Shockers @ Amsterdam Rai, 26 apr

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Technologie domineert in de Amsterdamse Rai

De muzikale invulling op Shockers was techno en hardstyle, welke werden aangevuld met een blinkende aankleding. Deze combinatie benadrukte de technologische inslag van het concept Shockers. Pluspunt was het voortreffelijke geluid (hard en helder!). Maar uiteraard gaat de meeste eer uit naar de artiesten. Want zij maakten er ieder op eigen wijze een sprankelend feest van.

Tekst:Iddo
Foto's:Swan



CPU

De grootste zaal staat dit jaar in het teken van een breed muzikaal aanbod. Waar het de vorige twee keer alleen techno betrof, wordt er ditmaal niks uitgesloten. Enige voorwaarde is wel dat het in de lijn van het concept moet passen. Kortom, de hardere sound. In een prachtig gedecoreerde zaal zijn het lichten die domineren. De diversiteit zet de ruimte ieder moment in een ander daglicht. De ene keer duister en onvoorspelbaar, een andere keer bezielend en zeer verfrissend. Er is zichtbaar veel tijd in gestoken. Andere opvallende aspecten betreffen een rij zeecontainers en een heus podium dat uitzicht geeft op de gehele Parkhal. De eerste dj van vanavond is Montana. Een nieuwe belofte die het buiten Nederland dit jaar gaat maken, met name in Engeland. Daar is hij al voor enkele toonaangevende festivals geboekt. De muzikale invulling van deze altijd goed gehumeurde dj is hoofdzakelijk techhouse en techno met een toegankelijke inslag. Het valt snel te verorberen door de vroege bezoekers. Ruige technoplaten worden gecombineerd met zinderende feestplaten.



De opvolger van Montana is een andere grootheid: Marco V. De Brabander valt op met een vrij stevige sound. Maar dat is begrijpelijk, het is immers Shockers. Het eerste buitenlandse aperitiefje in de CPU is Cristian Varela. De kleine Spanjaard met een overvloed aan temperament en daadkracht. Zijn sets worden beinvloed door een onuitputtelijke energie. Maar wat wil je, met het gebruik van drie decks? De platen volgen elkaar in rap tempo op en zetten de zaal in vuur en vlam.



Daar brengt Speedy J weinig verandering in. Terwijl er het eerste kwartier wordt opgebouwd, bezit het vervolg een uur lang knallende sensatie. Voor velen een ideaal voorproefje op zijn Sweatboxer event tijdens koninginnenacht. Op Shockers heeft Speedy J in ieder geval verdienstelijk van zich laten horen. Dat kan ook gezegd worden van zijn opvolger Luna. Zoals aangegeven wordt er door de organisatie naar een breed muzikaal aanbod gezocht. Met hardstyle-dj Luna is dat zeker het geval. Maar voor een waardige afsluiting moet je echter bij een andere dj zijn. De laatste act voor vanavond is de in Berlijn woonachtige Amerikaan Dj Rush. Met zijn knetterharde set brengt hij de avond tot een waardig einde.



ICT

In de ICT ruimte wordt de bezoeker diepzinnige techno voorgeschoteld. Ook wordt er een underground karakter benadrukt. Niet alleen via de muziek, ook de aankleding participeert hierin. Met zwarte doeken wordt er een sobere sfeer gecreeerd. Daarnaast is er een tiental meters breed videoscherm opgesteld waarop projecties worden getoond. Een zeer imposante aanwezigheid.
Het eerste muzikale geweld wordt geleverd door Phil Kieran. Sinds Dave Clarke hem via de media bewonderd, stromen de boekingen binnen. Alleen al in de afgelopen vier maanden heeft hij vijf keer in Nederland opgetreden. Terecht of misschien een overgewaaide hype? Dat laatste punt blijkt toch wel van toepassing. Zijn mixen zijn niet onaardig, maar ook niet bijzonder. Waarschijnlijk zet een vrijwel lege zaal niet aan tot al teveel inspanning. Bij het begin van K-Cee zijn set loopt de zaal behoorlijk vol. De bezoekers weten wat ze kunnen verwachten. Met duistere platen speelt hij in op de verwachtingen.



Na het technogeweld van K-Cee is het tijd voor de Japanner Takkyu Ishino. Voor de eerste keer staat hij op een groot evenement in Nederland. Zijn set valt alleen enigszins tegen. De platenkeus legt enige belemmering in de sfeer op. Ondanks dat loopt alles geoorloofd in elkaar over. Nu de nacht lekker op gang is, wordt het tijd voor duisternis en mystiek. Met andere woorden: tijd voor Surgeon. De specialist op het gebied van mooie diepzinnige en duistere platen. Met behulp van het Finalscratch levert hij een zware set af. De volle bassen zijn voor velen moeilijk te verorberen. De zaal loopt zelfs leeg. Daardoor meer dansruimte voor de ware liefhebbers. En dat is nodig ook, want de diepte en mysterie wordt alsmaar groter. Het maakt het tot een van de hoogtepunten deze avond!



Terwijl de zaal bij Surgeon leegloopt, loopt hij tijdens Marco Carola weer snel vol. Met de typerende, energieke Napolitaanse technosound stoomt er een heerlijke drive door de ruimte. De drie decks set zit bordenvol energie. Marco Carola mag zich na vanavond meten met de allergrootste techno dj's van de wereld. De avond loopt ten einde en dat betekent tijd voor de laatste act. Het is tijd voor Oliver Ho. Dit kleine mannetje met Aziatisch bloed verschijnt koelbloedig, gehuld in een body warmer, achter de draaitafels. Via Blueprint en zijn Meta label heeft hij muzikaal ondertussen het nodige bewezen. Het eerste kwartier komt wat moeizaam op gang met enkele mixfouten. Maar daarna is het anderhalf uur lang een hemelse set vol bezieling. Op drie decks bespeelt hij een vrij lege zaal. Erg jammer dat er zo weinig mensen aanwezig zijn, de set is namelijk van fenomenaal niveau. Techno met inhoud!



UPS

Een van de drukste hallen blijkt de UPS. Deze ruimte wordt gevuld met onvervalste hardstyle. In de clean ingerichte hal zijn het de lazers die erde dienst uitmaken. Maar uiteraard staat het muzikale aspect bovenaan het lijstje. Nederlandse grootheden Isaac en Pila zorgen al vroeg voor een feestje. Daar weten Jimmy The Sound en Showtek goed op voort te borduren. De handen gaan continu de lucht in. Zo ook bij de Italiaan Daniele Mondello. Zijn sound ligt momenteel goed in de markt. Maar uiteraard kan er maar een artiest de grootste zijn. Die eer is weggelegd voor Dana. Via grote sprongen is ze het afgelopen jaar naar de Nederlandse top gestegen. Zij laat de zaal pas echt uit zijn voegen barsten!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws