5daysoff @ Melkweg, A'dam - 18 juli 2003

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Minimalistische Techno vs experimentele Electro




Vanaf woensdag 16 tot en met zondag 20 juli stond de Melkweg voor de derde keer in het teken van 5daysoff. Kwaliteit en verassende acts kenmerken de programmering. Op deze tweede dag wordt in de grote zaal gedraaid door Richie Hawtin, Steve Bug en David Labeij. In de andere zaal zijn het Dj 3000, Drexciyan dj Stingray, Mr. De en Serge die de decks bemannen.

Tekst:Ian
Foto's:Stamp en Ian






In de MAX opent David Labeij. Een bekende van Amsterdamse feestjes als Mono, Traffic en Vollt. Zijn minimale, op de Berlijnse sound geinspireerde, techno valt in goede aarde bij het publiek. Niet alleen de oren worden verwend, op maar liefst tien schermen worden passende visuals getoond onderbroken door reclameblokken van de sponsors. Een compliment aan het adres van de videokunstenaars van Photonic is op zijn plaats. De zaal is helemaal vol als om middernacht Steve Bug het roer overneemt. Niet geheel in topvorm door een verkeerd gevallen Italiaans etentje gaat de Duitse DJ een tandje hoger verder op de koers die door David Labeij is aangegeven. Minimalistisch dus, hoewel hij het zelf liever als 'de classic house stijl uit Chicago en electro' omschrijft.





De oude zaal wordt gehost door het Nederlandse Clone label en staat in het teken van de electro. Hier moet je zijn voor de verrassingen. De schaarse belichting en minimale aankleding geven de zaal een passende 'underground' sfeer. Zeer opvallend is het optreden van DJ Stingray, de helft van het Detroitse electro duo Drexciya. Met een bivakmuts op het hoofd scratcht hij er stevig op los. Met moddervette uptempo electroplaten krijgt hij de fanatieke groep liefhebbers enthousiast.





Dat donderdag Ritchie Hawtin de grote publiekstrekker is blijkt al snel. De MAX zaal is continue druk bezet terwijl het in de oude zaal relatief rustig blijft. Meneer Hawtin is al een tijdje andere weg ingeslagen en niet alleen met zijn DJ sets. Hij schijnt inmiddels in Duitsland te wonen en zijn kapsel (ja, hij heeft weer haar!) lijkt veel op dat van Sven Vath. Na het aansluiten van maar liefst 2 laptops staat niets meer in de weg om over te nemen van Steve Bug. Om iets na 01.00 uur staat te gebeuren waar het allemaal om te doen was. Onder luid applaus duikt hij volledig geconcentreerd achter zijn apparatuur om het publiek te trakteren op een drie uur durende reis. Een reis richting zorgvuldig opgebouwde hoogtepunten, gevolgd door subtiele rustmomenten. Enige kritiekpuntjes zijn de soms erg eenvoudige overgangen tussen de nummers en de drukte op de dansvloer. Iedere vierkante centimeter wordt bij wijze van spreken bevochten. Na eenmaal een goed plekje gevonden te hebben is het tot het eind genieten geblazen. Even na vijven verlaten we glimlachend de melkweg



Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws