4 Elements, Ahoy - Rdam, 25 mei

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Op 25 mei werd wederom 4-Elements georganiseerd in Ahoy te Rotterdam. Op dit feest staan de 4 Elementen (Water, Fire, Air en Earth) voor vier verschillende stromingen in de wereld die house heet. Water stond voor techno en techhouse. Fire heel voorspeelbaar voor hardhouse. In Air werd club gedraaid, en in Earth kon men weer terug op aarde komen want dit was de 'chill out' zaal.

Tekst : Robert-Jan
Foto's : Claudia





De vorige edities van 4-Elements heb ik gemist, maar gezien de sterke line-up was dit een feest wat niet overgeslagen kon worden. Aangezien niemand van de collega's en vrienden die mee waren de Bob wilde zijn, werd de reis maar per trein en metro afgelegd.

Om ongeveer elf uur kwamen we aan bij Ahoy. Na het inmiddels bekende fouilleren en de garderobe waren we om kwart over elf binnen. Gelukkig werd ook dit keer net als op de andere feesten van UDC een floorplan met bijbehorende tijden uitgereikt, zodat we konden bepalen wanneer we waar moesten zijn.

Na binnenkomst eerst maar even de verschillende zalen bekijken. Allereerst maar naar de Arena waar het techno en techhouse gebeuren plaats vond. De zaal was nog half leeg waardoor de zaal enorm leek. De laatste keer dat ik deze zaal zag was toen Doe Maar hier op trad tijdens de reünie concerten.

Voor in de zaal was een groot podium gecreeerd waar Lucien Foort zijn kunsten aan het vertonen was. De laatste keren dat ik Lucien hoorde draaien, draaide hij voornamelijk progressive, maar nu stond hij behoorlijk stevige techno te draaien. Naast het podium hingen aan beide kanten talloze monitoren waarop de VJ's lieten zien wat zij in huis hadden. Verder hing er in het midden van de zaal een immense bol welke steeds anders belicht werd.




Aangezien ik de boel nog aan het verkennen was, toch maar even op naar de andere zalen. Ik was eigenlijk op weg naar de hardhouse zaal waar Lady Bianca met haar set bezig was. De foyer was echter omgetoverd tot club-area om het element 'air' gestalte te geven. Na even gespiekt te hebben bleek dat David Moreno hier stond te draaien. Deze Spanjaard runt al 11 jaar het radioprogramma 'Ibiza Dance' op het lokale radiostation aldaar. Daarnaast is hij ook nog resident-dj in onder andere Space en Amnesia.

Normaal houd ik niet zo van club, maar David had een goede platenkeus en mixte deze heel vakkundig aan elkaar. Hoogtepunt was een clubmix van Pink Floyd's: 'Another brick in the wall'. Het originele nummer was vrijwel geheel in tact gebleven, alleen zijn hier een paar hele goede baslijnen onder gezet. (Enig speurwerk op internet wijst uit dat deze versie is uitgebracht door Pink Coffee, waar volgens de geruchten Joe T. Vanelli weer achter zit). Achter in de zaal stond een grote ventilator om de 'air' door de zaal te blazen. Deze heb ik nog vele malen opgezocht om even een paar minuten af te koelen. Ondanks de topset die Moreno neerzette heb ik zijn set niet helemaal uitgediend aangezien in de hardhouse zaal JP zojuist het roer had over genomen.

De Schiehal van Ahoy was ingericht als 'Fire' area. Door de hele zaal heen stonden bijna tegen het plafond ventilatoren die stukken rode doek omhoog bliezen. Neem hierbij een paar rode lampen, en het leek of de vlammen tegen het dak sloegen. Op het podium stonden tevens nog een aantal vuurpotten die bij muzikale hoogtepunten vlammen spuugden.




Het muzikale gedeelte in deze zaal werd verzocht door UDC dochter HQ. De resident-dj's waren dan ook van de partij tezamen met gasten die eerder op HQ hebben opgetreden. Toen ik de zaal binnenwam was JP net aan zijn set begonnen. Net als op Impulz in december zette JP dit keer ook een zeer strakke set neer. Goede opbouw en een paar klapperende hoogtepunten!

Na JP was het de eer aan Tom Harding om de draaitafels over te nemen. De uit Bristol afkomstige Engelsman kan wel gezien worden als de grondlegger van de hardhouse in Nederland. Tom is tevens waarschijnlijk de DJ met de beste conditie. Als een opgevoerd Duracel konijn met ADHD staat hij te springen, te klappen en te dansen. Stelde zijn set op Impulz nog behoorlijk terreur, dit keer was het aanmerkelijk beter. Enige minpunt vond ik dat hij alleen net iets te vaak om klappende handen en applaus bedelde. Ondanks dat begon het 'vuur' behoorlijk op te laaien.

Wordt Tom Harding gezien als de grondlegger, na hem was het de beurt aan het opperhoofd Yoji Biomehanika. Dankzij zijn optredens op HQ, Dance Valley en Impulz een grote schare fans opgebouwd. De excentrieke Japanner was dan ook dit keer weer van de partij. Naast een groot aantal totaal onbekende knallers, draaide hij ook een aantal nummers die hij ook op Dance Valley draaide. Hiermee ging het dak er dan ook helemaal af. Voor de volgende versie van Impulz Outdoor heeft UDC Yoji ook weer weten te boeken, dus dat wordt dan weer smullen.




Na de set van Biomehanika heb ik de chill-out zaal even opgezocht. Dit was nog even zoeken, aangezien deze verstopt was in een hoekje van de Maashal. Waarschijnlijk konden meer mensen deze zaal moeilijk vinden, want toen ik er kwam, was hier ook bijna niemand. Maar misschien is dit ook logisch gezien de sterke line-up in de andere zalen. Verder was de Maashal gevuld met wat snackkramen, piercingshops en zonnebrillenverkopers. Bij mij overleeft een zonnebril de avond meestal niet, dus ik heb me weten te bedwingen. Pluspunt van deze zaal was dat de bar hier wat rustiger was. De rest van de avond/nacht heb ik hier maar drinken gehaald aangezien het bij de andere barren veel te druk was.

Vanuit 'Air" was er slechts een gang waardoor je in 'Water' kon komen. Door de grote drukte stond hier vrijwel continu een file. Uiteindelijk heb ik de grote sprong toch maar gewaagd. Na 20 minuten kwam ik weer in de Arena. Hier stonden Stuart Macmillan en Orde Meikle stampende techno te draaien. De heren van Slam stonden naast elkaar met elke een set draaitafels. Soms draaiden zij met elkaar, maar af en toe ook dwars tegen elkaar in. Duidelijk was in ieder geval dat het publiek het duidelijk naar zijn zin had.

Om 5 uur was daar dan eindelijk Carl Cox. Naast voor Yoji was een groot deel van het publiek ook speciaal voor de grote man gekomen. Het applaus was dan ook groot toen hij aan het werk ging. Helaas vond ik het eerste deel van zijn set een beetje monotoon. Vandaar maar weer even terug naar 'Fire'. Gelukkig was het wat minder druk aan het worden, zodat de doorgang richting andere zalen wat soepeler liep.




Terug in de hardhouse zaal had Nick Sentience er stevig de gang in. Soepel stroomde hij zijn snoeiharde beats uit over het publiek wat er vanavond geen genoeg van leek te krijgen. Sentience is een van de drijvende krachten achter het Engelse Nukleuz label, vandaar dat er dan ook wat bekende platen van dit label voorbij kwamen. Om even voor zessen werd Sentience opgevolgd door Sterling Moss. Moss staat vooral bekend om z'n draaien met drie draaitafels en een FX-Unit. Ook hem lukte het na acht uur stampen om het publiek nog in gang te houden.

Rond half zeven besloot ik Carl nog een tweede kans te geven. Dit bleek niet geheel onterecht, bij binnenkomst stond hij een stuk gevarieerder dan aan het begin van zijn set te draaien. Misschien had ik toch de hele set moeten blijven. Zoals wel vaker bij Carl komt geen enkele plaat je bekend voor, en lijkt het het perfect op elkaar aan te sluiten. Af en toe draaide hij zo snoeihard dat je 'm bijna in de hardhouse zaal zou neerzetten.

Om zeven uur was het dan zo ver, afgelopen. Op de website stond dat Carl drie uur lang zou draaien, aangezien hij pas om vijf uur begon hoopten veel mensen dat het feest tot acht uur zou duren. Helaas was dit niet het geval, na nog een toegift en een heel groot applaus was het echt gebeurd. Jas ophalen en weer richting metro en trein.

Het was de eerste keer dat ik op een feest in Ahoy was, en ik moet zeggen dat het een goede locatie is. Groot voordeel is dat er reeds vaste toiletten zijn. Bij die portable toiletten op andere locaties wordt het altijd zo'n smerige boel. Klein nadeel was dat het in bijna alle zalen vrij licht was. Donkere zalen passen toch beter bij deze muziek, en dan komen de lichten en lasers ook beter tot hun recht. Mede dankzij het zeer relaxte publiek was het weer een absolute topavond.

De volgende versie van Impulz Outdoor is op 29 juni. Op 7 september is er weer een 4-Elements.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws