Awakeningsfestival @ Spaarnwoude, A'dam - 5 juli

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Uitverkocht festival beleeft boeiende editie


Maar liefst 15.000 mensen bezochten zaterdag 5 juli recreatiegebied Spaarnwoude voor de derde editie van het Awakenings festival. Van de eerste tot de laatste plaat zat de sfeer er goed in. Mede door het gunstige weer is deze derde editie voor velen een onvergetelijke happening geworden. Volgend jaar mogen ze weer!

Tekst: Iddo
Foto's: Swan, Ian, Frank








Open Stage
De Open Stage had dit jaar een zeer gevarieerd programma. Naast het gebruikelijke knalwerk is er techno met meer bezieling. Voor ieder wat wils dus. Na de subtiele aanzetten van Stefano Richetta en Bart Skils is het tijd voor de sensatie van dit moment. Alexander Kowalski Ft. Raz O'hara maken deze zomer menig festival onveilig. De prachtige molodieuze klanken verspreidden zich over het veld en het eerste muzikale hoogtepunt is daarmee een feit. De liefhebbers dienen volgende maand Kowalski's nieuwe album 'Response' aan te schaffen. Dat Rocco Detroit nog steeds een warm hart toe draagt blijkt wel met de aanwezigheid van Stacey Pullen, die al lang niet meer in Nederland gedraaid had. Tijdens de set van de Amerikaan proberen zonnestralen voorzichtig door te breken. Dat zorgt voor een groot enthousiasme onder het publiek. Uiteraard wordt het publiek ook enthousiast van de muziek. Dat is met name bij de set van Italiaan Marco Carola. De handen gaan massaal de lucht in. Het is duidelijk dat de pizzatechno nog steeds mateloos populair is. Miss Ladida geniet van mindere populariteit. Met een standaard set vol bekende platen levert ze weinig concrete vernieuwing. Maar daarmee is het zeker niet onaardig. De opvolgende drie heren zorgen er voor dat de avond goed ten einde komt. Na de Duitser Pascal FEOS is het Ben Sims dat erop los knalt met een beweeglijke tribal set. Het mooi gedecoreerde podium krijgt door het intreden van de duisternis een steeds mooier wordende sfeer. Licht, lasers en vuurwerk zorgen voor de finishing touch tijdens het Zweedse geweld van Adam Beyer. Een traditioneel einde van een mooie dag open stage.









TFS 1
Alhoewel Awakenings geregeld aan de haal gaat met de bezielende techno staat het onder een grote groep bekend als een knal fuif. Voor die groep is er op het festival TFS 1. Van de eerste tot de laatste plaat gaat het er schandalig hard aan toe, alsof er een veldslag gaande is. Wanneer je denkt dat onbekende artiesten dat niet kunnen realiseren heb je het mis. Deimos & Yoyok en Stefan & Vincent de Wit geven de ochtend een invulling met een sound die zo uit een set van Dj Rush zou kunnen komen. De sfeer zit er zodoende meteen in wat eigenlijk de gehele dag zo blijft. Na Renato Cohen en Marco Remus is het de pittige dame Gayle San die gas geeft. Op dat moment lijkt het binnen in de tent een stoombad. Tijdens de live act van Alter Ego komt iedereen weer even op adem om zich voor te bereiden op de grote man. Niemand minder dan Dave Clarke is naar Awakenings gekomen om een feest te bouwen. Met champagne in de hand begint de Engelsman aan de zware klus. Al snel blijkt dat hij de verwachtingen meer dan waar maakt. Met stormachtige technieken laat hij TFS 1 kolken. Uiteraard doen Chris Liebing en Dj Rush dat ook maar dan op hun manier. Geen sensationele technieken maar rammende platen voor de hongerige massa. Met name de in Berlijn woonachtige Rush zorgt hiermee voor duistere mystiek.




TFS 2
Net als de vorige twee jaren is TFS 2 de plek voor de intelligente techno. Dit jaar draait alles om Jeff Mills die na een lange tijd weer terug is op Awakenings. Maar voor hem eerst nog andere koek. Te beginnen met Rotterdammer Joris Voorn die opent. Sinds zijn geweldige live-act tijdens het vijfjarig bestaan van Sound Architecture zijn veel mensen geinteresseerd in zijn sound. Vandaag moet men het doen met een dj-set. Maar dat is allerminst onaardig. Wat passeren er veel mooie platen! Zelfs Alexander Kowalski komt even kijken hoe Joris Voorn het er vanaf brengt. Opvolger is Diego die we kennen van zijn producties op Kanzleramt. Zijn set heeft weinig te bieden. De platen zijn mooi maar op de juiste manier presenteren lukt hem niet. Wat extra draailessen zou geen overbodige luxe zijn voor de Zwitser. Voor de eerste maal in Nederland is Angela Flame. De Aziatische dame is nog vrij onbekend maar wist zich bij velen in de spotlights te zetten met haar vorig jaar verschenen mix cd. Daarmee liet ze horen hoofdzakelijk voor de wat diepere platen te gaan. Haar favoriete producer is de later op het programma staande Pacou. Flame draait een mooie set met vrij gewaagde platen die maar weinig dj's draaien.



Langzamerhand begint de tent steeds voller te lopen dat niet alleen de verdienste is van haar goede set. Jeff Mills is namelijk haar opvolger en dat wil iedereen zo goed mogelijk meemaken. Onder luid gejuich verschijnt de lachende Mills achter de drie decks en de 909 drumcomputer. Alhoewel een box wat haperende momenten heeft bezit de set van Mills een welbekende magie. Mooie platen met zweverige soundscapes en bassen van een liefdadig niveau. Hoogtepunt is toch wel het moment waarop de technokoning te werk gaat op de drumcomputer. Schoonheid van de bovenste plank waar voor de rest niets aan toe te voegen valt. Eigenlijk zou de Zweed Cari Lekebusch moeten opvolgen maar doordat hij zich verslapen heeft gaat dat feest niet door. Jammer genoeg een reputatie die we van hem kennen. Pacou vangt met zijn live-act de schade gelukkig goed op. De rauwe act gedompeld in duisternis maakt een vloeiende beweging zonder een belemmerende break. Pacou leeft in harmonie samen met zijn apparatuur want alles wat hij doet is geoorloofd. Dat kan van Oscar Mulero niet gezegd worden. De eerste helft van zijn set is namelijk erg tegenstrijdig wat betreft combinaties en timing. Gelukkig trekt het bij waardoor er alsnog van de Spanjaard valt te genieten. Genot is er ook bij Surgeon die de zaal plat speelt met een gevarieerde set. Zelfs werk van Robert Armani komt voorbij dat oude tijden doet herleven. Steve Rachmad heeft moeite om dit hoogtepunt op kwaliteit te doen overtreffen.






UFO
Jawel, ook de electro is net als vorig jaar weer aanwezig. Vorig jaar was de line-up al goed maar dit jaar is het nog net iets beter. Hoofdacts zijn Ellen Allien, Dr. Lektroluv en The Hacker. Het knullige is dat Ellen Allien in haar set belemmerd wordt door tal van technische problemen. Doodzonde en het werkt op de zenuwen van veel bezoekers. Gelukkig kan haar set nog geoorloofd afgerond worden. Tijdens de set van Dr. Lektroluv bevinden zich veel mensen in de UFO. Het groene mannetje blijft immers een aantrekkingskracht hebben en is door zijn mix cd's mateloos populair geworden. Voor The Hacker zit het anders. Hij is groot geworden door samen te werken met Miss Kittin. Terecht dat hij deze lange en droge festivaldag mag afsluiten.




Terugblikkend op deze dag kan er geconcludeerd worden dat alles vanuit logistiek oogpunt goed in elkaar zat. Muzikaal viel er ook weinig op aan te merken, voor elk wat wils draaiden er dj's, maar het belangrijkste is toch wel dart die speciale Awakeningssfeer weer op goed niveau lag!

Awakenings

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws