Just Visuals @ NoW&WoW + Off Corso, R'dam - 29 juni

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Beeldkunstenaars veroveren clubcircuit!

Afgelopen zaterdag vond het vj festival "Just Visuals" plaats in Now & Wow en Off Corso, waarbij de gerenomeerde vj's uit Nederland en een Japanner hun specialiteiten aan het publiek zouden showen. Om de doelstelling van dit festival en de juiste ins en outs aan jullie bekend te maken ondervroegen wij Martin van BARKODE, die Just Visuals mede heeft georganiseerd.

Tekst en foto's: Remko



Now & Wow



Barkode

Benny R.

Ottograph


Love2party: Wie zitten er achter de organisatie van Just Visuals en met welk doel doen jullie dit?

Martin: Just Visuals is een samenwerking tussen Off_Corso, On, Now & Wow en Barkode. Just Visuals is geboren uit een concept van onder andere het Nederlands Instituut voor Mediakunst, om een landelijk vj festival op te zetten. Dat plan ging om financiele redenen niet door. Wij hebben het toen zelfstandig doorgezet.

Het doel van het festival Just Visuals is om meer aandacht te schenken aan audiovisuele kunst en dan met name in de clubscene. Tegenwoordig vind je interessante kunst steeds minder in de musea en galeries, steeds meer in clubs. Kunst is van de nacht. Daarnaast is er een sterke neiging van de kunst van nu om zich te begeven binnen de grenzen van entertainment.

Natuurlijk is er altijd al die band tussen de clubscene en de kunstscene geweest, maar zeker de laatste tijd is er een flinke verliefdheid. Hevig vrijen op een parkbankje!
De eerste twee edities richtten zich nog op de vj's: Just Visuals. Dat waren ook vooral de pilots. Vanaf september wordt het festival uitgebreid met audiovisuele invullingen en performances. Het festival zal een kleine naamswijziging ondergaan en wat groeien. Zo doen dan onder andere ook Waterfront, Rotown en De Unie mee.


Martin (Barkode)



Marcella

VIP-vj's!


Love2party: Waarom hadden jullie juist deze vj's uitgenodigd voor deze avond?

Martin: Uitgenodigd voor deze editie waren: Nog Harder (residents van Earth), Ottograph (resident van de Supperclub), Dirty Brown Visuals (het aankomend talent, staat vaak op in de Off_Corso), Don Leo (voormalig lid van Dept, tegenwoordig solo, staat o.a. in de Powerzone), Barkode ( residents van Now & Wow) en Kaoru Yamamoto of VJ K uit Japan.
Met het programmeren van de line-up streef ik naar een veelzijdig beeld, oftewel de toeschouwer krijgt een overzicht van verschillend werk, verschillende skills. Iedere vj doet een optreden van een uur, zo ziet de toeschouwer in de loop van de nacht een aantal verschillende stijlen aan zijn oog voorbij trekken.

Vorige editie was het een Rotterdams onderonsje, nu hebben we gekozen voor een line-up van met name club vj's. Vj's die ik eigenlijk allemaal erg goed vind en die min of meer ook op hetzelfde level zitten. De betere vj's, de wat bekendere namen.

Zoals bekend hecht ik veel waarde aan het verhalende in vj sets, dat stukje filmische ervaring en het gebruik van drama. Dat stukje boodschap wat de vj de toeschouwer mee geeft in het tijdbestek van een paar uur of in een paar frames, is belangrijk. Beeld zuigt zich naar binnen. Blijft plakken op de hypofyse. Deze televisie van de nacht heeft veel macht. Hoe wordt die macht gebruikt? Deze vj's scheppen allemaal zo'n verhaal.


Off Corso



Terry Francis


Love2party: Hoe is de samenwerking/band tussen VJ en DJ?

Martin: Dit is een belangrijke tijd voor de vj. De vj wordt nu steeds vaker serieus genomen. De clubs van betekenis geven aandacht aan de vj. Ze boeken met aandacht voor interessante visuals en hebben een goede resident. Er komt steeds meer samenwerking tussen de dj en de vj. Die kruisbestuiving geeft veel energie en dat ervaart het publiek ook.

Maar ook denk ik al lang niet meer in termen als vj's en dj's. Ik praat over audiovisueel performers. Performers die een live set neerzetten van beeld en geluid. Die een totaal performance vertonen en het publiek die droom geven waar ze voor komen. Veel meer samenwerking! Overlapping! Het is magie, een caleidoscopische euforie.

Vanuit mijn positie als resident en programmeur van Now & Wow zet ik mij hiervoor in. Now & Wow geeft hierin veel support en vrijheid, daar ben ik blij mee. Dan kun je echt iets neerzetten tenminste. Off_Corso hetzelfde verhaal, ook voor hen alle lof.
Het geeft ook iets aan van de nieuwe structuur van een club. De club die op een respectabele manier voor een totaal entertainment gaat. De club die zijn bezoekers het theater van de nacht wil bieden.





Love2party: Hoe kijk je terug op afgelopen zaterdag, de tweede editie van Just Visuals?

Martin: Ik vond het een goede editie, ik ben dus tevreden. Er kwam goede respons van het publiek en dat vind ik belangrijk. Het was gezellig onder elkaar. Er werd goed naar elkaar gekeken en met elkaar gediscussieerd. Al met al dus geslaagd!
Ik verheug me op de september editie, dan komt trouwens ook de Now & Wow DVD (door Barkode) uit.
Tot dan!


Barkode
Don Leo
Ottograph
Nog Harder
Dirty Brown
NoW&WoW
Off Corso
Interview Barkode

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws