Gers @ Off-Corso - Rotterdam, 4 juli

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

One-Night-Stand

Party's met de naam Gers mogen door alle positieve mensen van Rotterdam en de rest van Nederland, die houden van nieuwe dingen in onze scene, een potje meligheid maar ook van een uitermate brede, intelligente eclectische muziekmix, gewoon NIET gemist worden.

Tekst & foto's: FF Erik

Hoe kunnen een muziekmix en dansplezier nou intelligent zijn?
Dansen doe je toch op gevoel, zonder na te denken?
Zodra je er teveel over nadenkt, ziet het eruit alsof je een hark ingeslikt hebt. Het is net als met traplopen. Dat moet je doen zonder er bij na te denken, anders lig je zo beneden. Is helemaal waar. Ik leg het zo uit.

De dj-duo's Chezz & Deep Diggin' (lounge) en St. Paul en Leroy (grote zaal) draaiden lekkere plaatjes. Ik hoorde bij deze vrolijke jongens in de lounge vrijdag o.a. veel hiphop en met de vorige Gers (Jackgers) stijlzuivere Electric Boogie. Maar ze zijn in geen enkel hokje te plaatsen. Eclectisch (Ted-woord), maar daar zeg je eigenlijk weinig mee. Hoe dan ook, in een tijd waarin het wel lijkt of zowat iedere jongen twee draaitafels op zijn zolderkamer zet en veel van zijn geld in platenzaken uitgeeft, vallen ze mij positief op.



Vroeger vroeg je oma op een verjaardag altijd: Jongen, wat wil je worden als je later groot bent? De antwoorden waren vaak: straaljagerpiloot, ruimtevaarder of brandweerman. Tegenwoordig is het volgens mij: Ik wil later dj worden oma.
Ik begrijp het best wel. Alle vrouwen vallen acuut in katzwijm bij het zien van zo'n bink met koptelefoon en een ietwat nonchalant scheef gehouden hoofd, driftig in een koffer met platenhoezen zoekend, alles onder controle. Hij bepaalt de avond. "The boys are going crazy and the girls are throwing their underwear!" (citaat Ron Wood). Geef ze dus eens ongelijk. Maar er zijn gelukkig genoeg dj's die ook andere redenen hebben. Zoals Chezz en Deep Diggin' dat met hun zeer eigen platenkeuze benadrukken.



Bij het geven van complimenten aan Leroy worden deze door hem vaak direct ontkennend doorgegeven aan St. Paul. Bescheidenheid siert de mens, maar houd deze sympathieke dj in de gaten. Een Rijzende Ster vol vrolijkheid, die zondermeer de eerste prijs krijgt bij de Nederlandse Indoor Kampioenschappen Luchtdrummen voor dj's. Met een extra prijs voor het net-niet-helemaal-goed-playbacken van songteksten tijdens het draaien. Leroy is gewoon goed!

Ik heb dit keer St. Paul eerlijk gezegd het meeste gehoord. Het duo zal ongetwijfeld om en om net zoveel gedraaid hebben, maar de keren dat ik bewust heb geluisterd was meestal tijdens zijn beurt. O ja, ik had het over intelligent dansplezier. St. Paul verstaat deze kunst. Ongelofelijk mooi om te zien hoe een complete Off Corso-dansvloer ritmisch blijft bewegen op zulke uiteenlopende muziek. Ik vind het knap. Hiphop, hits van nu en pronkstukken uit de platenkast van mijn ouders. De overgangen, mits je er oor voor hebt, waren ijzersterk. En alle nummers werden compleet afgedraaid. Zoals de artiest het ook bewust gemaakt heeft. Geen Baja Beachclub-effect dus (van alles een stukje, erg vermoeiend).



De laatste keer dat ik kippenvel kreeg van de keuze van een dj is erg lang geleden. Verwondering was er bij mij tijdens het blijven dansen van iedereen op de drie platen in deze volgorde: Californian Dreamin' - Mamas & Papas (heel Off Corso meezingen: "All the leaves are brown And the sky is grey I've been for a walk On a winter's day" Kippenvel!), Moloko - Familiar Feelings (nog meer kippenvel!), en als derde Aquarius van de musical Hair ("This is the dawning of the age of Aquarius The age of Aquarius Aquarius! Aquarius!"). Een eigentijdse hit en twee platen uit een ver verleden maar absoluut niet stoffig.Muziek verschenen in een jaar wat bij sommigen ver voor hun geboortejaar lag. Het gevoel wat het oproept is tijdloos, dat bleek maar weer eens. Wat een lef om een dergelijk drietal platen op te zetten en er nog succes mee te hebben ook. Prachtig, dit wil ik zien.

Er is gelukkig de laatste tijd een opkomst van meer ECHTE muziek te bespeuren. Je hebt uiteraard de eighties-revival (Soulpunkers, Flirt) en half jaren negentig was er al de wat oubollige Easy Tune. Maar er komen de laatste maanden steeds vaker kwalitatief goeie dj's bij die nieuwe oudere muziek en nieuwe echte muziek draaien. Het heeft Soul en zit in een jeugdig en dansbaar hip jasje. Als het maar met gevoel gebeurt.



Het is allemaal een logische reactie op de vaak geestvernauwde (niet verruimde) menigte die nu al jaren LOS gaat. Het bonkwerk, hup 1,2,3,4, in de maat. Het motto: niet te moeilijk, het leven is al ingewikkeld genoeg. Die stijl zal er heus altijd wel blijven en af en toe therapeutisch jezelf een nachtje verliezen in een donker hol is goed voor een mens. Maar het is behoorlijk eenzaam. We hebben het daar toch wel een beetje mee gehad ? Kom op zeg. Zeker in Rotterdam. Laten wij het goede voorbeeld geven aan de rest van het land. Uitgaan in een kleiner, warmer, bewuster en persoonlijker kader. Helder en eerlijk vertier, waar je zeker niet nuchter (hik) hoeft te zijn, maar wel scherp. The times they are changing... Ik voorspel een meer open minded uitgaan de komende tijd.

Open minded, vrolijk, maar toch zeker wel sexy
Uitgaan is een sociaal gebeuren en een avondje stappen is nooit compleet zonder flirten en alle prachtige vormen van verleiding. Gers had er een poetisch persbericht over geschreven: "De kriebels, hormonen en endorfinen gieren door ons lichaam, het broeierige zomergevoel laat ons flirten als exotische vlinders en brengt louter het beste in de mens naar boven. Genieten, gezelligheid, saamhorigheid; Gerse muziek is het perfecte bindmiddel om al die euforische gevoelens bij elkaar te brengen."



Dat beloofde wat. Was er dan zoveel Love in the Air? Hmmm.
Ik heb aan het eind van de nacht her en der wat innig verstrengelde koppeltjes elkaar oraal zien verkennen. Maar rara hoe kom je toch in dat prettige stadium? Dit vraagstuk leek vooral het mannelijke deel van de Gers-bezoekers parten te spelen. Het is lastig jongens, niets is zo moeilijk als het contact zoeken met jongedames zonder een pijnlijk blauwtje te lopen.

Maar met stoer kijken en een flesje Desperado's of Breezer in je hand langs de kant staan kom je er niet. Aan het eind waren veel van de boys, misschien van frustratie en door te drinken om versiermoed te verzamelen, een beetje aangeschoten geraakt. En ja, daar worden ze wel easy, maar niet sexy van. Toch dames? Waardoor de vrijgezelle jongens maar een beetje met elkaar of in het niets liepen te dansen. En er waren zoveel verontrustend mooie meisjes!



Frisse, lieve, blonde, donkere, mysterieuze, slanke, jonge, iets minder jonge, bellenblazende, spannende, lange, ronde, opwindende, ijskoude, kleine, gevaarlijke en nog veel meer. De sfeer was daardoor broeierig.
Ook zij wilden wel, maar hoe pak je het als vrouw aan? Daar ben ik best benieuwd naar. Wat er omgaat in al die fraaie hoofden. Veel groepjes vriendinnen zaten of dansten samen en hadden veel plezier. En eigenlijk zijn die mannen niet eens een grote toegevoegde waarde. Die maken het alleen maar lastiger misschien? Voor je het weet zit hij op je bank met jouw afstandsbediening in zijn hand naar voetbal te kijken. Je hebt uiteraard ook lol als je de hele nacht sjans hebt zonder daadwerkelijk zaken te doen. En dat geldt natuurlijk ook voor de mannen. Ik bedoel hier niet opgeilen en dan weglopen. Fout! Gezonde sjans zonder spektakel met een optie op meer, misschien een andere keer?

Of zou je hier op Gers die Ene Grote Allesomvattende Eeuwige Diepe Liefde ontmoeten? Zou mooi zijn, het kan altijd. Het fysieke gedeelte is op dit soort nachten vaak onbewust toch de drijfveer. Voor een lange, korte of zeer korte periode (one-night-stand)? Een mooi oud-Rotterdams spreekwoord luidt dan ook: Het kruis trekt harder als tien paarden.



Ohhh-ohh-oh-ohhh-ohhh... Oh-hooo! Yeahhh, yeahh, yeah, yeahhhh... Ehh... oh yeah, there's something about you... Beautiful, I just want you to know Oh-hooo!
You're my favorite girl... Ehh... oh yeah, there's something about you... (etc.)

Ik geef mijn complimenten aan het publiek.
En dan vooral de meisjes.
Maar een nog groter compliment aan de dj's.
Die maakten de sfeer.
En lieten iedereen dansen.
Veel bezoekers heb ik een gelukkig mens zien zijn.
Gers was Gers.
The Summer of Love is begonnen!

Vrijdag 18 juli: Gers H40.
Een Gerse boot varend door de havens van Rotterdam met dj's St. Paul, Leroy, Chezz & Deep Diggin'.
Boarding: 19:00 uur.
Return: 00:00 uur.
Boardingplace: Strand Boompjes
Voor meer info over H40 en voorverkoop check H40
Let op, de capaciteit van de "Gers" boot is beperkt, wees er snel bij!

Meer gerse foto's op:
Off-Corso en Blits24

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws