, bleken de voortekenen al weinig gunstig: een grote ruimte met lege garderoberekken gaapte ons aan. Vier meisjes zaten verveeld in een hoek, en waren overduidelijk blij dat ze iets te doen kregen.

Tekst:Roelf Jan
Foto's:Love2party archief

Aangekomen in "Studio 1" was het nauwelijks beter. Een blik op het horloge leerde dat het iets voor een uur was, en de zaal was pas voor een kwart gevuld. Studio 2 was bij al gesloten vanwege de tegenvallende kaartverkoop. Goed, tijd voor een drankje dan maar. Maarliefst 5 euro (voor de niet wiskundigen onder u: dit zijn 11 (ELF!) oud hollandsche guldens!!) was de prijs voor een biertje.


Studio 54 @ Amsterdam Studio's 2001


De zaal oogde groot en leeg. Het uiterst povere licht dat was opgehangen kon de lege plekken niet verbloemen. Het publiek wat wel aanwezig was liet zich op zijn zachts omschrijven als "provinciaals". Veel "lollige" outfits, afropruiken en gouden kettingen. Snelle jongens met veel gel in het haar, en opgedirkte meisjes met te diepe decollete's probeerden vermoedelijk met de nodige coke en GHB de pret nog ietwat te verhogen. Dat resulteerde echter niet in een betere sfeer op de dansvloer.

Maar, welk een kniesoor stoort zich hier nu eigenlijk aan een driekwart lege zaal, fout publiek, de dure drankjes en een slecht lichtplan, als een legende als Francois K. komt draaien? Francois Kevorkian, de man die de 50 jaar nadert, die in iedere fameuze club in New York gedraaid heeft, oprichter van het alom gerespecteerde Wave label, en voormalig resident in de wereldwijd beroemde clubavond Body and Soul, was geboekt om een exclusieve, vier uur durende set te draaien. Wie durft er dan nog te zeuren over futiliteiten als de prijs van drankmuntjes?



Om een uur nam Francois K. plaats achter de draaitafels. Brilletje op, stoppelbaardje en altijd op zijn slippers. Aan Francois zou het niet liggen deze avond. Hij begon met Basement Jaxx' "Do your thing", en draaide hierna klassieker na klassieker. Een werkelijk fantastische remix geproduceert door Danny Krivit van het tijdloze "Strings of life", Inner City's "Big Fun", Earth Wind and Fire's "Can't Hide love", allemaal ondersteund door de effectenmachine, die Francois fanatiek bediende.

En ondanks de prima platenkeus, kwam de zaal, die inmiddels iets voller geworden was, of iets minder leeg, het is maar hoe je het bekijkt, niet los. Zelfs Beyonce's "Crazy in love" of Stevie Wonders "Do I do" sorteerden nauwelijks resultaat.
Rond drie uur werd het duidelijk dat het met dit feest niet meer goed zou komen. Toen "The Knights of the Jaguar" werd gemixt met "I feel Love" en er vrijwel geen enkele reactie van de dansvloer kwam, werd duidelijk dat ook voor een legende als Francois K. hier niets meer te winnen viel. Een entreeprijs van 35 euro aan de deur, slechte promotie en een locatie op een industrieterrein buiten Amsterdam, bleek zwaarder te wegen dan het prijken van een grote naam op de flyer.

Terug in de garderobe bleek bij de vier meisjes de verveling plaats te hebben gemaakt voor meligheid. De lege rekken maakten een nog treurigere indruk dan bij aankomst. Dit was een feest om snel te vergeten.

Francois K

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws